Az interneten találtunk rá azokra az illusztrációkra, melyek néha budapesti épületeket, máskor a vasárnap esti HÉV utasait vagy épp a Massolitban laptopozó fiatalokat ábrázolnak. Jellemzően nincs aprólékos kidolgozás, inkább csak a pillanat heve érződik a rajzokon, és pontosan ettől lesz az egész olyan izgalmas és őszinte. Az alkotó Szoboszlay Andrásnak pedig éppen ez a célja: paparazziként ellesni különféle budapesti életképeket, és belevésni fekete, kemény fedeles vázlatkönyvébe. És mindezt nagyon ügyesen teszi.

A művész a papír-tustoll módszerrel alkot, évek óta mindenhova magával hordja fekete vázlatkönyvét, amiben ma már nap mint nap hagy egy-egy elkapott pillanatot. András elárulta nekünk, hogy habár korábban is a szakmában tevékenykedett, és a fővárosban élt, az igazi szerelem Budapest iránt akkor alakult ki, amikor két éve a Dob utcába költözött. Megszerette a hosszú sétákat, és – a rajzokból is érezhetően – például a Massolit Books & Cafét. Ez a hely már annyi rajzot ihletett, hogy május végén kiállítást is tartanak belőlük.

Nagyon sok helyszín és jelenet ismerős lehet a képekről, olyan szituációk ezek, amik akár velünk is megtörténhetnének vagy már meg is történtek. Az is lehet, hogy egyszer saját magunkat szúrjuk ki az egyik illusztráción. A mi személyes kedvencünk a Pékeryről és a ról készült rajz, bár tulajdonképpen sokat szívesen kiakasztanánk a falunkra. De innentől kezdve inkább beszéljenek a képek, melyek egy részét könyvjelzőként, képeslapként vagy falat díszítő nyomatként is meg lehet vásárolni dizájnvásárokon és a webshopon keresztül.
Facebook:
Szoboszlay András's sketches