Az öt éve működő online fotóarchívum tízkötetes tematikus fotóalbum-sorozatba gyűjtött össze ezret a kedvencei közül. Az első Elfelejtett Budapest címmel már meg is jelent, és a szerzők a főváros gyerekkoráról mesélnek benne – ha van egyáltalán ilyen. Ősszel-télen pedig érkeznek majd a büfék és a presszók, a budapesti divat, valamint a tömegközlekedés egyes pillanatait megörökítő válogatások.

"Ha valaki életében először nyitja meg a Fortepant, szinte biztos, hogy a gyerekkora helyszíneire keres rá elsőként. Szeretné újra látni a zöldségesbódét, a trafikot, egy kanyarodó villamost. Ebben a könyvben a szerzők Budapest gyerekkoráról mesélnek – ha van ilyen. De ez a város már gyerekként is sűrű, vagány, elképesztő, kopott és modern volt. A XX. század minden napján, folyamatosan változott. Változtak a nevei, a helyei, a terei. Összerakták, szétszedték, kijavították, szétlőtték. Mégis minden képről Bálint Endre festménycíme juthat eszünkbe: Itt már jártam valaha.” - írja Tamás Miklós, a Fortepan szerkesztője a kötet fülszövegében, aminek a szerkesztője Legát Tibor volt, valamint az album előszavát is ő írta.

Az Elfelejtett Budapestből összesen 1400 példány készül, amiből száz darab egyedi sorszámot is kap. Az ára online rendeléssel 3000 forint, amiből 400 forinttal automatikusan a Fortepan működését támogatod. Az album ráadásul kétnyelvű, így ideális ajándék lehet külföldi ismerősöknek is. A következő gyűjtés, az Ez a divat várhatóan szeptemberben jelenik meg, és – ahogy a címe is sugallja – a fővárosi ruhatrendekre fókuszál majd.