Gasztró
Hol együnk rántott húst? – ezek a város legjobbjai
Fotó : Balkányi László / WLB
kürtős ételbár, rántott hús

A lecsó- és kakaóscsiga-körkép után még egy sarkalatos kérdésre válaszolnánk: merre vegyük az irányt, ha omlós, finom paníros, szaftos, nem túlklopfolt, nem mócsingos, nem száraz, hanem élményszerű rántott húsra vágynánk. Elsőre nevetve legyintenénk, hogy bármilyen étteremben, vendéglőben, ahol nem ragadtak 1990-ben, hanem követik a trendeket, de ez téves feltételezés. Több héten keresztül teszteltük a helyeket, hogy hova küldenénk bárkit igazán príma rántott húsért. Megmutatjuk a kedvenceinket.

A magyar szerint rántva minden jó, a legextrémebb húsételektől a legegyszerűbb zöldségekig. Szeretjük az odakapó prézlit, a falatokat mártogatni, és/vagy savanyúval, salátával lefojtani. Az igazi, a vasárnap sztárja, családok hagyománya, családfők favoritja, nehezen evő gyermekek menekülőútvonala mégis a rántott hús, ami töretlen népszerűségnek örvend. Igazi jolly joker lehet vendégváróként is.

Fotó: Kálló Péter / We Love Budapest

Hiába frissen, melegében az igazi, ez a mérhetetlen szerelem irányába bármire felhatalmaz minket: restis szendvicsbe téve is fogyasztjuk, jéghidegen, a paradicsom leve miatt jócskán felázott bundával, de hajlamosak vagyunk akár úgy is rájárni, hogy több napos, és egy papírtörlővel gondosan kibélelt jénaiban pihen dermedten. Akkor már nyelni is nehezen lehet, a szintén vele egy időben készült néhány szál sült krumplival együtt szájba hajtogatva biztos a fulladás. De tömjük, mert szeretjük.

Fotó: Balkányi László / WLB

Nos, ezt a nosztalgiát, jelent és jövőt feloldván megkerestük a város legtökéletesebb rántott húsait. S mielőtt záporoznak majd a kommentek, hogy az otthoninál nincs jobb…nem kételkedünk, csak mutatunk pár korszerű és finom szereplőt. Amik után megváltozik sok minden, amit a rántott húsról gondoltunk (de persze utána is örömmel faljuk a jénaiba pakolt fapadosabb társaikat). Régi vágású, semmi pluszt nem nyújtó szeleteket is kóstoltunk…maradunk tisztelettel, de most más a rendezőelv.

Buja Disznó(k) Kürtös Ételbár Séf Asztala EZ is Budai (Bezárt) Paletta Budapest Menza Étterem és Kávézó Zuzu ÉS Bisztró Rosenstein Vendéglő 21 Magyar Vendéglő Vendéglő a KisBíróhoz

Buja Disznó(k)

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

A Buja Disznó-k 2015-ben kapott helyet a Belvárosi Piacon. Bíró Lajos és csapata elhatározta, hogy megmutatja a népnek, milyen is az igazi rántott hús. Ez olyannyira sikerült, hogy szombaton van, hogy 45-60 percet kell várnunk, míg hozzájutunk a fadeszkán szervírozott félkarnyi hosszúságú “szelethez”. Kifejezetten rántott húshoz fejlesztett fritőzben és “kádakban” sül ki, háromféle hőmérsékletű zsiradékban, amiket napi háromszor szűrnek és cserélnek, hogy sose fáradjon el. A cserélési időszak miatt senki sem reklamál, mert tudvalévő, hogy ettől is olyan ízletes Bíróék rántott karaja. Ausztriából hozott krumplisaláta dukál hozzá, és méretéből fakadóan akár két ember is jól lakik vele. A szelethez járó csontos rész lecsócsálását hagyjuk a végére, nagy élmény!

