A Szabadság tér egykori MTV székházának az aljában, különleges, egyedi stílust képviselt a foodtruckból császárhúsos baokat kínáló Baotiful, és az alattomos italairól, bulijairól híres Impostor. Most egy időre lehúzták a rolót azon a helyszínen, hogy egy egykori közösségi iroda helyén, az V. kerület egyik leghangulatosabb környékén etessék és itassák az ázsiai fúziókra vevő vendégeket. Pálmák a helyükön, UV itt is maradt és Kiko kutya továbbra is felügyeli az eseményeket.

Nehéz kitűnni, és olyat létrehozni, ami nem a megszokott panelokra épül, hanem valami sokkal egyedibbre. Amikor anno beindult a Baotiful/Impostor, mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy nem fognak belesimulni a budapesti bár és street food színtérbe, hiszen se a vintage/shabby chic, se a minimál normcore, se a nagyon magasra pozicionált helyek jellemzőit nem hordozták magukban. Mondhatni, hogy egy bangkoki, vagy shanghai romkocsmát csináltak, különleges italválasztékkal, jól kitalált bulikkal és ételekkel.

Aztán jött a hír, hogy egy időre kénytelenek lesznek elbúcsúzni a szokatlan helyszíntől, és költözniük kell. Az új cím végül a Vitkovics Mihály utca lett, ami kellőképpen központi, (2 perc az Astoria, 4 perc a Deák tér) és mégsem elcsépelt. Ennek a környéknek személyisége van, amit érzünk, ha célzottan ide érkezünk és akkor is, ha véletlen séta során keveredünk erre.  Korábban egy közösségi iroda működött itt, ám most átvették az irányítást, és beköltözött a fülledt hangulatú ázsiai bár.

A kialakítás most is kontrasztosra sikerült: UV falfestés, óriási ezüst gyertyatartók, pálmafák, trópusi tapéta, játékos neon feliratok, jól működő gegek. Kicsit olyan, mintha a Stranger Things rejtélyeit, a Drive pofátlanságát és az Enter the Void fényeit látnánk viszont.

A konyha a szuterénben kapott helyet és sokkal profibb, mint a múltbéli. A pult mögötti polcon jobbnál jobb italok sorakoznak, és egy emeleti lounge helyiséget is találunk náluk.

A terv szerint a konyha végleg itt marad, a Szabadság térre a koncepció éjszakai része költözik csak vissza tavasz végén, tehát a bulikat sem kell mellőznünk, de a Vitkovicsban a főszerep a gasztronómiáé és a bárkultúráé.

Az étlap bőre sikeredett, hat kategóriából válogathatunk Vu ételei közül és örömmel konstatáltuk, hogy vállalható árakon mozognak a fogások. Egyelőre nincs is 3000 forint fölötti étel, ami egy ilyen színvonalú helynél ritkának mondható.

Fontos megemlíteni, hogy az ázsiai alapok mellé szépen felzárkózott egy idézetnyi latin felütés, így még változatosabb a fúzió. Tehát nem kell meglepődni, ha a baonkban guacamole adja a szaftosságot. Dumplingok (1190 forint), tekercsek (1190 forint) szerepelnek az előételek között, és amint megtalálják a megfelelő alapanyagot, chicharrón-t is rendelhetünk, ami egy ropogós, zsírtalan, latin tepertőféle.

Kétféle levest kóstoltunk: a marinált malaccsászáros ramenjük (1490/2190 forint) pont annyira volt karakteres, amennyire kell, a császárhús egzotikus fűszerezése és omlós állaga vitte a prímet. Thai, rákos/ananászos levest (1490 forint) is főznek, ami a vörös currynek köszönhetően pikáns ízvlágú.

A katsu csirke curry (1890 forint) is jó választás lehet: a pankós csirkemell almás sárga curryvel lett bemasszírozva és jázminrizzsel érkezik. Saláták terén is jól állnak, ízes vinaigrette-k, ropogós, vagy savas betétek miatt érdemes ezekből rendelni. Izgalmas fogás a Bahn mi rice bowl (1990 forint), ami sertés húsgolyókat takar, középen fürjtojással, mogyorós vinaigrettel és savanyúsággal, szintén rizzsel körítve. Gyakorlatilag egy ázsiai rántott Stefánia vagdaltról beszélünk. Továbbra is vannak bao-k (1190 forint), amiből mi mindigis a hoisin szószos-malaccsászáros verziót szerettük a legjobban, ám saját burritoval is készülnek. Az édességeket egy következő alkalommal próbáljuk majd ki, de van például bao fánkjuk, feketeszezám fagyival (1190 forint), ami elég ígéretesen hangzik. Ami pedig plusz pont, az az ebédmenü, amit 11:00-14:30-ig fogyaszthatunk, 1490 forintért.

A sörválaszték ugyanúgy a thai Chang-tól a japán Kirin Ichibanig halad, így náluk összesen 8 féle ázsiai sörből rendelhetünk. A koktél front itt is hangsúlyos lesz, legyen az yuzuval készített gin tonic, vagy szilvaboros sour. Hamarosan összeáll a végleges koktéllap, de kis ízelítőt már kaptunk az Impostor italaiból és szerencsére megmaradt a pimaszságuk.

Ahogy az egész helynek: nem sűrűn ramenezhetünk itthon UV-dekorban, gyertyafényben, úgy, hogy neon Bobafett és a nagyon is valóságos shiba inu, Kiko figyel minket. Erősen ajánlott a látogatás.