Az előttünk álló közel száz órában lesz Budapesten dizájnvásár, sörpremier, brunch, kiállításmegnyitó és rengeteg kihagyhatatlan koncert. Meg még sok más program; kiválasztottuk közülük a legjobbakat.

  • Csütörtök

Az egykori Szerpentin Szalon a Budai Várnegyed talán legkedvesebb, időn és téren kívül eső helyisége volt. Legalábbis Katona Éva, Hitka Viktória és Dosport Gabriella így gondolta – szinte minden nap betértek oda, volt hogy egy kávéra, máskor csak úgy, különösebb ok nélkül, mert szerették a hangulatát. Így amikor a tulajdonosa közölte velük, hogy kinőtték a Hunyadi János utca 23/A alatti üzletet, egyből tudták, hogy át kell venniük – hamarosan pedig megnyitott a NOS, ami egy kicsit minden: vendégségek és workshopok helyszíne, bolt és közösségi tér, de kávét is kaphatunk.

Halál Kávéház/ Klinika

2015 óta Budapesten is megrendezik a Halál Kávéházat, melynek célja, hogy egy csésze kávé mellett bárki részt vehessen egy, a halálról szóló nyílt beszélgetésen, másokkal közösen elmélkedjen az élet végességén, így az értelmén is. A kezdeményezés célja, hogy a haláltudatosság növelésével – a maga természetességében elfogadva végességünket – élhessünk teljesebb életet.

Drozdik Orsolya Orshi: Az érzékiség és az anyag/ Budapest Galéria

Drozdik Orsolya legújabb és régebbi munkái a testről, az anyagról, az élő és a gondolkodó anyagról szervesen kapcsolódnak egymáshoz és az életéhez. Saját bevallása szerint azért él, hogy gondolkodjon azon, amit megél és az a szándék hajtja, hogy tapasztalatait és gondolatait művé tegye. Az érzékiség és az anyag című kiállítása egy munkafolyamatba való betekintés, a készülés keresztmetszete, s e folyamat egyik fázisaként fogja fel azt is, hogyan találják meg új művei a helyüket a galéria terében, hogyan rendeződnek autonóm egységbe.

Birthday #1/ Labor

A Mad Scientist taproomja fennállásának első évét két régi klasszikus (a Colonial Bitter és a Smooth Hoperator) leporolásával, valamint legújabb sörük, egy áfonyás sajttortával főzött pale ale premierjével ünnepli majd.

Pure Lust All Nighter/ PONTOON

Budapest egyik legtrópusibb (urbánus) oázisában a fővárosi partiszervezők egyik "legmediterránabbika" kísérli majd meg automatára állítani a lábpumpát, szigorúan csak a rezidenseik segítségével.

Nyelvrokonok. Észt-magyar kiállítás/ Ludwig Múzeum

A Ludwig Múzeum új kiállítása arra a kérdésre próbál választ találni, hogy az északi, balti hagyomány, valamint a közép-kelet-európai történelem és a közös posztszocialista tapasztalat hol találkozik a 21. századi jelenben? Milyen témák, problémák, motívumok bukkannak fel a két ország művészetében, amelyek egymással párhuzamba állíthatók? 

Novembre/ Opus Jazz Club

A francia kvartett zenéjét egyaránt inspirálja a jazztörténelem és a kortárs kompozíciós formák, de a társművészetek is, például a David Lynch-filmek vágási megoldásai. Médiafoszlányok, kompozíciós töredékek szolgálnak zenéjük forgatókönyveinek alapjául, melyekben aztán hallgatóik agya kapkodva próbálja meg azonosítani a régóta elfelejtettnek és elveszettnek vélt témák darabkáit.

Zuboly/ KOBUCI Kert

A mai magyar könnyűzenei paletta egyik legszínesebb vegyes társasága, akiknek célja harmonikus átmenetet találni a népdalok és a mai dalok között (beleértve az operát, a jazzt és a cigányzenét is) ismét visszatér Óbudára, hogy muzikális artistaszámukkal egyszerre szórakoztassanak és ejtsenek ámulatba mindenkit.

