Május elseje után is kileng a fővárosi programiránytű: mutat borkóstolók, szabadtéri partik és koncertek, családi piknikek, megkésett majálisok és fesztiválok felé is. Mi most összeszedtük mindegyiket, és elmondjuk, merre érdemes elindulnod az elkövetkező napokban.

Csütörtök


A tudattalanhoz vezető királyi út az álom – írja Sigmund Freud. Az álomnak pedig a művészeti ágak közül a legközelebbi rokona a film, hiszen képi nyelvezete és szerkesztésmódja, a tér-és időkezelés, a szimbólumok, a sűrítések, az eltolások révén hasonló. David Lynch pedig a megkomponált álmok mestere. Művészete egyben a tudattalanra és létünk legmélyebb kérdéseire nyíló ajtó. Mácsai Bálint előadásában beléphetsz ezen az ajtó, és mind a pszichológia, mind a filmnyelv eszközeinek segítségével megpróbálhatod megérteni, illetve megtapasztalni a túloldalon lévő titkot.

A ROOTS Budapest falain bemutatott festmények Köbli Alexandra 2018-ban készült munkáiból született válogatás részei, melynek neve: A tiszta cselekedet esztétikája. A kiállított anyag szűk keresztmetszete csupán egy része az egyéves kutatómunkának, mely a populáris absztrakt festészeti technika és a happening vegyítéséből származó, az alkotó saját ízlésén alapuló vizuális nyelvezet és egyéni képalkotási technika megteremtését célozta meg. Az így létrejött, több mint százdarabos sorozatból válogatott festmények a folyamatos alkotói munka különböző szakaszaiból kerültek ki. Közös metszéspontjuk nemcsak az alkotó törekvéseiben és a létrehozásuk metódusában található meg; olyan darabok ezek, melyek a legközvetlenebb kapcsolatban vannak az alkotóval is, a felidézhető személyes történet origói.
A The Best Bad Trip az egyik izgalmas dolog, ami ma a hazai jazz életében történik. Néhány fiatal srác -  akik olyan formációkból is ismerősek lehetnek, mint a Mordái, az OOO, vagy a Deus Ex - összeállt, hogy kiemelkedő hangszeres tudásukat és végtelen energiájukat összegyúrják, amiből egy erőteljes, dinamikus, ezzel együtt technikás és magával ragadó produkció született.


A kortárs brit sörfőzés egyik legbüszkébb bástyája, amely bebetonozta Leeds városának nevét a sörtörténeti könyvekbe, végre visszatér Magyarországra! Ráadásul az alapszortimentjük mellett olyan kuriózumértékű tételeket is hoznak majd magukkal, mint például a saját fesztiváluk, a Hopcity hivatalos sörét, vagy a más főzdékkel, művészekkel, vállalkozásokkal és segélyszervezetekkel kollaborációban futtatott közösségépítő Patrons Project szériájuk két főzetét.

A Budabeats család egyik legaktívabb és legelismertebb duójának (akik mellesleg a fiatal amszterdami zenészek, producerek és MC-k laza kollektívájaként működő, INI Movement nevű kiadó mögött is állnak) az egyik fele nem akármilyen módon indítja majd el a szabadtéri buliszezont! De nem is várnánk kevesebbet olyanoktól, akiknek már az egzotikus elektronika egyik fellegvárának tartott Multi Cultinál is jelent meg száma, és akiknek a dalait olyanok pörgetik, mint Nicola Cruz.

A Gustave Tiger-énekesnő Szurcsik Erika, aki szólóban intim-akusztikus, az énekes-dalszerzői hagyományokhoz közelebb álló dalokat ír Unknown Child néven, valamint az egykori Céh-gitáros Kiss Raymond (aka Bulk) közös split-zine-nal jelentkeznek, aminek megjelenése alkalmából egy-egy rövid szettet is játszanak. Emellett fellép még az Evvolves-tag Bibi, aki ezúttal gótikus-szintetizátoros "outsider wave" szólóprojektjével, a Deadly Friend játszik majd, valamint az erősen Lightning Bolt/Deerhoof-áthallású Mucha Ladaco is színpadra áll.

