Június 1-jén kezdődik a Budapesti Nyári Fesztivál, azaz már nem kell sokat várni, és nyílik a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpad kapuja, hogy őszig nagyoperák, látványos balett-és táncelőadások, musicalek, klasszikus koncertek, jazz-, világzenei- és crossover koncertek színterei legyenek. Ezeken kívül érkezhetünk még gyerekszínházi előadásokra, irodalmi sétákra és egyéb interaktív programokra - a helyszínek sorába a Víztorony, a kolostorromok és az interaktív meseszínpad is bekapcsolódik.

Az operák sorát idén Giacomo Puccini utolsó és talán legismertebb háromfelvonásos műve, a Turandot nyitja meg, de folytatódik a fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja is, a világsztár operaénekeseket felvonultató Operagála-sorozat. Ebben idén az operairodalom legszebb áriáit az olasz sztártenor, Vittorio Grigolo szólaltatja meg, a magyar szoprán SáfárOrsolya és a Magyar Állami Operaház Zenekarának közreműködésével.

Jön Kálmán ImreCsárdáskirálynője, de igazi kuriózumként kerül színre (először a Margitszigeti Színpadon) a német mondakörből megalkotott romantikus „fehér” nagybalett, a Giselle, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház előadásában. Az idei év kihagyhatatlan táncattrakciója a francia koreográfus, Hervé Koubi a mediterráneum népeiről szóló nagyszabású tánctablója, a Barbár éjszakák lesz.

Június elején érkezik Nigel Kennedy, a világ vezető brácsa- és hegedűművésze, és először lép fel nálunk generációjának egyik legtehetségesebb hegedűvirtuóza, Nicola Benedetti. Benedettia San Francisco-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar és Christian Reif karmester közreműködésével áll színpadra.

A könnyűzenei koncertek sorát és egyben a nyári évadot az 5. születésnapját stílszerűen a Margitszigeten ünneplő Margaret Island formáció nyitja meg, szimfonikus zenekari kísérettel kiegészülve. Őket teljesen új felállásban, a szintén születésnapos (15 éves) Anna and the Barbies zenekar követi, a Heuréka Pop Orchestrával közös Kis-éji Rock and Roll című szimfonikus koncertjével. Jön a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar is, Electric Rituals koncertjével – Balázzsal nemrég interjúztunk is. A szigeti koncertek sorát augusztus végén két nagy koncert zárja: a Budapest Bár sok-sok sztárvendégével; Lovasi Andrással, Mező Misivel, Németh Jucival, Rutkai Borival, Behumi Dórival, Frenkkel. 

A Városmajor nyári koncertkínálatában is terjengős a fellépők sora: Freddie júniusi nyitókoncertje után olyan előadók követik egymást mint Palya Bea, a Cotton Club Singers és a Magashegyi Underground Symphonic, de érkezik Rákász Gergely, koncertsorozatának következő fejezetével, a Pál Utcai Fiúk, Geszti Péter (egy pörgős Best of Gesztivel)és a Hiperkarma is.

Újra lesz Városmajori Színházi Szemle, ahová vidéki színházak is elhozzák előadásaikat. A szemlén kívüli színházi előadások, musicalek közül csak néhány név, amivel találkozhatunk majd: Woody Allen, Dan Gordon, Hunyady Sándor, Verebes István, Parti Nagy Lajos, Dés László, Básti Juli, Szilágyi Tibor, Harsányi Gábor, Koltai Róbert, Mészáros Máté, Fenyő Iván, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Benedek Miklós, Szabó Máté, Nyáry Krisztián.

A Városmajori Színház idei kiemelt három estés bemutatója Fejes Endre romantikus drámája a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hídvégi Nóra új rendezésében. Az új bemutató főszerepeiben olyan neves színészeket láthat majd a közönség, mint Törőcsik Franciska, Jaskó Bálint, Györgyi Anna, Kálid Artúr, Huzella Júlia és Borsi-Balogh Máté.

Természetesen gyerekprogramokból sem lesz hiány: a városmajori nyárnyitó Vakációváró Fesztivál és családi nap után minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban, vasárnaponként pedig a Margitszigeten az Interaktív Meseszínpadon, és a Szent Margit romoknál 10.30-tól kezdődnek a gyerekeknek szóló előadások és programok.

A programokról, jegyekről bővebben ITT tájékozódhattok.