Igazi élmény, igazi ízek – az igazi szót olyan gyakran használjuk, hogy szinte elvesztette jelentését. Pedig ha azt mondanánk a Refuge nevű helyre, hogy igazi menedék, azzal súrolnánk az igazságot: kialakításában is a francia Alpok fából készült menedékházait idézi, a barátságos zugokban jó italok és finom ételek várnak ránk. Ide menekülhetünk a környező bulinegyed őrületéből, és nem elhanyagolható infó az sem, hogy teljesen gluténmentes a konyha.

Ennél a ténynél fontos megjegyezni, hogy a tulajdonosok egyáltalán nem ezt a profilt szánták a helynek, amelyet egyébként 'refüzs'-nek érdemes ejteni, ha meg szeretnénk felelni a francia nyelvnek. A gluténmentesség a séffel együtt érkezett, aki a kommunikációs szektorban betöltött vezetői pozícióját cserélte le a konyhaművészet világára. Horváth Susa működött már személyi szakácsként, megrendelései között szerepeltek 100 fős vacsorák is, étteremben viszont most először próbálja ki magát. Missziója, hogy olyan ételeket készítsen, amelyeken nem köszön vissza az egészségtudatosság vagy valamilyen összetevőnek a hiánya; a „mentes” ugyanis gyakran negatív előjel, már ami az ízek harmóniáját illet.

Magyarán elsősorban finom, gusztusos harapnivalókban gondolkozik, amelyeket átlagos vendégek is jóízűen elfogyasztanak mit sem sejtve. Susa játéknak, és nem nyűgnek fogja fel a búzalisztmentes receptek kitalálását, nagy élvezettel kísérletezik a konyhában, szerinte ugyanis főleg ezen múlik a siker. Meg persze az alapanyagokon, például  a gluténmentes lisztekben megszokott keményítő és kukoricaliszt helyett többek között köles-, barnarizslisztet tartalmazó keverékeket használ, amelyek lassabb felszívódásúak, egészségesebbek. Vannak persze határai a játéknak: a hamburgerrel Susa azért állt le, mert nem tudta elég jól elkészíteni gluténmentesen.

Egyelőre csak ebédmenüt kínálnak 12 és 16 óra között, ami ezen a héten a múlt heti argentin után az olasz ízek jegyében telik kétfajta, bolognai és sütőtökös-zsályás-fetasajtos lasagne-val, desszertnek tiramisùval, narancs-gyömbéres panna cottával és citrusos-túrós pitével. Levesnek minestrone- és húsos vagy gombás raviolis erőlevest kérhetünk. (A főétel 1200 Ft, a leves 700, 2 fogás 1500, 3 fogás 1800 Ft).

Állandó étlap nincs, csak pár állandó étel: "menedéksaláta" (zöldségek, tojás, brie sajt, füstölt pisztráng nagy sikerű találkozása), 16 órától  pedig fondüsajtokat és mecseki kolbásztálakat is lehet eszegetni, vegán opciókkal is. Mindezt kisebb borászatok boraival (Babiczki, Babarczi, Gedeon, Heumann, Tóth Ferenc, Feiszt), Leffe,Hoegaarden, Belle-Vue Kriek, Menedék és Staropramen csapolt, valamint folyton változó kézműves sörökkel és számtalan más szesszel öblíthetjük le. A konyha természetesen teljesen steril, allergénmentes, az alapanyagok között megemlítendők a YouTyúk tojásai és a MrPisztráng pisztrángjai.

És most térjünk rá a hangulatra, ami miatt mindenképp ajánlanánk a Refuge-t egy baráti találkozóra vagy világ elől elbújós randevúra. Az alpesi menedékházakat idéző enteriőrben rengeteg a faborítás és a kötéllel való megoldás, elszeparált kuckókat is találunk, síléc, szánkó teszik autentikussá a helyet. A tulajdonos házaspár közösen rendezte be, a feleség építész; hogy a bisztró gyerek- és kutyabarát, arról ottjártunkkor meggyőződhettünk, mert három kisgyerekükkel és ebükkel az egész család ott tartózkodott.

A színpad és a pianínó pedig nem véletlenül van lent az alagsori részben: a kulturális vonalra szeretnének rágyúrni, a Fiatal Írók Szövetsége irodalmi esteket tartott itt, koncerteket is tartanak, és tervben van egy kocsmaszínházi előadás is.  Áprilisban nyitottak meg, konyha csak szeptembertől van, így aki nyáron a városban bulizott, valószínűleg egy sokadik kocsmaként könyvelte el a Refuge-t, pedig mint azt mi is megtapasztaltuk, jóval több annál.