A Város És Folyó egyesület nevéhez hűen tényleg évről évre új módokat talál ki arra, hogy közelebb hozza a budapestieket a Dunához. Állítottak már fel mobil szaunát a parton, készítettek térspecifikus installációkat, digitális palackpostákat adtak fel és részben hozzájuk köthetőek a „Szabihídfoglalások” is. Idén pedig egy valódi közösségi teret építettek fel, ahol koncertek, workshopok, filmvetítések vagy beszélgetések közben csodálkozhatunk rá arra, hogy mennyire jó, hogy a közelben egy folyó is van.

„A Kikötő egy körülbelül hatezer négyzetméteres elhagyatott terület a Duna-parton, a Rákóczi híd mellett. Ez is egy kicsit kijjebb eső, de még könnyen megközelíthető pont, amire a kulturális funkciókon keresztül felhívjuk a figyelmet” - foglalta össze nekünk a helyet Tömör Miklós, a VaLyo projektvezetője. A Müpától alig háromszáz méterre található közösségi tér igazi alulról szerveződő, folyamatosan fejlődő történet: míg eleinte csak pár raklap és a Refuge Bistro által üzemeltetett pult jelentette az egészet, mostanra már épül a színpad és a pihenő zug, lefedték a Capa Központ kiállítási terét és tervben van még több tűzrakóhely, korlát és lépcső, valamint a kiszolgálás és a hangerő milyen- és minőségét is próbálják fejleszteni.

Az érzés azonban, ahogy a lábunk belesüpped a homokba, miközben a hűs dunai szellőt élvezzük, már most megér egy kitérőt, arról nem is beszélve, hogy az itteni programok mindegyike ingyenes. Az egyesület tagjai fontosnak tartják ugyanis, hogy „ne csak olyan vendéglátóhelyek legyenek végig a Duna-parton, ahol csak egy bizonyos réteg tud megfordulni”. Csak az elkövetkezendő pár napban rendez itt egy vásárt a Typo Showroom, szabadtéri jógázást a YOGABOG és nemnövekedési pikniket a Budapest Degrowth Week, de fellép például a skeemers és az Etnograf is.

A körülbelül hatezer négyzetméteres terület várhatóan ezeken felül további funkciókkal bővül majd, a közösség igényeinek megfelelően. Arra pedig, hogy mi lesz vele, ha véget ér a nyár, még a VaLyonak sincs válasza. Télen valószínűleg visszatér majd a mobil szaunánk ugyanide, és reméljük, hogy köréépülhet valamilyen fűthető dolog, ami a hidegebb időkben is élvezhetővé teszi ezt a területet. De valahol pont ez a kísérleti része az egésznek, hogy igazából akármi lehet itt – például szánkópálya is. Nem tudom. Ki kell majd próbálni, hogy mitől lesz ez jó télen.”  - válaszolta a kérdésre Tömör Miklós a kérdésre.