A Kőbányai út egy 22 hektáros területén lassan új funkcióra találnak a régi és elhagyatott ipari épületek: az egyikben például a Magyar Állami Operaház új műhelye és előadótere rendezkedik be. 2019-ben már a stáb, de a közönség is birtokba veheti azt az 5 hajós csarnokot, aminek az alapterülete nagyobb a Parlamenténél. Bejártunk a még építés alatt álló, vasszerkezetes épületet.

A Magyar Állami Operaház vezetősége 2013-ban nézte meg először a kőbányai épületegyüttest, mint potenciális helyszínt a gyártásnak és próbáknak. A gondolatot egy jó darabig érlelték, de másfél éve megkezdődött az építkezés. Már ekkor egyértelmű volt, hogy itt nem az arannyal és márvánnyal díszített neoreneszánsz palota vonalát viszik tovább, hanem igazodnak az ipari műemlék stílusához, megtartva az alappilléreit és anyagait, a betont és a tekintélyes vasszerkezetet. A megvalósítás alatt álló terveket az alábbi videón láthatjátok:

;t=417s

A vasszerkezet meglepően jól állta az idő próbáját, ezért ténylegesen az eredeti alapokra tudtak építeni. Az összhatás viszont teljesen modern, letisztult és tágas tereket eredményez majd, az első traktusban a közönség számára kialakított egységekkel, hátul pedig a műtermekkel, sminkesek szobáival, öltözőkkel. A bejáráson kiderült, a munka oroszlánrésze már kész, és a Műhely 2019-ben már belakható és játszható is lesz.

Az előadótér, a Bánffy terem 400 fős lesz, de egyáltalán nemcsak produkciók alkalmával használják majd: a nézőtér önmagába záródva ad majd helyet egyéb rendezvényeknek is - igaz, ezeket még csak a lelki szemeink előtt láthattuk az épületbejáráson, de a nézők közlekedőterébe begördült vonat már biztosan marad.

Az Eiffel Műhelyházban sok kézi munkát igénylő feladat van, ilyenek többek között az újjáépített, újrafalazott homlokzati falak, de új technológiákkal is sikerült felöltöztetni az épületet, mint például a monumentális pakett fallal. A folytatásban hamarosan kiépül a hátsó traktus, ahol a fentebb emlegetett öltözőkön túl dzsungelszerű folyosót és edzőtermet is kialakítanak.

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter arról is szólt, hogy a vasárnap kezdődő évadot Giacomo Puccini és barátai alkotásainak szentelik. A Puccini Itáliája elnevezésű tematikus évadban a szerző összes művét bemutatják, és ez szombaton A Nyugat lányával meg is kezdődött. Az itthon ritkán játszott alkotást az Opera 47 év után mutatja be újra, Vaszilij Barkhatov rendezésben.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=64&v=czPbg9vFZ4w

A Nyugat lánya a Vadnyugatra kalauzolja a közönséget, de Vaszilij Barkhatov rendező a mű univerzális témáira és a cselekmény tértől független konfliktusaira tekintettel a darabot Nyugat-Európába helyezte. Ez az orosz rendező első munkája Budapesten, és újszerű megközelítésével a mai kor legaktuálisabb problémáira reflektál.

Minnie-t a két szereposztás szerint Bátori Éva és Rálik Szilvia énekli. A főbb férfi szerepekben Gaston Rivero és Boncsér Gergely, valamint Szegedi Csaba és Florin Estefan hallható majd, de fellép mások mellett Balczó Péter és Bakonyi Marcell is. Az előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) működik közre, a darabot Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli. Az előadásra ITT tudtok jegyeket vásárolni.