Mielőtt június végén elstartol a Kolorádó Fesztivál, egy házibuli erejéig még beveszik magukat a szervezők és a csapattagok a Telepbe, ahol ők maguk is a pult mögé állnak, és bemutatják, milyen hangzásoktól verik majd fel a Juliannamajor csendjét: többek közt marokkói ihletésű nyerskeleti elektronikára, kortárs experimentális kikacsintásokra, klasszikus house-ra érdemes számítani.
Perrin, azaz Palotai Soma korábban éveken át kísérte DJ-szettekkel az ELEVATED csapatát, közben pedig folyamatosan rakta össze saját dalait, melyekből a tavalyi évre állt össze egy élő produkció, Harmath Somával (gitás, bass, elektronika) és Czirják Tamással (dob) kiegészülve, majd jött az első EP is. A hetvenes-nyolcvanas évek soul-funk elemeit a future beat és a hiphop jegyeivel vegyítő projekt azóta szép sikereket ért el, és ez alkalommal újra bizonyítják majd, hogy nem véletlenül. Előttük a tavaly kvintetté bővült Amoeba ad majd ízelítőt készülő második lemezéből, a funk-hiphop-brokenbeat tengelyeken kalandozva.

Péntek

A Fiesta de Vino igazi fiesta lesz spanyol módra a legjobb spanyol borokkal, tapas-szal, izgalmas előadásokkal és számos extrával. A kiállítótérben hetven spanyol pincészet borait kóstolhatjuk egyetlen belépővel, a tudnivalókat pedig maga a borász vagy a pincészet szakértő képviselője meséli el.

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai ingyenes jogi segítséget nyújtanak hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek. Május 3-a rendhagyó alkalom lesz, mert 12 órás maratoni ügyfélfogadással várják az embereket. Ezzel párhuzamosan délutántól hajnalig tartó Utcajogász támogatói fesztivált szerveznek az Aurórában, amelyen koncertek és más programok színesítik a bulit. A fesztiválon szereplők mindegyike önkéntes módon vállalta a részvételt, támogatva az Utcajogász munkáját.
Idei első szabadtéri nagykoncertjét adja az egyik legnépszerűbb hazai koncertzenekara, a hiphopot és rockot elektronikus tánczenei hatásokkal ötvöző Brains. Előttük az elektropoposyesyes játszik majd, akik rövid karrierük ellenére már A Dalt is megjárták, és egyelőre slágert slágerre (I Let You Run Away, Incomplete, Te Meg Én) halmoznak.


Az Ivan & The Parazol negyedik nagylemeze, az Exotic Post Traumatic március végén látott napvilágot, pénteken pedig élőben is bemutatja a zenekar legújabb anyagát az Akvárium Klubban. A frontember, Vitáris Iván szavai az albumról: “az Exotic Post Traumatic lemezzel vált szerintem a zenekar nagykorúvá úgy, hogy közben nem vesztette el azokat az előnyöket és jó tulajdonságokat, amiket a gyermekkor adott. Ez a lemez hangzásában és a dalok tekintetében is szerintem abszolút egy új szintet képvisel. Ha ez első két lemez azért volt, hogy az ott kialakított koncepciót a harmadik nagylemeznél tökéletesítsük, akkor ez most valami teljesen új világ.” A Kaktus egy fiatal pécsi együttes, akik a közelgő harmadik nagylemezükkel minden eddiginél színesebb és kiforrottabb anyaggal készülnek, melyre a dalszerkesztéshez való előremutató hozzáállás, a zenekar eddigi hangzásának újragondolása, műfajilag pedig az experimental indie és art-rock irányzatok jellemzőek. A gyökeres változás és a még több stílus felé nyitás jellemzi az Of Vampires, Witches, Priests, and Other Human Beings címet viselő új albumot is, amit ezen az estén mutatnak majd be a fővárosban.
Jensen Interceptor a jelen elektrószcéna egyik legaktívabb producere: zenei univerzuma éppen olyan feszes, gyors és szívós, illetve pörköli oda elénk az égett gumiszagot a karcosságával, mint a hatvanas évekbeli elit GT csodaautó, amiről a nevét kapta. Az ausztrál beatnepper nyughatatlanul teríti az árut a legnagyobb kiadóknál, mint Lone Romantic, Central Processing Unit, Cultivated Electronics, Zone és Mechatronica. Első magyarországi fellépésén Sematic4 és a Metronóm társaságában lesz ki az est mind a négy kereke.


A Studio Barnhus lemezkiadó egyik alapítója, a stockholmi magyar közönségkedvenc az egyik legfelkapottabb svéd DJ-producer per pillanat. Fülledt, táncolásra és merengésre egyaránt alkalmas sokszínű house-szettjei eddig mindig betaláltak az itthoni közönségnél; de most, hogy nyitástól zárásig ő zenél majd, valószínűleg még maradandóbb lesz az élmény.

