Budapest

“A mai városi ember már egy jó ideje felsőbbrendűnek képzeli magát” – Žagar-interjú

Fotó : Szabó Gábor / WLB
Szponzoráció

Hat év után új stúdióalbummal jelentkezik a Zságer Balázs vezette Žagar. A pszichedelikus-törzsi elektronika felé elmozduló Woods, Spirits & Sorcery az első album, amit már trió felállásban rögzítettek, de nem csak ezért jelenti egy új korszak kezdetét a zenekar életében. A változásokról, az erdők földalatti hálózatának trolljairól és a Budapesti Nyári Fesztivál keretében megrendezett, Electric Rituals című különleges fellépésükről beszélgettünk a frontemberrel.

We Love Budapest: A 2013-as Light Leaks óta hat év telt el – mi történt a köztes időben a Žagar életében, miért nyúlt ilyen hosszúra a két lemez közötti szünet?

Zságer Balázs: Időközben sok minden változott a zenekar életében, gondolok itt a tagcserékre és a zenei irányváltozásra. A Light Leaks még egy rádióbarát lemez volt, azóta kicsit eltávolodtunk a hagyományos értelemben vett dalformától, és inkább a folyamatzene felé vettük az irányt. Pár éve már ebben a szellemiségben játszunk a koncerteken is. Ehhez írtunk is pár új vázlatos számot, amikkel főleg élőben kísérleteztünk. Aztán egy filmzene is közbe jött, de főleg új utak keresésével, inspirációvadászattal telt el az idő.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

WLB: Az új album, a Woods, Spirits & Sorcery már a címében is egyfajta természet felé fordulást ígér, ami a hangzásban, hangszerelésben is megnyilvánul. Mesélj erről!

ZsB: Igen, az utóbbi időben valóban egyre jobban lenyűgözött a természet tökéletessége, és hogy mennyire nem hiányoznak belőle az ember bármiféle kreációi. A mai városi ember már egy jó ideje felsőbbrendűnek képzeli magát, de legalábbis elkülönülve képzeli el az életét a természettől. Az ősi törzsek, az indiánok egyenrangúnak tartották magukat az állatokkal, a növényekkel, sőt a kövekkel is, ilyen tekintetben nem volt hierarchia. Ezen a lemezen megpróbáltam olyan témákhoz nyúlni, amik a természet érdekes aspektusait világítják meg. A Ghost Orchid című szám például olyan ‘troll’ orchideákról szól, melyek meghekkelik az erdők földalatti hálózatát. De lesz egy szám a gombákról is, amik nélkül például nem működhetne ez a hálózat, a Wood-Wide-Web. Az El Diablero című trekk pedig a dél-amerikai indiánok varázslóiról szól, akik a testen kívüli utazásaik során képesek voltak állattá változni.

WLB: Több interjúban is azt nyilatkoztad, hogy szerinted fontos, hogy egy művésznek legyenek korszakai: össze tudnád foglalni pár szóban az eddigieket és a mostanit?

ZsB: Hú, ez elég terjedelmes lenne, de azt hiszem, ha valaki végighallgatja az eddig megjelent Žagar-albumokat, akkor sejti, mire gondolok. A lényeg, hogy egy-egy új lemez készítésekor megpróbálom a prekoncepcióimat minél jobban magam mögött tudni, és hagyom, hogy hatással legyenek rám azok a dolgok, zenék, érzések, amik épp aktuálisan érnek. Így mindig egy izgalmas időszakot élek át, amikor valami új konceptbe kezdek, persze ebben vannak azért nehézségek is, például nem árt szem előtt tartani az eddig kialakult Žagar-stílusjegyeket sem.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

WLB. A jelenlegi, három tagból álló Žagar másként ír dalokat, mint a korábbi felállások?

ZsB: Igen, a kémia és a dinamika mindig más egy megváltozott csoportban, úgyhogy igen, kicsit más lett a recept. Lázár Tibivel és az öcsémmel, Ákossal egy húron pendülünk most zeneileg. Ezen az albumon például Tibi nemcsak a dobokért, groovokért volt felelős, hanem az elektronikához, szinti-szekvenciákhoz is hozott ötleteket egy-egy számnál. Az öcsém, Ákos pedig a basszusgitár mellett már szintén elég sok elektronikát hoz, teremint is használ, és újabban érdekes, effektes gitár-hangzásokkal is “úszik” a számokon. Megemlíteném azért Ligeti Gyurit is, aki a kiválása előtt azért sokat hozzátett még az új albumhoz – a gitárok mellett két számban énekel is. Emellett több vendégművész is szerepel az új lemezen, többek között a spanyol Carmen Estevez, aki a granadai barlanglakásában vette fel az énekszólamait.