Gravity & Other Myths: Backbone/ Trafó

Mennyi erő van az ember hátgerincében? Mennyi lelki, mennyi fizikai, mennyi egyéni és mennyi kollektív? És mennyire bízhatunk a bajtársunkéban? Fürgeség és állóképesség, akció és reakció pompás folytonossága. Az intenzitásától majdnem elkezdünk büszkék lenni arra, hogy emberek vagyunk.

Reggae Selectors Reunion/ Instant

Tíz évvel ezelőtt, még a régi Instant pincéjében indultak Bosi szervezésében a Selecta League reggae-dancehall partik, az évfordulót pedig egy egész estés belefeledkezős-táncoltatós esttel ünneplik, a pult mögött a műfajok legnagyobb hazai ismerőivel.

Herobust, 5ohman/ Akvárium Klub

A basszuszenei/riddim színtér legnagyobb neveit rendszeresen elhozó Next Level ötödik születésnapját természetesen basszusokkal ünnepli, amiben a Mad Decent egyik legsúlyosabbDJ-szelektora és egy feltörekvő belga tehetség lesz a segítségére. Get down!

  • Péntek
Kedvenc kiapadhatatlan kincsesbányánk, az öt éve működő online fotóarchívum, a Fortepan nemrég tízkötetes tematikus fotóalbum-sorozat kiadásába kezdett. Az Elfelejtett Budapest után készül a következő kötet, amelynek fókuszában a divat áll majd. A Capa Központban nyílt ingyenes kiállításon most ennek a képanyagába pillanthatunk be, a szocialista divatipar, a Május 1. Ruhagyár, az egykori manökenek és a kreatív háziasszonyok ruhakölteményein keresztül.

Ráday Korzó 2018/ Belső-Ferencváros

Belső-Ferencváros helyi kezdeményezésű utcafesztiválja két napra megnyitja a kulturális, kulináris és művészeti helyszíneit, kisboltjait, műhelyeit, valamint gyönyörű míves kapuit a titkos kertekkel – csak épp a felsoroltak kicsit másképp mutatják majd meg magukat, mint ahogy az megszokott.

Community Grill/ Impostor - Mistress

Ha kicsi a teraszod egy baráti grillezéshez, vagy csak lusta vagy beizzítani, szeptemberben még van megoldás: használd az Impostorét! Faszenes és gázos verzió is tudnak biztosítani, be is gyújtják nektek, ráadásul még a hűtőiket, eszközeiket is használhatjátok. Zéró kifogás, maximális közösségi élmény.

Öngyilkosság Magyarország 1956-1986/ OSA Archívum

A Budapest Főváros Levéltárába került a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Helyszínelő Részlegének fotóarchívuma. Az 50-es évek elejétől a 80-as évek végéig készült sok tízezer fénykép rendezetlen, feldolgozatlan negatívja között több ezer öngyilkosság helyszínét rögzítették a bűnügyi technikusok képei. A fotók – nem csak az öngyilkosságok képei – megdöbbentőek: vélhetőleg soha senki sem látta így a II. világháború utáni évtizedek Magyarországát; a nyomort, a remény vesztét, a kietlenséget, a kilátástalanságot.

Nagy Magyar Versek 1.0/ Várkert Bazár

Költészet és muzsika a boldogságról és boldogtalanságról, a reményről és csalódásról, a magányról és az együttlétről, a szenvedélyről és a szenvedésről, a titkokról, álmokról, kapcsokról és kapcsolatokról. Nagy magyar versek, melyeket mindenki ismer, vagy az esten megismerhet.

Jazzanova, Shaibo/ A38 Hajó

Tíz év után végre ismét új lemezzel jelentkezett a berlini downtempo-nujazz kollektíva, a Jazzanova! A soult, bossanovát és swinget táncos elektronikával vegyítő csapat harmadik, The Pool című albumát itthon is bemutatja, a souljazzpopos Shaibo társaságában.