 • Ár: körettel együtt 2100 forint 
 • Extra: a 3 tételes kínálat másik kedvence a rántott disznófül. Bizarr, de sokkal ízletesebb, mint a kocsonyás főtt rokona. Egyszer mindenképp kóstoljuk meg a porcos fület!
Buja Disznó(k)
 • 1054 Budapest, Hold utca 13. (Galéria 6-os üzlet)

Kürtös Ételbár

Fotó: Balkányi László / WLB

Keleti pályaudvar szomszédságában található a Kürtös Ételbár, mely szerintünk a műfaj egyik legjobbja. Egytálételek, frissensültek várják az éhes vendégeket a könyöklőknél. Ez az egyetlen hátránya, hogy ebédidőben a kollegákkal többen nem annyira praktikus leszaladni, inkább elvitelre érdemes kérni a szuper, házias ételeket. Köztük szerepel a rántott borda is, melynek aranybarna és nagyon szépen roppanó, klasszikus a panírja. A hús egyenletes, véletlenül sincsenek benne rághatatlan részek, hanem vajpuha bordát készítenek tányérunkra. Petrezselymes burgonyával és uborkasalátával a legjobb kombináció. Öblítsük málnaszörppel, a retró élmény jegyében.

 • Ár: körettel, salátával csak kicsit haladja meg az 1500 forintot
 • Extra: árulnak bécsis kenyeret is és ha már rántott, a Cordon Bleu is kiváló
Kürtös Ételbár
 • 1087 Budapest, Mosonyi utca 3.
 • Téli nyitva tartás hétfőtől péntekig 11:00-16:00.

Séf Asztala

Fotó: Polyák Attila / WLB

Mindenki meglepődött, mikor Wolf András szakmai vezetésével éppen a WestEndben nyitott meg a Séf Asztala, melynek már mottója is árulkodó: “Rántott hús és világbéke!”. A kezdeti alig-étlap azóta bővült, de a fókusban még mindig a rántott husok és az ízletes krumplinudli állnak. Négyféle húsból kérhetjük a fogást: csirkemell, csirkecomb, sertéskaraj és borjúdió (hátsó comb belső részéből leválasztott színhús). Egy, két és három szelet az adag, szerintünk kettővel, körettel együtt bőven jól lehet lakni és nem telepszik rá az ebéd utáni telített érzés az irodista testére. Többszöri ízlelgetés után kijelenthetjük, hogy a csirkecomb a befutó náluk, mert nagyon szaftos, finom ízű és jól passzol hozzá a ropogós bunda. 

 • Ár: menüben, körettel itallal 1690 forintnál kezd az 1 darabos csirkecomb és 3890-nél áll meg a 3 darabos borjú (helyben fogyasztás esetén 13% szervizdíjat számítanak fel)
 • Extra: csirkemellel vagy karajjal rántott húsos zsömlét is kínálnak, 1490 forintért. Friss és ropogós.
Séf Asztala
 • 1062 Budapest, Westend City Center, aluljárószint, ételudvar

EZ is Budai (Bezárt)

Fotó: Polyák Attila / WLB

A “budai fiúk” sorok következő negyedik helye a környéken az Ez is Budai, mely leginkább egy urbánus ebédlőnek felel meg. Fülepi Kálmán séf szakmai felügyeletével állítják össze az étlapot, hétről hétre az ajánlatokat, az ebédeket. Viszont állandó szereplővel is találkozunk, ami nem más, mint a rántott hús, hiszen szerintük is kihagyhatatlan tétel, rengeteg fogy belőle és a sokszor döntésképtelen vagy éppen túl válogatós vendég arca mindig széles mosolyra húzódik, ha meglátja ezt a biztonságos fogást. Ami nem is akármilyen színvonalú náluk: sertésszűzből készül, pankómorzsával bundázva, turbózott burgonyasalátával, hiszen savanyított lila hagyma, csemegeuborka, újhagyma és retek is kerül mellé. Két szelet, embert próbáló adag, de a savas saláta segít a leküzdésében.

