Újabb rokonszenves piacolós eseménnyel bővült a belvárosi kínálat. Csütörtökönként a Divat PLACCon vásárolhatunk kiegészítőket, vintage cuccokat, second hand portékákat. Mi is ellátogattunk az első eseményre, ami szerintünk remek kezdeményezés: vége egy piacolás, amit nem hétvégére időzítettek és havi rendszeresség helyett hetente találkozunk majd vele. A Divat PLACC - by night kutyabarát esemény és mindnenkihez szól: azokhoz, akik csak nézelődnek, a potenciális vásárlókhoz és az alkalmi kofákhoz is.

Kétféle ember létezik: az egyik odavan a vásárokért, szeret piacra járni és éteri boldogsággal tölti el már az is, ha meghallja: turkáló, vagy garázsvásár. A másik dühbe gurul, hogy ő képtelen kiválogatni a sok csetresz közül azt, amire neki valóban szüksége van. Sőt, igaziból nincs is szüksége semmilyen új lomra. Aki az utóbbi csoportba tartozik, azt nehéz meggyőzni ennek az ellenkezőjéről, pedig egy vásár, piacolás lehet tényleg nagyon jó hangulatú, szórakoztató, sőt, igazán olcsón is hozzájuthatunk szuper dolgokhoz. Mert közhely, vagy sem, az egyik ember szemete könnyen válhat a másik kincsévé.

A felújított és lassan, de biztosan beinduló Klauzál téri Vásárcsarnok őstermelői asztalai sajnos még nincsenek tele. Kiváló húsost, sajtost például már találunk a piacon, de egy átlagos hétköznapon belépvén még elég foghíjas az asztalok kínálata. Sokan biztosan idegenkednek még az új helytől, egyesek pedig már el is felejtették, hogy a VII. kerület szívében egy piac is üzemel (újra). Nem könnyű egy közösségi térnek/szolgáltatónak egyből berobanni, jól láthattuk, hogy a Belvárosi Piacnak is kellett átfutási idő, míg megismerték és megszerették. Ezt segítik a folyamatos rendezvények is, a legsikeresebb Töltött Hold gasztrofesztivál például egy nagyszerű kezdeményezés volt, hogy becsábítsák a budapestieket a Belvárosi Piacra. Az V. kerület után azonban most a VII. kerületi piac is elindult egy dinamikusabb irányba: vasárnaponként erre a helyszínre költözött az évek óta sikeresen működő antikPLACC, s március harmadik csütörtökjén elindult az első délutáni/esti piac is, melynek fókuszában a lakberendezés helyett a divat áll.

A garázsvásárok és havi szinten megrendezett kipakolások szerencsére már bejáratott programok a fővárosban, aminek mind az alkalmi kofák, mind az érdeklődők nagyon örülnek. Nem mindig könnnyű például asztalt kapni egy Gardróbra vagy Lakásvásárra. Viszont hétköznap nem túl sűrűn találkozunk ilyen programokkal, valahogy mindig a hétvégére összpontosítanak. A Divat PLACC ezt az űrt töltené be a hetente csütörtökönként, 17:00-22:00-ig zajló vásárával. Munka után hazafelé tartva, vagy az esti program előtt beugrani a piacra egy kicsit nézelődni, válogatni. Vagy éppen kitelepülni a saját cuccainkkal, melyeket már meguntunk, kinőttünk, feleslegessé váltak.

Természetesen a divatkedvelők és alkalmi kofák mellett már ismert, vagy épp befutóban lévő dizájnerek, butikosok, jópofa kezdeményezések is beférnek az Akácfa utca és a Klauzál tér között húzódó csarnokba. Mi ellátogattunk az első vásárra, ahol divatkedvelő "amatőr" kofák, tervezők, a tér kiváncsi lakói és profi butikosok árultak teljes harmóniában. Jó volt figyelni, ahogy egy-egy standtól meglátogatják egymást a legkülönfélébb árusok.
Az első vásáron találkoztunk a Lovebug Vintage bohém kiegészítőivel, a Cydonia Vintage nagyon változatos holmijait felvonultató asztalkájával, képviseltette magát a Tipton Eyeworksválogathattunk a Zwana modular jewelry látványos ékszerei, a BudaPest Collection vászontáskái és pólói között, de tényleg figyelemre méltó az összes egyedi pult portékája. Nekünk az egyik kedvencünk egy gombokkal foglalkozó placc volt – nagyon régen találkoztunk ilyen egyedi és jópofa gombokkal – ezen felül ezek kvázi elfeledett kedves apróságok, mégis látványos kiegészítők.

Egyedül talán a közös falatozást hiányoltuk, vagyis azt, hogy az üzletek zöme a divat PLACC alatt már zárva volt. Szerintünk jópofa megoldás lenne, ha gasztroalternatíva is jutna az estébe nyúló piacozás idejére, a szupermarket készételein kívül is.
A rendezvény kutyabarát és "emberbarát" is, a nagy térnek köszönhetően nincsen tolakodás, még ha sokan is vannak, remekül eloszlik a tömeg. Ha kofáskodnátok, akkor itt találtok leírást a Divat PLACC-hoz csatlakozásról. Nekünk eddig nagyon tetszik a kezdeményezés, és reméljük, hogy a heti ismétlődés és a hétköznap esti időpont hívogató paraméterek lesznek.Divat PLACC Facebook
Cím:
Klauzál téri Vásárcsarnok
Nyitvatartás: minden csütörtökön 17:00-22.00