E-SaggilaLÄRM

Az iraki születésű, de kanadai székhelyű producer, igazi nevén Rita Mikhael hangzásában a techno, indusztriál és noise ötvöződik, élő szettjeit pedig brutális erővel adja át, levegővételnyi szünetet sem hagyva. Nem csoda, hogy többek közt az Opal Tapes és a Banks Records is felfigyelt már rá.

Joris Voorn/ Akvárium Klub

A holland techno-house színtér egyik legnagyobb alakja, a Rejected és a Green kiadók alapítója, a Tomorrowland nagyszínpadának visszatérő vendége, aki Ibizától Berlinig mindig szívesen fogadnak a klubok végre visszatér Budapestre, hogy egy slágerhalmozós szettel forrósítsa fel az őszt.

Fatima Hajji/ Corvin Club x TEREM Budapest

Fatima a kemény, dinamikus, de intelligens technó feltétlen híve és képviselője, aki tornádóként söpört végig először Spanyolországban, majd az öreg kontinensen, s végül csaknem az egész világon. Silver M néven saját lemezkiadót működtet és ugyanezen a néven rendezvénysorozatot is pörget Ibizán, Amszterdamban és Barcelonában is.

Thomas Von Party / Toldi

A Turbo A&R-osaként leszerződtette az Azari & III-t és Duke Dumontot, a Multi Culti alapítójaként pedig rendszeresen szállítja az egzotikus-pszichedelikus, nyerskeleti tánczenéket. Ha pedig épp nem ezekkel foglalkozik, remixeket készít többek közt Tigának és a Boys Noize-nak, ráadásul övé Montreál egyik legmenőbb klubja, a Datcha. Ezerszínű, rengeteg irányba elinduló tripzuhatagnak nézünk elébe.

  • Szombat
Manapság a harminckét csappal felszerelt gasztrokocsmák korában könnyű elveszni a kisüzemi sörök tengerében. Ezért úgy döntöttünk, hogy a legmegbízhatóbb ítészekre bízzuk magunkat és megkérdezzük a legfontosabb hazai főzdék vezetőit, hogy ők maguk melyik magyar komlóbombát emelik le a polcról, ha megszomjaznak vagy épp valami különlegességre vágynak. Csupán annyi kikötést szabtunk számukra, hogy sajátot nem mondhatnak és hogy a választásuknak magyar és kézműves terméknek kell lennie.

Rákóczi reggeli/ Rákóczi téri vásárcsarnok

Folytatódik a Rákóczi téri csarnok kollektív reggelije, mely ezúttal is hozza a szokásos körítést: asztalokat, ülőalkalmatosságokat, vágódeszkát, poharat, lesz tea, tányér, szörp satöbbi. Viszont az alapanyagokat közösen szerezzük be, tehát a helyben vásárolt reggelit zéró kilométeresen, helyben költhetjük el.

Állatok Világnapja/ Budakeszi Vadaspark

Az Állatok Világnapjához kapcsolódva a Budakeszi Vadaspark egész napos interaktív programdömpinggel várja az állatok szerelmeseit: lesz állatvédelemről szóló előadás, Állatijó Bemutató, kisállat tréning, madárgyűrűzés, sőt kutyák örökbefogadására is lehetőség nyílik.

FIRST Sörkéntes Program/ Szent Gellért tér

Hétvégén folytatódik a FIRST Craft Beer szemétszedő programja, melyhez ezúttal a Hadik és a Szatyor Bár is csatlakozik. A következő megtisztítandó terület a Gellért-hegyés környéke lesz, a segítséget pedig ismételten sörrel és afterparty-val jutalmazzák.