 • Ár: körettel 2490 forint

Paletta Budapest

Fotó: Paletta Budapest

Mi is az a fledermaus – vagy magyarul denevérhús? A sertés hátsó combjának belső feléről lefejtett, viccesen denevérformájúnak kikiáltott szuperszaftos, nagyon ízes, puha színhúsa. A Tompa utcai Palettában, a Balaton budapesti nagykövetségén szezonálisan változik az étlap, de két kötelező állandó elemmel dolgoznak és ez nem más, mint a rántott sajt és a rántott hús. Bezerics Daniék fledermausból készítik, hogy a legeslegpuhább, omlósabb szelet kerüljön a vendég elé, semmiféle nosztalgiával, sokkal inkább megmutatva, hogy ilyen is lehet ez az egyszerű fogás. Saját morzsát használnak, mely kellően ropogós és keszthelyi salátaburgonyával, a paníron pihenő sóvirágokkal tálalják. 

 • Ár: 3350 forint
 • Extra: kérjünk hozzá egy nagy pohár házi otellófröccsöt.
Paletta Budapest
 • 1094 Budapest, Tompa utca 28.

Menza Étterem és Kávézó

Fotó: WLB

Régóta megbízható pont a Menza, ezért nem is csoda, hogy az étterem szinte minden napszakban telt házzal megy. Ez a népszerűség katalizátora a profi, jól működő rendszernek: gyors és jól kitalált minden. A bécsi szelet nagy kedvenc náluk is, egytálételeik és sültjeik mellett. Szép vékony húsra számítsunk, hagyományos bundával, a pankós helyett. Szerencsére egy korrekt, vállalható adag, s még ha le is lóg néha a tányérról, egy ebéd vagy vacsora alkalmával sem fekszi meg majd gyomrunkat a mennyiség. Jól áll neki a serpenyőben készült petrezselymes parázsburgonya és ők is Maldon sót hintenek a forró, ropogós bundára. 

 • Ár: 2690 forint
Menza Étterem és Kávézó
 • 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 2.

Zuzu

Fotó: Zuzu Facebook

Július óta működik a Hegyvidék Központ sokat látott üzletében a Zuzu, ami kortárs magyar konyhát visz, Huszár Krisztián vezényletével. Itt azonban nem a különleges ízkombinációk dominálnak, hanem a szeretett klasszikusok, csavarmentesen – annyi a truváj, hogy modern a konyhatechnológia és törekszenek a legjobb alapanyagok beszerzésére. A ház rántott húsa csirkecombfiléből készül, hiszen ez rendkívül szaftos fajta. A hús omlós és kellemes ízű, bundája roppan, ahogy kell. Köretnek egy izgalmasabb saláta dukál hozzá, kis csemegeuborkával, salátaszivekkel, tojással. 

 • Ár: 3200 forint
Zuzu
 • 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

ÉS Bisztró

Fotó: Balkányi László / WLB

Nemcsak a táfelspitz, a borjúbécsi is fontos pillér az ÉS Bisztróban a kezdetek óta, és nem variálnak rajta túl sokat, hiszen ami már bevált és megszerették, kár lenne havonta másképp készíteni. Náluk is a borjúdiót választották alapul és a serpenyőben sütés útján vaj is kerül hozzá – ettől nyeri el selymes és nem tolakodó ízét. Kabátja szép hullámos, köretként rukkolás burgonyasalátát kínálnak hozzá. A schnitzel mellé citromot is készítenek, ami ízben is hozzáad és a szaftos hús emésztésében is segít. 

