A kávézás és a munka a mai világban sokszor már elválaszthatatlanok, ennek okán pedig a kávézók már leginkább közösségi irodákra hasonlítanak. A jelenségre reagálva a héten megnyitott a Coffice, ami szándékosan házasította össze a közösségi munkavégzést a vendéglátással, egy tárgyalókkal, leválasztott boxokkal, konnektorokkal és természetesen egy bárpulttal felszerelt helyen. Annak ellenére, hogy egyelőre tesztüzemben működik a rendszer, délutánonként már így is telt ház van.

A kötetlen munkavégzés, a startup jelenség és az internet korában egyre többen kezdik felfedezni a közösségiterek fontosságát, de Budapest egyelőre még gyerekcipőben jár abban, hogy ki tudja elégíteni az egyre növekvő igényeket; jelenleg az emberek legfőbbképpen kávézókban valósítják meg önmagukat, egyéb lehetőségek hiányában.

Erre reagálva nyílt meg a héten a Coffice, amely egy közösségiiroda és egy kávézó fúziója, és mindennel fel van szerelve, ami a munkavégzéshez vagy tanuláshoz szükséges. A kétemeletes helyiség lenti részén található a specialtykávézó, jól elszeparált, elsősorban munkára kialakított asztalokkal, fent pedig az ennél jóval nyugodtabb “irodarészleg" található, hangszigetelt üvegtárgyalóval, és szintén hangszigetelt, telefonálásra tervezett boxokkal és két kisebb prezentációkra alkalmas kivetítő-kompatibilis szobával.

A hely stílusát tekintve nehezen leírható, a belsőépítész Bonta Gáspár elmondása szerint “az enteriőrben az indusztrialista vonal találkozik a geometrikus, játékos, pasztelles vonallal”.

Az egyik legérdekesebb elem egyébként a pult mögötti világítás, amely egy mobilról vezérelhető színváltós fal: napközben a pirosat használják, mert az állítólag motivál a munkában.

A Coffice egyelőre próbaüzemben működik, ami annyit tesz, hogy a csapat most próbálja felmérni a piaci igényeket, később pedig majd a begyűjtött információ alapján változtatnak azon, ami nem, vagy nem elég jól működik. Ez felhasználói oldalon azt jelenti, hogy jelenleg még ingyenesen igénybe vehetők a tárgyalók, és gyakorlatilag bárki beülhet bárhová, ha éppen szabad, a jövőben viszont le kell a helyiségeket foglalni, és valamennyit fizetni is kell majd a használatukért cserébe.

Az ötletgazdák elmondták, hogy ha beválik a dolog, akkor szeretnének majd terjeszkedni, és már kaptak is megkereséseket más "coffice"-ok létrehozására, de ezzel még várnak.
Coffice (a hely 2017 őszén bezárt)FacebookCím: 1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 8.