Újabb mexikói ételbárt találtunk a VII. kerületben, május 5-én, vagyis a "Cinco de Mayo" napon léphettünk be először a faborítással igen megjegyezhetőre sikerült Revoluciónba. A tex-mex fogásokra szakosodott hely stílszerűen már első napján jóllakatott számos mexikói vendéget és bő egy hónapjuk alatt igen jó visszajelzéseket kaptak a fűszeres, karakteres, mégsem tolakodó konyhájukra, melyet Balogh Dani irányít. Mi is megnéztük, mitől forradalmi a Revolución, hogy milyen is a rántott csemegeuborka, és hogy hogy működik a tamarind, üdítőben?

Ha magyar gyomorral is szerethető konyhákról beszélünk, az első kettő, ami eszünkbe jut, az az olasz és a mexikói. Nem túl szofisztikáltak, sok a fűszer, a zöldség és a hús, nem utolsósorban pedig laktatóak és jólesik hozzájuk/utánuk az alkohol is. Ennél azért több érvet tud felsorakoztatni a mexikói koszt mellett Balogh Dani, akinek főztjét sok egyebek mellett Budapesten például az Iguanaban és a W35-ben is kóstolhattuk már. Szereti ezt a kultúrát, ízvilágot és a variálhatóságot, ezért többedmagával kiegészülve saját vállalkozásba kezdett, és így született meg a VII. kerület legújabb ígéretes ételbárja, a Revolución.

Az üzlethelyiség egészen pici, a földszinten a konyha foglalja a legtöbb helyet, itt egy pultot találunk még és a vendégkönyvvé avanzsált falat, a valós vendégtér az emeleten kapott helyet. De ha az idő engedi, ugyan mini helyen, de kint is elkölthetjük ebédünket/vacsoránkat. Dani tudatosan nem készített étlapot a Revoluciónnak, itt a táblás ajánlatból választhatjuk ki a kedvünkre valót, levestől a desszertig. Körülbelül 10-féle ételről beszélünk, nincs átnézhetetlen étlap, amit abszolút pozitívumként értékeltünk. Bár csak bő egy hónapja nyitottak, már megvannak azok a kedvencek, melyek fixen maradnak, egy ideig. Ilyen például a pozole (1090 forint) ami lényegében egy sertéshússal megtámogatott raguleves sok zöldséggel, fűszerrel. Laktató fogás, önmagában is kitesz egy étkezést, amolyan "pho" módjára. A hozzá készített limeszeletet csavarjuk bele mindenképp, így a tejföllel, mexikói fűszerekkel nagyon jól kollaborál. Dani a titokzatos első napi mexikói vendégtől csak annyi építő kritikát kapott: mindenhez menjen a lime! Leveshez, desszerthez, attól csak jobb lesz.

A legperverzebb tétellel kezdtünk, mely a rántott csemegeuborka (890 forint) volt. Három fűszeres kabátos, dundi savanyúság érkezik egy kis chipotle majonézzel. Első harapásra fröcsköl, furcsa, mit keres a savanyú a forró olajban? Az a helyzet, hogy legalább annyi joga van ehhez, mint a jalapeñónak, amit szintén kirántanak, sajttal töltve. Nekünk tetszett ez a megoldás, a hely nevéhez hűen tényleg forradalmi, és pont olyan dolog, amit nem készítenénk el otthon a krumplis tészta helyett a családnak, de itt legalább meg tudjuk kóstolni.

Az állandó pozole mellé mindig társul egy másik, könnyedebb leves is, ami látogatásunkkor például kapros uborkaleves (890 forint) volt. Quesadilla vagy burrito mindig található a táblán, csirke, marha, sertés és vega verziókban, ahogy a burgerek is állandó szereplők. Nincs mit tenni, a konyhafőnök szerint még az újságárus is burgert árul ma Budapesten. A Revoluciónban például extra csípős verziót vagy csirkekolbászosat is rendelhetünk, de mi most kifejezetten a mexikói vonalra voltunk kíváncsiak, a burgerezés majd egy következő alkalomra marad. Így érkezett elénk a burrdog (1890 forint), amit nyilván a burrito és a hot dog hibridje, de ez így annyira nem reális kép, mert az amerikai virslis gyorsételhez szerencsére csak a "hot" elemében hasonlított. Fűszeres, chorizo jellegű, omlós és nem kemény kolbász az alap, mely a házi tortilla alapba kerül savanyított hagymával, padlizsánnal, salsával. Masszív, de nem zsíros, emberes ételről beszélünk, de szerencsére az elvadult római kömény és koriander használata itt is elmarad, amiért nagyon hálásak vagyunk. A green chili (1890 forint) egytálétel is jól szerepelt, friss ízek, omlós hús, tejföl két felcsavart tortillalappal tálalva. Nagy adag és az utolsó cseppig érdemes kitunkolni a tányérból.A desszertre érdemes helyet hagyni, mert a rántott tejberizs fahéjas tejszínhabbal és chilis porcukorral (790 forint) szintén meglepő, ám annál finomabb édesség. Szomjunkat kézműves sörökkel csillapíthatjuk a sok fűszer után, a bevállalósak pedig színes mexikói üdítőt válasszanak, mondjuk a guavásat, bár a tamarindos kicsit natúrabb, nekünk jobban tetszett.

Rajtatartjuk a szemünket a Revolución-on, mert a táblás változó kínálat miatt mindig jöhet valami új. És ha ki merik rántani az uborkát, egyéb érdekes megoldásokra is számíthatunk.

Revolución
Cím:

1073 Budapest, Akácfa utca 57.
Nyitva tartás: K-Szo 12:00-23:00, V 12:00-20:00
Facebook