Az egyik legnépszerűbb drum & bass DJ és producer, a belga Netsky újra Budapesten játszik május 3-án, a Bladerunnaz 20. születésnapját ünneplő bulisorozat első félévének zárásaként. Mellette Hollandiából érkezik T & Sugah párosa, hazai részről pedig Ian Autorun és a Raise Spirit áll színpadra.

Szombat


A tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az ökológiai gazdálkodás pontos fogalmával, a városi kertészkedés különböző formáival. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek a kiskerti haszon- és dísznövények biotermesztéséről. Az előadásokat szakterületükön nemzetközi elismertséggel, valamint tudományos fokozattal rendelkező egyetemi oktatók tartják.

Az alsóörsi Everness Fesztivál mára Európa legnagyobb önismereti fesztiváljává nőtte ki magát, amelyből május 4-én Budapesten is kaphatunk egy kis ízelítőt. Az Everness Kikeletnek az óbudai Dunakavics ad majd otthont, a program pedig jógát, vegán ételkóstolást, önismereti előadásokat, workshopokat és koncerteket is magában foglal.
Május 4-én a Nyom nélkül csapata szervez hulladékmentes kiállítást és vásárt a Klebelsberg Kultúrkúriában. A vásáron rengeteg alternatív eszközt és megoldást találunk majd, melyekkel környezettudatossá varázsolhatjuk háztartásunkat.
Idén is folytatódik a CityMatiné, a főváros nappali partisorozata! Maradt a már megszokott DJ-trió (Captain Knuckles, Sobek és Monolit), valamint a finom falatok, a jó hangulat pedig remélhetőleg a jó időt is hozza majd magával.
Szombaton ismét megrendezik az Ukmukfukk Zinefeszt vásárát az Anker’tben, de különböző külső helyszíneken egész héten tartanak kísérőprogramokat is. A zine-ok, alternatív képregények és limitált példányszámú nyomatok vásárának középpontjában idén a magyar kiadványoké lesz a főszerep.


A munka ünnepe után nem sokkal a sört és a burgereket ünnepelhetjük a FIRST Craft Beer és a Burger Market összefogásának köszönhetően. Május 4-én a FIRST főhadiszállására várnak mindenkit, aki finom sörökkel, hamburgerekkel, csocsó-bajnoksággal és jó hangulattal menne elébe a nyárnak.
Standing Ground nem boncolgat vagy fejteget, újra és újra visszatér önmaga központjához, központi kérdéséhez, döngöl, szajkóz, sulykol, amíg a földdel egyenlővé nem tesz. A Standing Ground kitartó, ellenálló és állja a sarat, az egyéni alapokat közös nevezőre hozó, változatlan változó. A Standing Ground az alap. De fix az alap?
Fix, hogy van alap?

Vasárnap

Május 5-én először rendeznek indiai brunchota Pancs - gasztroplaccon. A délelőtt során az észak-indiai konyha fűszeres, illatos, varázslatos ízeit mutatják be egy nagy közös asztalnál, ahová egymás után kerülnek fel az ízletes és izgalmas fogások.
Anyák napja hétvégéjére violavásárt rendeznek a Wild Flower Barban, amelyhez a virágokat hazai termelőtől szerzik be. Ötféle színből lehet majd választani, lesznek fehér, pasztell barack, pasztell pink, levendula és bordó szálak is, melyeket öt és száz szálas csokrokban lehet megvásárolni.
A Lélek Palotája szezonnyitó fesztiváljának újdonsága, hogy a nap középpontjában idén a jóga lesz! Most is egzotikus ízkavalkáddal készülnek, 20 féle vegán étellel, köztük szabadtéren – bengáli tűzhelyen – készült csemegékkel. A tradicionális jógaórákat és elméleti előadásokat a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) diplomás jógamesterei vezetik majd. Kezdő jógásokat és komoly gyakorlókat egyaránt várnak a fesztiválra.

Májusban két alkalommal, május 5-én és 19-én is találkozhatsz kedvenc tervezőiddel, így biztosan naprakész lehetsz a legújabb tavaszi-nyári trendekkel kapcsolatban! A WAMP nem csak a tudatos vásárlást szeretné erősíteni, hiszen itt valóban a hazai tervezőktől közvetlenül vásárolhatsz egyedi kisszériás darabokat, de jó alkalom a közösségépítésre is, hiszen a belváros közepén, kellemes környezetben sétálgatva fedezheted fel a hazai alkotók színes világát.
Május 3-5. között már a kilencedik Food Truck Show-t rendezik meg a Kincsem Parkban, természetesen ismételten a guruló gasztronómia hazai képviselőinek legjavával. A kulináris élvezetek mellett lesz lóverseny, számos családi program, koncertek és sok más egyéb, ami egy igazán tartalmas hétvégéhez szükséges.
Május 3-5. között új helyszínen tér vissza a Nagy Budai Sörfesztivál. A szervezők az ELTE Lágymányosi Campusának parkolóját szemelték ki, hiszen itt elég nagy terület áll rendelkezésre, ráadásul könnyen meg is lehet közelíteni. Több száz fajta hazai és nemzetközi kézműves sörre, izgalmas sörszakmai előadásokra és több ezer ülőhelyre készülhetünk.