WLB: Ha már számírás: a Woods, Spirits & Sorcery megjelenése előtt sokszor említetted, hogy először élőben akarjátok játszani a számokat, és hagyni, hogy így formálódjanak. Mi inspirálta ezt a döntést, és melyik szám ment át a legtöbb változáson?

ZsB: Pár éve frissíteni akartuk a koncertanyagot és szerettük volna a folyamatzene felé vinni a koncerteket, vagyis ahelyett, hogy számok jönnek-mennek egymás után, összefolyatni egy egész előadást, amennyire csak lehet. Ezt a megközelítést a régi számainkkal, legalábbis nagy részével nem lehetett megtenni, szóval kénytelenek voltunk új zenéket írni. Úgy éreztük, így sokkal izgalmasabb dolgok történhetnek meg a színpadon, több a rögtönzés és az interakció, és sokkal jobban a “most”-ban, a jelenben tudunk lenni. Az El Diablero, a Mind Awake Body Asleep és az Anata Wa Watashi című számokat például már hallhatta tőlünk élőben is a közönség, de minden alkalommal kicsit máshogy. A stúdióverziói is mások lettek ezeknek a számoknak, de talán érezhető rajtuk, hogy már érettebbek, jobban átgondolt a szerkezetük, és így tovább.

A Woods, Spirits & Sorcery borítója, készítette: Mészáros SzaniFotó: Szabó Gábor / We Love Budapest

WLB: Mire számíthatunk majd az augusztus 23-ai, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében megrendezett, Electric Rituals című fellépéseteken?

ZsB: Erre az alkalomra egyrészt meghívtuk azokat a vendégművészeket, akik az albumon is szerepelnek. Ott lesz velünk például Gozlán Fatima, aki nyugat-afrikai ütőshangszerek mellett perzsa ney fúvóshangszeren is játszik. Barabás Lőrinc trombitál majd pár számban. Illetve a nigériai származású énekesnő, Bukky is fellép velünk. Emellett meghívtunk még két olyan művészt is, akik igazán mesterei a hangszerüknek, Bakai Márton hegedűn játszik majd, a nyugat-afrikai Ibro Fall a Djembe és a Balafon mestere. Az új lemez mellett kissé átdolgozva játszunk majd régebbi Žagar-számokat is, és igyekszünk egy látványos vizuális hátteret is összehozni erre a nyári estére. Addig azért várjuk a rajongóinkat a május 17-i lemezbemutatóra és a június 17-ei Müpás fellépésünkre is, ahol szintén izgalmas vendégművészekkel állunk a színpadra.

WLB: A Žagar mellett van még egy másik projekted, a Changing Grey. Milyen igények, elképzelések hívták életre ezt a formációt?

ZsB: Igen, a Changing Grey a Genser András barátommal alkotott duó, és inkább a live-act-eken alapul. Már egy jó ideje izgat a 4/4-ed alapú elektronikus tánczene és a nagyobb ívű változó folyamatok, de mostanában az ambient felé is kacsingatunk. Hamarosan ezzel a projekttel is szeretnénk kiadni egy anyagot.

Fotó: Szabó Gábor / WLB

WLB: Milyen zenéket, zenekarokat, hangzásokat tartasz egyébként jelenleg izgalmasnak, mi inspirál?

ZsB: Four Tet és a Floating Points dolgai egyre jobban tetszenek, de az új olasz hypnotic techno vonalat is nagyon bírom – Luigi Tozzi, Claudio PRC, Surt. Bejönnek bizonyos kísérleti zenék is, az UH feszten ismertem meg Andrea Belfi zenéjét, azóta nagy kedvenc. De nagyon rajta vagyok mostanában a szintis ambient-zenéken is – Biosphere, Inner River, Mark Pritchard és Kutiman is ott van az aktuális playlistjeimen, amik egyébként nyilvánosan is elérhetőek a Spotify-on.

WLB: Tervek, álmok, rémálmok?

ZsB: Nem szoktam sok évre előre tervezni, egyelőre az új album megjelenésével vagyok elfoglalva – videók, vizuális hátterek és az új anyag színpadra állítása köt le most a legjobban. Persze álmok azért vannak, de azokat megtartom magamnak.

Fotó: Szabó Gábor / WLB