Irodalmi estek, jazzkoncertek, kávéházi hangulat – a szervezők célja feleveníteni az egykor pezsgő kávéházi kultúrát, harminc helyszín és közel száz program vár minket a májusi estén, ha a kávétól nem tudnánk aludni.

Tavaly szervezte meg Budapest Főváros Önkormányzata először a Kávéházak Éjszakáját, hogy újra felidézhessük az egykor olyan fontos kávéházi kultúrát. Idén többek között olyan – általunk is kedvelt – helyszínek csatlakoztak a május 17-i estéhez, mint a Hadik, a Három Holló, a Kelet, a La Nube, a Madal, a Magvető Café, a tabáni Asztalka, a Gerbeaud, a Central Kávéház, a BMC Opus Jazz Club, a Coffee42, a Zsivágó vagy a Smúz.

Kosztolányi Dezső száz évvel ezelőtt egyszerűen csak kávévárosként emlegette Budapestet. A főváros kávéházai mindig is kiemelkedő szerepet töltöttek be Budapest történelmében, a 19. században igazi kultúrkör alakult ki bennük, az irodalmi élet fontos központjai voltak. Ezért ezen az estén szeretnénk megmutatni a város legemblematikusabb kávélelőhelyeit és az ott pezsgő kulturális életet megeleveníteni: történelmi, zenei, színházi, és irodalomi eseményekkel. A kávéházak története mellett, magáról a kávéról is sok érdekességet hallhatunk ezen az estén. Például Illy Ferenczről, az olasz presszó magyar származású atyjáról” – olvasható a  közleményben.

Az előadásokon, részleteket hallgatunk majd Gyarmati Fanni naplójából, Mészöly-Polcz Alain levelezéséből, Arany-Petőfi levelezéséből, lesz egy Ady 100 est, számos könyvbemutató valamint koncertek: Pátkai Rozina, Elza Valle, Gereben Zita és még számos formáció.

Több helyszínen baristaoktatók és további kávéházi szaktekintélyek vezetnek be minket a kávékultúra rejtelmeibe, vagy részt vehetünk cupping-kávékóstoló programokon is. Több kávéházi és várostörténeti séta is indul, melyek különböző útvonalakon és tematika szerint mutatják be ezeket a helyszíneket és azok környékét.

  • Részletek hamarosan itt.