A Káprázat valamennyi hőse monomániás, elvakult fantaszta, aki nem lát ki saját világából; egymást megérteni képtelenek, legfeljebb a félreértésig juthatnak, a szenvedélyes, ám reménytelen kommunikációs kísérletek pedig hol burleszkszerűen mulatságos, hol hátborzongatóan abszurd drámai helyzetek sorozatát teremtik.
Ha valaki amellett, hogy Beyoncé csak nőből álló turnézenekarának állandó szaxofonosa, még Esperanza Spaldinggal, Dianne Reeveszel és Nancy Wilsonnal is játszott együtt, minimum megérdemli a figyelmet. Tia Fuller emellett játszott Barack Obama elnöknek is, és saját kvartettjével kiadott lemezei is egyre nagyobb sikert aratnak - így a jazzrajongóknak nem kérdés, mi lesz a hét legfontosabb koncertje.

Hétfő

Május 6-án a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezeteivel és partnereivel az ország közel negyven pontján várja a bicikliseket reggelivel vagy uzsonnával. Budapesten több mint húsz helyszínen lehet majd megállni néhány finom falat erejéig.

A svéd-magyar énekesnő és dalszerző évek óta fontos tagja a hazai zenei életnek, de eddigi aktivitásához képest is feltűnően mozgalmas évet zárt tavaly zenekarával együtt. Cseh, lengyel, koreai és japán turnék, a Nagy-Szín-Pad verseny döntője és nem utolsósorban egy teltházas Müpa koncert van a háta mögött. Idén januárban a hollandiai Eurosonic fesztiválos szereplése után három hónapra Chilébe utazott inspirálódni és zenélni. Antonia idén májusban tér vissza hazánkba, így az A38 Étteremben tartott duó koncertje az idei év egyik első hazai fellépése lesz. Sok újdonságra és a dallamokhoz megálmodott falatokra érdemes számítani!

Május 6-án világszerte Sigmund Freud műveiből kiválasztott részletek felolvasásával ünneplik születésének évfordulóját. A budapesti Freud24 program keretében Freud áttétellel foglalkozó tanulmányaiból készült összeállítás, amely Keresztes János színész előadásában lesz hallható a Magvető Caféban.

Kedd


Az Artivity interaktív program célja a művészet újszerű bemutatása társművészetek, valamint különböző tudományágak bevonásával. Maga az Artivity egy önkényes szókreáció/szóösszetétel: az art – mint művészet – és az activity – mint cselekvés – szavak párosításából áll. A név utal a program sokszínűségére, komplexitására és a művészet új nézőpontokból való megközelítésére is. Az Artivity két részből áll: a kiállítótéri sétát alkotás követi a foglalkoztató műhelyben.


A harminchárom éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

Szerda

Május 8-án különleges és természetes borkóstolót tartanak a VinoPiano Borbárban, melynek során három felvidéki borász kézműves, adalékanyagmentes tételeit ízlelhetjük meg. Az este folyamán a három borászat tizenötféle borát vonultatják fel a sétálókóstoló keretein belül. A borászok személyesen kínálják majd boraikat, ezzel közvetlenül is megismertetve a résztvevőkkel azok titkait.

Mi sülhet ki abból, ha egy amerikai és egy brit zenész találkozik egy londoni vasútállomáson 2009-ben? Például a Still Corners, az immáron négy nagylemezzel büszkélkedő dreampop/synthpop formáció megalakulása. Tessa Murray és Greg Hughes zenéje a történethez méltó formát öltött: ablakból távolba révedős, utazós dalokkal szerettük meg őket, melyek merítenek a 80-as évek synthpopjából, Vangelis-től és Enrio Morriconétól is. Legújabb albumuk, a Slow Air éteri hangulatához, frissességéhez és forróságához Amerika nyugati partja szolgálta az inspirációt – ezt a hangulatot idézik meg május 8-án az A38 Hajó Tetőteraszán is