Bár a főváros éjszakai élete pezsgő, inkább programokból van túlkínálat és nem helyekből, a finomabb (elektronikus) hangzások kedvelői pedig mindkét téren csak egy szűk halmazból válogathatnak. Pár hete viszont a Múzeum körút alatt nyitott egy klub/bár, ahol a jazz, a chillout, a house vagy a triphop legjava szól a hangszórókból. Az Ambient Bar már a Cökxpon Cafét felidéző otthonos-pszichedelikus „dekorációjával” és jó érzékkel összeválogatott ital- és fellépőlistájával meggyőzött minket, hogy végül a tulajdonosok a zene iránti fanatizmusukat is átragasszák ránk.

A Holló És Róka kapcsán már kitértünk rá, hogy az elmúlt hónapokban egymás után bukkannak fel az ígéretes új helyek a Kálvin tér környékén – de ez alatt főleg éttermeket, sörös helyeket értettünk. Úgy viszont, hogy  a vacsoránkat vagy a komlókábulatot pár perc gyaloglás után ki is táncolhatjuk magunkból, nem kell egészen a bulinegyedig mennünk, már rögtön jobban hangzik egy becsületsüllyesztés tervezete.

Az Ambient Bart márciusban nyitotta Szente Rita, Kriszt Ármin és Tarr Bence, szimplán a zene iránti rajongásuktól hajtva. Olyan helyet képzeltek el, ahol a house, a jazz vagy a triphop finomabb oldalhajtásai szólnak, de belefér az analóg acid is, ahogy abban sincs meglepő, ha egy hangszeres élőben improvizál rá a DJ-szettjére. Ahol egyik nap megnézel egy emlékezetes koncertet, a következő este olyannyira magával ragad a hangulat, hogy sokadmagaddal elpakolod a bútorokat, hogy legyen hely a táncra (volt már erre példa), de néha csak egy koktél mellett élvezed a zenét a bárpultnál.

Talán egy bátrabb programmal működő lounge bár lenne a legtalálóbb jelző, ha a Café del Mar-válogatásokba ugyanúgy belefértek volna a The Best Bad Trip szabad improvizációi, mint Peter Bernath eklektikus szelekciói. Illetve a hasonló kategóriába eső fővárosi helyekhez képest ők igyekeztek úgy összeállítani az itallapot, hogy a rajta szereplő tételek megfizethetőek maradjanak, mégis mindenki találjon ízlésének megfelelőt: csapolt és üveges kis- és nagyüzemi söröket (RothBeer, Edelweiss, Soproni, Krusovice és társaik), klasszikus koktélokat(Long Island Ice Tea – 2550 forint, Negroni – 1400 forint, French 75 – 1400 forint vagy Doctor Funk – 2450 forint), gineket (a Beefeatertől a Bols Geneverig), vodkákat, whiskyket, (pezsgő)borokat.

Bár sok más klubhoz hasonlóan ők is bezárnak a nyárra, ez nem jelenti azt, hogy május vége-június eleje után csak ülnek majd a babérjaikon és várják, hogy újra elkezdjen csökkenni a napos órák száma: gondolkodnak rajta, hogy a falakat „kiadják” különböző művészeknek, hogy kidekorálják őket és terveznek tematikus esteket, filmklubokat, kiállításokat is. Minden attól függ, hogy milyenek a visszajelzések, mire van igénye a visszajáró vendégeiknek.

A Klinika után lett még egy olyan színfolt Budapesten, amelyet érezhetően a zene iránt maximálisan elkötelezett emberek nyitottak hozzájuk hasonlóaknak és a Papp László által belengetett VIII. kerületi zenei-kulturális befogadóközpont is valamikor idén nyit. Csak győzzünk majd dönteni közöttük.