A fagylalt és a különböző alkoholos italok a nyár elengedhetetlen elemei, így valahol megdöbbentő, hogy a kettő kombinációja nem terjedt még el. Pedig a hőségben nincs frissítőbb, mint elnyalni egy hűsítő Mojitót vagy Aperol Spritz-et. Szerencsére a hazai street food színtér egyik veteránjának jóvoltából pont egy ilyen profilú hellyel bővült a bulinegyed: a 18+ And Less-ben tizennyolcféle fagylaltkülönlegességel várnak mindenkit.

A „konvencionális” szó definíciójánál valószínűleg nem Balogh Dániel portréja szerepel. Elvégre – részben – tőle származott a Revoluciónrántott csemegeuborkájának, valamint a palacsintába tekert pörkölt ötlete, és a W35 alapítását is neki köszönhetjük. Így szinte már meg sem lepődtünk, amikor megtudtuk, hogy fagylaltozót készül nyitni a bulinegyedben. Persze a rá jellemző csavarral: a különböző ízkombinációk egyik alapja valamilyen alkohol, például barackpálinka, vodka vagy Jack Daniel's.

Hasonlóval kísérletezett már a Bar Pharma is, de náluk anno csak három „tizennyolcpluszos” opció volt és az elmúlt nyarakon már hiánycikknek számított a Secret Garden fantázianevű, a gin mellett rózsaborsot, petrezselymet és citromot tartalmazó hűsítőjük. A 18+ And Less pultjában viszont nagy örömünkre újra felbukkant, akárcsak a Russian Flower, ami Russian Standard vodkával, céklával és passiógyümölccsel készül. Emellett ott vannak még a neves encsi cukrásszal, Péderi Lászlóval készült saját összeállítások.

A már említett Jack Daniel's jól harmonizál az étcsokoládéval és a chilivel, a FIRST The Craft BeerIPA-jából főzött fagylalt hozza az eleinte virágos-vágott füves, majd később ízjegyeket, a görögök nemzeti itala, az Ouzo ebben az „átértelmezésben” pedig olyan volt, mintha egy negrót nyalogattunk volna. De kérhetünk Unicum Szilvával, rozéfröccsel vagy barackpálinkával készült gombócokat is, és akkor a fagylaltosított koktélokat, a Tequila Sunrise-t vagy a Mojitót még nem is említettük.

Öt liter fagylaltba fél liter minőségi alkoholt kevernek, így berúgni semmiképp sem lehet tőle, volán mögé viszont ne üljünk egy kiadós gombócozás után. Jó hír viszont, hogy nem korhatáros a hely: a tizennyolc éven aluliak miatt van például gránátalmás csoki vagy chiamagos eper-vanília, illetve a jellegzetes, kék színű, turbórágó ízű nyalnivaló, amit persze apró mályvacukrokkal koronázhatunk. Utóbbiakból egy dekagram úgy 75, előbbiekből pedig 105 forint, tehát egy gombócnyi rövidet úgy 400 forintért hajthatunk fel.


Dani távlati tervei között szerepel, hogy különböző bartenderek – például a szemben lévő BP BARbq-s Urbán Roland – kedvenc koktéljait is fagylaltosítsa, de előtte még debütálnak az amerikai palacsintából (pancake-ből) rétegzett minitorták, amelyeket például Pina Colada-ízvilágú öntettel is kérhetünk majd. Addig pedig élvezzük ki, hogy akár már déltől büntetlenül alkoholizálhatunk.