 • Ár: 5460 forint
 • Extra: ha egy kicsit megturbóznánk, a krumplisaláta mellé még elférhet egy szarvasgombás krumplipüré. 
ÉS Bisztró
 • 1051 Budapest, Deák Ferenc utca 12-14. (Kempinski)

Rosenstein Vendéglő

Fotó: Medgyesi Milán / WLB

Állandó rajongásunk tárgya a már több mint 20 éve stabilan a legjobbak közé tartozó étterem, a Rosenstein. Szimpatikus a hagyománytisztelés és mellette a modern technológiák, trendek világszínvonalú követése és diktálása, mely náluk a természetes fejlődés ismérve. A magyar és zsidó konyha kedves szereplőit kortárs módon készítik és tálalják, és a gulyás-lecsó-libamáj vonalon is tudnak újat mutatni. A vendéglő borjúbécsije egy egész ovális tányért elfoglal, a köretet így eleve a húsra helyezik. A szelet egységesen vékony, viszont ennek ellenére felfoghatatlanul szaftos – a kés szinte magát vezette benne, s beleharapván azonnal omlott. A bundája teljesen klasszikus, finom ízű morzsa, mely marad a helyén és nem foszlik le a húsról. Hozzá is a tejfölös uborkasalátát ajánljuk.

 • Ár: borjúbécsi 3600 forint, rántott borjúláb 3100 forint
 • Extra: Kevés olyan hely van a városban, ahol rántanak borjúlábat. Nos, náluk ez a megosztó, ám a kedvelői körében égbe magasztalt fogás is kapható. Kiderült, hogy több séf is jár ide, kiejezetten a borjúlábért, mely igazolhatóan az: a remegő, kocsonyás kollagénben meghagyják a körmöt. Nincs okoskodás.
Rosenstein Vendéglő
 • 1087 Budapest, Mosonyi utca 3.

21 Magyar Vendéglő

Fotó: 21 Magyar Vendéglő

A 21 Magyar Vendéglő látogatása nem a hétköznapi élmények közé sorolható, hiszen ha már a Várban eszünk, akkor érdemes előtte szép nagy sétát tenni arra, múzeumozni vagy a panorámában gyönyörködni, s csak ezután ebédelni vagy vacsorázni. Igazi klasszikusnak számít náluk a borjúbécsi, mely felsálból készül, így egyenletes, szép, bármilyen csomó nélküli hússal találkozunk. Végtelenül vékony, és nagyon ropogós, egyáltalán nem tolakodó, hanem szépen kísérő bundát kap. Vajas burgonyapüré a körete, de érdemes tejfölös uborkasalátát, vagy céklasalátát is rendelni mellé, hogy jobban csússzon. Nem annyira akartunk a végére érni. 

 • Ár: 5580 forint
21 Magyar Vendéglő
 • 1014 Budapest, Fortuna utca 21.

Vendéglő a KisBíróhoz

Fotó: Vendéglő a Kisbíróhoz

Hétvégi családi ebédek, ünnepek ideális helyszíne a “budai Bock”, vagyis a KisBíró, ami nevéhez hűen tényleg a szeretett vendéglős hangulatot hozza el a Szarvas Gábor útra. A Bíró Lajos és Varju Viktor kooperációjában megálmodott Bock bécsi fontos pillére az étteremnek, hiszen szombaton és vasárnap megannyian érkeznek hozzájuk kifejezetten az óriási bécsiért: nincs kedvük otthon nekiállni, büdösíteni az olajjal és eleve tudják, hogy itt a legjobb alapanyagból készült, ízletes, nem papírvékony, hanem egy kicsit vastagabbra hagyott, kellően szaftos verziót kapják.

 

S hogy miért nem borjú? Mondjuk azt, hogy túl átlagos lenne? A séf úr elárulta nekünk, hogy klopfolás helyett egy tésztanyújtógép-szerű masinával dolgozzák ugyanolyan vastagságúra a karajszeleteket és különleges hőkezelést is kapnak készítés előtt. Egy egész nagy méretű lapostányért betöltenek a Bock bécsik, a melléjük szervírozott mennyei krumplipüré tetején pedig egy kis malacpörc figyel: ezzel is mutatván, hogy ez nem borjú. A mezőgyáni uborkasaláta is kiváló, rendeljük meg bátran mellé. 

 • Ár: 3400 forint
Vendéglő a KisBíróhoz
 • 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8/d