Az InterContinental® Budapest étterme, vagyis a Corso étterem ünnepi tematikát öltött magára: mézeskalácsillat, diótörő-díszlet, téli ételek és karácsonyi brunch okán jöhet ide bárki, aki egy kicsivel elegánsabb környezetben és nem mellesleg pazar kilátás társaságában szeretne egy jót enni-inni. A konyha élén álló Gullner Gergő mesélt nekünk a koncepcióról.

Ha őszinték szeretnénk lenni, általában nem ötcsillagos szállodák éttermei jutnak első körben eszünkbe, ha vacsorához készülődünk a városban. Pedig többszörösen bizonyították már, hogy nem csak a turistáknak szólnak, gondoljunk csak az És Bisztró burgereire, a Nobu sushijaira vagy a KOLLÁZS koktéljaira. És gondoljunk az InterContinental Budapest Corso Éttermére is, ami egészen nagyot változott az elmúlt évekhez képest, például ami a kínálatot illeti.

A szállóvendégeken és korzózó turistákon túl a helyieknek is előszeretettel szerveznek programokat, jelezve, hogy az étterem ajtaja mindenki előtt nyitva áll. Vegyük például a vasárnapi brunch-okat (a következő már a karácsonyi lesz), ahol 60-80-féle reggeli- és ebédjellegű fogással, desszerttel, pezsgővel lehet többórás programot csinálni az étkezésből, és ahol az sem ritka, hogy a budapesti törzsvendégek megjegyzései formálják a menüt (így került már például körömpörkölt is a büféasztalra).

De vehetjük az étterem koncepcióját is, amiről Gullner Gergő főszakáccsal beszélgettünk. Gergő közel három éve áll a Corso konyhájának élén, aminek a titka, hogy nincs titka. Egész egyszerűen annyi történik, hogy abból dolgoznak, ami van, ami friss, ami szezonális, ami helyi vagy legalábbis regionális. Így, az aktuálisan elérhető alapanyagokat szem előtt tartva szezononként más tételekkel készül el az étlap, és hogy a séfek addig se pihentessék a kreativitásukat, havonta valamilyen tematika köré építenek egy promóciós menüt.

Ez most a A diótörő, ami nem csak az ételsorban, hanem a dekorációban is megfigyelhető – utóbbi teszteléséhez egy kávé-süti vagy zellerpálinkával készült Bloody Mary elfogyasztását ajánljuk a mesebelivé formálódott bár részen. Ami pedig az ételeket illeti, a diótörő figurája például a főételként megálmodott, Szent Iván-éj előtt házilag eltett zöld dióban jelenik meg, amellyel a jércemellet töltik (3990 Ft). A balerinának pedig az elegáns, habos desszertet, az Eper Pavlovát (1590 Ft) szentelték.

Habár a Diótörő-ételsor elég kreatív ahhoz, hogy leragadjunk nála, érdemes azért felmérni a téli étlap teljes kínálatát, ami tele van kísérletező, mégis könnyen értelmezhető fogásokkal. Itt-ott felbukkan egy extrább alapanyag, egy szokatlan társítás, mint például a céklás rizottó esetében, ahol a rizst árpa helyettesíti, és aminek a tetejére grillezett tigrisrákfarok kerül (5490 Ft). Az újításokkal azért óvatosan bánnak, és éppen annyira alkalmazzák őket, hogy a vasárnapi ebédeken edzetteknek is legyen kedve megkóstolni.

Mi a rizottón kívül megnéztük, mit tud a füstölt pisztránghab, amit almakompóttal és céklával tálalnak (2990 Ft), és ami szuper előétel lehet bárkinek, aki egy kicsit is halasnak vallja magát. Akkor sincs gond, ha nem, helyette a tartalmas, karakteres savanyú káposztás vadmalac raguleves (1990 Ft) is jó választás lehet. 

A főételek között különlegességnek számít a konfitált, grillezett bárány, ami karfiolpürével érkezik, és homoktövist is tartalmaz (5990 Ft). Ez utóbbi adja meg igazán az izgalmas töltetet, hiszen vele savanykás íz kerül a karfiol édessége mellé. Apropó, édesség: ha csak egy desszertet kóstolunk, legyen az a bár ünnepi éclair fánkja, amik között most mákos bejgli, pezsgőkrémes és zserbótöltelékes változat is szerepel. Ezek egy-egy kávéval társítva, a kidekorált és mézeskalácsillatú környezetben elfogyasztva valahol már meg is hozzák a karácsonyt.

Ha tehát egy este egy kicsivel elegánsabb vacsorához vagy egy kicsivel csinosabb süteményhez támad kedvünk, amihez aktuálisan A diótörő díszlet, állandó jelleggel pedig pazar kilátás is jár, akkor a Corso étteremre érdemes opcióként gondolni. Asztalt foglalni azonban ne felejtsünk el!