Télikert, Kishableány, Borház, balatoni Paletta... a Bezerics család fontos vendéglátós família a régióban, és éppen tavaly novemberben valami Budapesten, a IX. kerületben is elkezdődött. A Tompa utcában megjelent a pulled ponty szendvics, a legfinomabb rántott sajt, bemutatkoztak a balatoni alapanyagok és egy olyan atmoszféra, ami jóval közvetlenebb és barátságosabb, mint nagy átlagban a fővárosi. Eltelt egy év, legurult jó pár hektó Bezerics Szexi, most itt az új őszi étlap, és ismét beszélgethettünk egy jót.

Újságíróként néha az átlagostól eltérő jellegű élményeket is gyűjthetünk egy-egy étteremben, ilyen például az, amikor a tulaj vagy éppen a séf ránk szánja idejét és beszélgetünk kicsit, egy kötetlenebb vacsora keretein belül. Ilyen esetekben fontos, hogy meglegyen a kémia, el tudjunk anekdotázni. Nos, a Palettában alapértelmezett az intimebb hangulat, mert ha Bezerics Dani, a márka és a hely mozgatórugója például bent van, akkor a vendégek még családiasabban érezhetik magukat.

A beszélgetés, az érdeklődés nem marad el: hogy ízlik a főétel, jártak-e már erre, milyen a kapcsolatuk a Balatonnal, egy izgalmas újbor érkezhet-e az étel mellé, legközelebb nyugodtan jöjjön a kutyus is, mert van számára hely és vizestál is. Ha már több alkalommal jártunk náluk, akkor nagy rá az esély, hogy meg is ismernek, ez pedig jól eső érzés. Egy szó, mint száz, ha barátságos, családias hangulatra vágyunk, mindig jó tipp a Paletta.

És akkor is, ha a hangulat mellett az ízgazdagság is fontos a választásban. A tavalyi nyitáskor is nagyon élveztük a különlegességeket és a mesterien elkészített klasszikusokat is, azóta szívesen ebédelünk és családi alkalmakra is jó szívvel választjuk. Sok az innováció mind ízkombinációk, mind tálalás tekintetében, de érthető és kedvelhető ez a fajta szinergia. Pláne úgy, hogy ez alatt az egy év alatt mit sem változott az az elv: amit csak tudnak (és a minőség lehetővé teszi a felhasználást), Balatonról hoznak. Csak hogy néhány példát említsünk: a fogas Boglárról jön, a a mangalica Káptalantótiból, Istvándyéktól, a sajt Nemesbükről, az angus marhahús Balatonfenyvesről.

A szezonalitás fontos az étlapok összeállításánál, és most éppen egy őszi/téli váltásra érkeztünk. Elsőre éppen egy elég rossz marketingű zöldség köré épült fogást kóstolhattunk: süllőpofát, kelbimbókkal (lágy és ropogós textúrában), mangalica lardóval (olasz érlelt szalonna). A fehérhúsú süllő diszkrét volt, a szalonna és a kelbimbó nagyon jól állt neki (2350 forint). Ezt egy klasszikus marhahúslevessel (1450 forint) öblítettük le: a mély színű és ízű leveshez csontvelős-gombás kovászos pirítós dukál, és nehéz abbahagyni. A libamájhoz párosított füstölt pontyot, kalácsot, birsalmát, diót most nem kóstoltuk meg, helyette viszont egy kicsit csemegéztünk a már említett rántott sajtból (3350 forint), ami nyitás óta az étlapon van, a rántott hússal egyetemben. Családi hely a Paletta, kötelező elemek ezek.

Ázsiai kása volt a következő fogás, amit tálaltak: congee (4450 forint) a neve és gyakorlatilag egy rizskása, melyet zöldségekkel, szalonnával, sok zölddel tettek ízessé és vibráló színűvé. A nagyon friss ízű rizses étel koronája a mangalicahús és a füstös, ropogós magvak. Ebből is látszik, hogy jól lehet variálni, akár ázsiai irányba is. A kacsamell, körte, csicsóka, jus (3750 forint) kombinációt majd legközelebb kóstoljuk meg, de remekül hangzik.

A főétel "magvas gondolata" visszaköszönt az édességből is is, ami az elmúlt idők egyik legizgalmasabb tányérdesszertje, sütőtökpuding, gyömbéres süti, gyömbérsör granita (jégkása), sokmagvas szirup. A gyömbér kicsit csípi a nyelvet, közben a jég hűti azt, a sütemény kellően megázik a sziruptól és nagyon krémes a sütőtök is. Teli találat!

Az új fogások ízlelése mellett sokat beszélgettünk, tervekről, nyári sztorikról, Dani tudatosabbá vált életmódjáról és Budáról is. A Paletta egy év alatt sikeresen mutatkozott be a környéknek, azoknak, akiknek szezonon kívül hiányzik a Balaton. Népszerű az déli deli ajánlat, sokan koccintani ülnek be, megéheznek és kellemes meglepetésben lesz részük. Figyelnek az aktualitásokra is: Márton-napot ünnepeltek libás finomságokkal, forraltbor szezonban saját receptúrával mennek, vasárnapi brunchokat szerveznek és az év vége közeledtével a jótékonyság is szóba került. Jelenleg épp egy rövid felújításon mennek keresztül, de a konyha nem zár be, "kifordították" az éttermet, és kint, hőgombák alatt, pokrócba csavarva lehet ebédelni, este 20:00-ig vacsorázni is. Forralt bor, fűszeres meleg almaital segít az átmelegedésben.

Buda pedig...megsúgunk egy titkot: a felújítás azért is fontos, mert úgy fest, utána javában el lesznek foglalva, valami újjal, mással. Többet még nem mondhatunk.