Csak egy kis fülke, ahova be sem tudunk ülni. Mégis rejlik benne valami egészen különleges: világos pörkölésű kávéját magyarok termesztik. Ilyet még mi sem hallottunk, így tettünk náluk egy látogatást és elbeszélgettünk a tulajdonosokkal.

A találkozóra az utcán került sor, mivel a zsebkendőnyi kávézóba csak a barista fér be, aki az ablakon át adja át a kávét és a péksüteményeket a vásárlóknak. Ez szomorú hír annak, aki bemenekülne a hideg elől, de valamennyire logikusnak tűnik a koncepció, ha azt nézzük, hogy rengetegen elvitelre kérik a reggeli ébresztőt. Így nem is kerül annyiba, mint más specialty kávézókban: a presszó mindössze 390 Ft. Ha akarjuk, nevet is adhatunk a jelenségnek: street coffee.

És ha már az utcánál tartunk, ennél jobbat a VIII. kerületben keveset találni: a 4-6-os villamos, a Rákóczi téri metrómegálló, a közeli egyetemek és a vásárcsarnok ígéretes járókelőket ígér, és a kicsinosodott Gutenberg tér is sok lehetőséget rejt magában. A lényeg persze a kávé, amelyet egy szekszárdi pörkölőtől, a Lucky Captől szereznek be, és melynek alapítója Tóth Sándor többszörös baristabajnok, az első újhullámos kávéforradalmárok egyike; hozzá kötődik a szekszárdi Kávé Háza 1927 is, amely kétszer is elnyerte az ország legjobb kávézója címét.

Az, hogy a magyar kéz által ápolt Costa Rica-i kávészemek a Gutenberg térre kerültek, a puszta véletlennek köszönhető. Sándor alaposan meglepődött, mikor egy új beszerzésről szóló e-mail váltáskor magyar névvel szembesült a termelő aláírásában. Így ismerte meg Bányai László történetét: a tokaji szőlőtermesztő családból származó férfi sok-sok éve az USA-ban próbált szerencsét, földművelő tudását végül Costa Ricában kamatoztatta. 30 hektáros farmja a tengerszint felett 1460-1520 méterrel fekszik, és az általunk kóstolt kávét az ott növő Caturra és Catuai fajtákon érlelte meg a közép-amerikai napsütés.

A kávé mellett van tea, forró csoki és juice is, valamint a The Mill péksüteményei és reggelire való harapnivalói is elférnek a boltocskában. A Coffee Stand Gutenberg tulajdonosai egyébként szemtelenül fiatalok: Tóth Máté a BGF-en végzett, Varga-Tóth Simon pedig még teológiát tanul, és a Pizza Manufaktúrában szerzett vendéglátós tapasztalatai inspirálták abban, hogy saját vállalkozásba fogjon.

Palotanegyedben eddig is kellemes volt sétálni, és a Rákóczi tér sem az a kétes hírű környék már, mint tíz éve; úgy tűnik, az újhullámos kávéforradalom elkezdi felfedezni a VIII. kerületet is. Várjuk a jó időt vagy az alkalmat, hogy megint arra járjunk, és megpihenjünk a fülkénél egy kávé erejéig.