Egy érdekes jelenségbe futottunk a Klauzál téri Vásárcsarnokban. Az első emelet sarkában nemrég megnyílt egy hentesüzlet, ahol egy fedél alatt vásárolhatunk méretes húsokat és kóstolhatunk sült termékeket. Ez önmagában nem is feltétlen olyan nagy kuriózum, na de van itt két kiegészítő információ, ami mégis azzá teszi. Az egyik a kínálat: a klasszikusokon túl például gyömbéres kolbászokat is ehetünk, melléjük pedig húsboltban nem épp megszokott italokat, magyar kólát vagy Budapest Sört kortyolgathatunk. A másik érdekesség, hogy a hentesüzlet egy nagy, családi gazdaság utolsó állomása.

A Klauzál téri Vásárcsarnokról legutóbbi látogatásunk nyománkellemes garázsvásáros és palacsintázós emlékeink vannak, de éppen itt volt már az ideje, hogy visszanézzünk a terepre, amit még a Lonely Planet is ajánlott az év elején. Na hát itt, az első emeleti karéj egyik csücskében nyitott meg nemrég a Kurucz Hentes és Lacipecsenye. A név már magában foglalja a kettős funkciót: igen, jöhetünk kilóra húst venni és sült kolbászt és hurkát falatozni is. Sőt!

Persze valószínűleg kevesen hagynánk ki a nagy klasszikust, vagyis a sült kolbászt mustárral, savanyú uborkával és kovászos kenyérrel, de érdemes alaposabban szétnézni a kínálatban. Kérhetünk tálakat és szendvicseket is, és az ízes de nehéz harapnivalókat leöblíthetjük egy (100%-os, préselt gyümölcsléből készült) almafröccsel, Budapest Sörrel vagy TikkadtSzöcske névre hallgató magyar kólával is. Az italok mustrálásánál már kicsit elkezdtünk gyanakodni, hogy ez a Lacipecsenye nem egészen a klasszikus talponevő, és amikor a kolbászokat zöldfűszeres és chilis-citromos változatban szolgálták fel (450 Ft/10 dkg), a szendvics pedig ciabattába töltött pulled porkot jelentett (1590 Ft), logós papírtálcán, akkor már tudtuk: beköszöntött az újhullám.

A hely stílusában egyébként teljesen letisztult, igényes és átgondolt, a beltérben domináló natúr fabútorok miatt azt is megkockáztatjuk, hogy skandináv beütésű. Vannak még itt fekete táblák, rajtuk fehér rajzokkal, feliratokkal, amelyek a kínálatot hirdetik. Innen leolvashatjuk, hogy kaphatók kimérős sültek (pl. ropogós csülök és sült tarja), tálak (debrecenis, pulled pork-os stb.), szendvicsek (rántott húsos, kolbászos). Melléjük választhatunk köretet (akár friss salátát) pékárut (gyökérzsömlét, ciabattát) is és szószokat (mustáros majonéz, pikáns, zöldfűszeres), és persze savanyúságot is. És mindezt házhoz is szállítják (az V., VI, VII, VIII. kerület egyes részeibe).

Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy amikor a köretként kínált salátáról azt mondják, hogy "frissen, a kertből", akkor azt nyugodt szívvel elhihetjük. Ugyanis a Kurucz családnak Hajdú-Bihar és Békés megyében saját termőföldjeik vannak (olyan 3500 hektáron), az itt termett kukoricával etetik a saját malacaikat (olyan 140000 hízót), és az itteni kisüzemükből érkezik szükség szerint a friss hús és zöldség Budapestre. Tehát ha valami, ez tényleg nyomon követhető, szántóföldtől a tányérig. Egyébként Debrecen magasságában nemcsak a gazdaságot találjuk, hanem itt nyílt meg az első Kurucz Hentes és Lacipecsenye. Innentől pedig valószínűleg nem lesz megállás, és ez jó hír, hiszen ilyen igényes hentesüzletek bőven elférnek még a városban.