A budai várban nyitott Jamie’s Italian után a pesti oldalt is birtokba vette az angol konyha fenegyereke: a Gozsdu udvarban nyitott pizzériája több szempontból is formabontó. A budapesti egység a leendő pizzérialánc első étterme, így fontos mérföldkő, és mintául szolgál a franchise bővítése során. A már a Várból is ismert, vékony tésztájú pizzák mellett bruschetták, saláták, kemencés tészták és desszertek is szerepelnek az étlapon, valamint magyar borok és főzdei sörök is helyet kaptak a kínálatban.

A pizza nagyon kényes kérdés. Nem szeretnénk túldramatizálni a helyzetet, de komoly vitákba keveredtünk már mi is a fölött, hogy milyen is legyen a tésztája, mik kerülhetnek rá, és mi az, ami szentségtörésnek számít. Akik hozzánk hasonlóan a vékony tésztájú, ropogós szélűre sütött nápolyi pizzára esküsznek, azoknak igazi örömhír volt, amikor kiderült, nyílik Budapesten a Jamie’s Italian után egy – pusztán az olasz konyha sarokkövének szentelt – étterem is, a pesti oldalon, kézzel nyújtott, frissen sült kovászos pizzával.

Tavaly májusban a Várban nyitott Jamie’s Italian a régió első, Jamie Oliver nevével fémjelzett brand étterme volt, e mellé társul be most a pesti oldalon, a Gozsdu udvarban végre megnyílt Jamie's Pizzeria, amely szintén első a maga nemében. A Spílert és az ÉS-t birtokló Zsidai Group égisze alatt megnyitott hely különlegessége, hogy bár nyíltak az angol sztárséf neve alatt már pizzériák Nagy-Britanniában és Indiában, egyik sem ezzel az igénnyel, hogy egy egységes koncepciójú, a brandhez tartozó, de külön láncot alkotó éttermek legyenek. A koncepció, a dizájn és a kínálat kialakítása közösen zajlott a brand szakembereivel együtt, és a budapesti étterem iránymutató lehet a jövőben a világ más pontjain nyitó Jamie's Pizzeriák számára is. 

A már jól ismert alapelvek itt is változatlanok, az ételek alapanyagait szigorú kritériumok szerint válogatják ki, és bár az éttermeknek mindig jelentős szabad mozgástere van, javasolhatnak és elvethetnek ötleteket, hiszen ők ismerik a helyi piacot és a fogyasztókat, de mindennek át kell mennie a nemzetközi rostán is ahhoz, hogy az asztalokra kerülhessen. A fenntartható, etikus forrásból származó alapanyagok itt nem csak üres szavak: előfordult már, hogy egy vizsgálat során kiderül, egy gazdaság nem az előírtaknak megfelelően tartja a szarvasmarhákat, nincs meg az elegendő legelő területük – nem is kerültek be a válogatásba. Bizonyos alapanyagok nemzetközileg minden étteremben egységesek (Levoni sonkák, dupla 0-ás liszt, olívaolaj és olívabogyó vagy az eredetvédett Reggiano parmezán például), hiszen egy ilyen kiterjedt étteremláncnál így lehet az egyenletes, magas színvonalat garantálni mindenhol, de amit lehet, a helyi termelőktől és beszállítóktól szerzik be.

Az étlap letisztult és tényleg a pizzák vannak a fókuszban, amelyeknél összesen 11-féle közül választhatunk, paradicsomszószos és besameles alapút is. A klasszikusok, mint a margherita, a pármai sonkás vagy  pepperonis pizzák mellett választhatjuk a melanzanát, a paradicsomos-padlizsános pizzát fenyőmaggal és rukkolával, vagy a marinált garnélás-kapribogyós gamberettit, de besameles-gombás és carbonarás változatot is találunk az étlapon. Mindegyik 32 centiméteres pizza 3000 forint alatt van (1880 Ft-tól 2980Ft-ig), ami jóval barátibb ár, mint a várbeli Jamie’s Italianban. Amúgy ez is kiemelt szempont volt, hogy azonos minőség megtartása mellett, de szélesebb rétegek számára is elérhető legyen az étterem kínálata. 

Nemcsak vegetáriánus, de vegán összeállításokra is lehetőség van, valamint kérhetünk pizzettát is, azaz egy fél pizzát is, salátával, ha éppen diétáznánk. A pizzák mellett az 1240-1640 Ft közötti áron található bruschetták (paradicsomos-ricottás, prosciutto-gorgonzolás és padlizsánkrémes-fenyőmagos), valamint igazán extra saláták (lencsés-fekete rizses-gránátalmás vagy tönkölyös-zöldséges) és kemencés tészták (puha házi gnocchi paradicsomos és bolognai mártással vagy zöldséges canellonik) is felkerültek az étlapra. Italok közül pedig a Monyo és a Hedon sörei mellett magyar cider, és Etyeki Kúria, Konyári és Pálffy-borok is bekerültek a választék közé. 

Érdemes lélekben felkészülni arra is, hogy a desszertig ne együk tele magunkat, mert igazán nagy kár lenne kihagyni a személyes kedvencünket, a Death by chocolate-et, amit garantáltan túlélünk, de csak azért, hogy innentől folyton vágyakozzunk utána. Januártól pedig indul az online rendelés és a házhoz szállítás is, ha otthon szeretnénk élvezni Jamie konyháját.