Hadik Brunch - A Pál utcai fiúk/ Hadik

A Grund a Hadikba költözik! Itt lesz Nemecsek (Vecsei H. Miklós), és Grecsó Krisztián, aki Molnár Ferenc klasszikusát a Vígszínház színpadához igazította. A Pál utcai fiúkkal nyílik a Hadik Brunch őszi évada!

Vegán brunch/ Vegan Garden

NoraSpiration oldal szerzője és a Béke a tányéron bloggere együtt raktak össze egy olyan brunch menüt, ami után garantáltan senki sem marad éhes: gabonakolbászos-sajtos pizzatekercs, vegán sajtos toast bazsalikomos pestoval, tofu rántotta, nyers vegán karamellás szelet – ez csak pár opció a sok közül, amelyekkel indíthatod majd a napod.

Dub FX/ Barba Negra Music Club

Az ausztrál származású Benjamin Stanford magyarországi koncertjeinek számát lassan összesíteni sem lehet, azonban idén csak egyet ad, a bekezdés témáját adót. Így ha szereted az utcazenészből világsztárságig kapaszkodó, a beatboxolást loopokkal, hiphop, reggae és drum ‘n’ bass ritmusokkal ötvöző előadót, itt az egyetlen 2018-as itthoni esélyed, hogy élőben láthasd őt!

MerinoLÄRM

Tom Select, a Girls & Mathematics, a Tanz Global, a Cinema Bizarre és meg sok másik partisorozat ambasszadorja ezúttal a medellíni technószcéna alapemberét látja vendégül. Merino egyszerre levegős, de bilincsként a parkettre szögező szettjei már a Boiler Roomban is tágra zárt szemeket és levegőbe hajított karokat eredményeztek, ezen a szeptemberi szombaton pedig végre nálunk indít el örvényeket a sötétben.

  • Vasárnap
Idén is megnyílt a világra ablakot nyitó World Press Photo kiállítás, ezúttal új helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a naturArt – 25 év legszebb természetfotói című kísérőtárlattal együtt. Az október huszonharmadikáig látogatható tárlatokhoz való kedvcsinálóként mi pedig kiválogattunk tíz különösen erős képet.

A kávé napja/ Akvárium Klub

Ha szeretnél még többet megtudni a kávék világáról, korlátlanul kóstolgatni, előadásokat, baristabemutatókat nézni vagy csak bevásárolni otthonra, most itt a lehetőség! Lesznek külföldi pörkölő vendégelőadók, kávémarketing workshop, barista jam session, szakmai kerekasztal és még sok más – ráadásul attól sem kell tartanod, hogy nem bírod majd koffeinnel a sok programot.

Kapuzárási Piknik Fesztivál/ Budapest Park

Talán a nyártól is könyebb koncerteken tombolva búcsúzkodni, legalábbis a Budapest Parknál így gondolják: az idei utolsó három napukon olyanok állnak majd Európa legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyének színpadjára, mint az elektronikus zenét hiphoppal és rockkal keverő Brains, a mindig megbízható Punnany Massif és az impozáns vendégsereggel (Majka, Wolfie, Siska Finuccsi) érkező Ganxsta Zolee És A Kartel, akik Big Daddy Laca ötvenedik születésnapját is itt ünneplik majd.

14. Újbuda Jazz Fesztivál/ A38 Hajó, MU Színház

Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiválja idén is hoz mindent a súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig. Fellépőkre fordítva pedig ez azt jelenti, hogy érkezik többek közt a Jazzanova, a Kéknyúl, az Ignite és a Shaibo is!

Murray RichardsonLÄRM

A Skócia ősi talaját – és világszerte számos klubot, San Franciscótól Párizsig, Moszkvától Rióig – soulful bangerekkel meghintő, a Rebel Waltz kiadót kuráló Murray Richardson az a DJ, aki minden alkalommal együtt mozdul a közönséggel. Már csak azért is, mert ha egy klubban nem a keverő mögött vezérel, akkor biztosan a táncparketten található meg. Most vasárnap azért nem fogjuk olyan hamar elengedni a pultból.