Na, milyen volt a kaja? Rávághatjuk, hogy Semmi Extra, az Óbuda szívében nyitott étterem neve magáért beszél: itt nem találunk erőltetett dizájnelemeket, modoros gasztronómiai trükközést, csak kellemes, növényekkel megbolondított enteriőrt, jó hangulatot és finom ételeket. A Móricz Zsigmond körtérnél lévő Semmi Extra „nagy testvérének” minden esélye megvan arra, hogy a környék legnépszerűbb ebédelőhelyévé váljon.

A nyitást követő negyedik napon délben majdnem tele volt a hely, ami bizonyára a brandnek és a kitűnő tájolásnak köszönhető. Újbudán ugyanis három éve nyitott meg a Semmi Extra a régi Bartók mozi helyén, ahol lehajtható nézőtéri üléseken lehet ebédelni, és amelynek burgerei a város legjobbjai között vannak.

A Lajos utca 46. szám alatt, pár lépésre a Kolosy tértől található étterem, a Semmi Extra – és egy kis kert közel van az óriási Montevideo utcai irodakomplexumhoz, amelynek dolgozói minden délben kiözönlenek a környékre, hogy találjanak valamit maguknak ebédre. Az már biztos, hogy a kertvendéglővel kiegészült étterem kiváló alternatívát fog nyújtani a menzai kosztra, de természetesen nemcsak délben, hanem este is várja az éhes vendégeket.

A kínálat eléggé összetett, kezdjük az ebédmenüvel. Fél tizenkettőtől háromig lehet választani a hetente frissített étlapról, kétféle levest, ötféle főételt és egy édes fogást lehet variálni, de a leveseket kis csészében már 295 Ft-ért, a főételeket pedig 715 Ft-ért külön is meg lehet rendelni. A kétfogásos ebéd így 1010 Ft-ból, egy átlagos irodai menza tarifájából kijön, minőségben pedig durván le is hagyja azt.

Mi friss korianderrel megszórt zelleres burgonyakrémlevessel kezdtünk roston sült jércemellel folytattuk a döbbenetesen finom sült paprikakrémmel és kuszkusszal, és desszertnek még lecsúszott egy kiadós profiterol. Mivel a levessel kiegészült variánsok száma nem fedi le a hét öt napját, ha nem is mindennap, de hetente egyszer-kétszer kellemesen megebédelhetünk itt.

Az ebédmenü mellett megtalálható az étlapon az újbudai étteremben jól bevált gyorsétkezdés vonal is, a fentebb már említett kiváló burgerekkel, tésztákkal, wrapokkal és extra lepényekkel, és jó pont, hogy a pékáruktól kezdve a tortilláig minden alapanyagot helyben készítenek el.  Ezek menükombinációban is kaphatóak választható körettel és itallal 1500-1600 Ft-ért, méghozzá – és itt jön a lényeg – egész nap.

Akinek a sima ebédmenü és a street foodos kombináció nem elég, az a kéthetente rotálódó, hagyományosabb jellegű "Extra" séfajánlatból is szemezgethet, ami az újbudai étterem kínálatához képest plusz lehetőség. Az egykor évtizedekig itt álló, egy éve bezárt Sipos Halászkert emléke előtt tisztelegve ezen az étlapon sok a halas étel, választhatunk többfajta halászlé közül, vagy harcsapaprikást túrós csuszával, egészben sült pisztrángot sütőtök rétessel és citromos paszternákpürével. Ebből az ajánlatból chilis édesburgonya-krémlevest parajos raviolival, valamint szarvaspörköltet választottunk erdei gombás galuskával, desszertnek pedig mennyei almás-túrós rétest vaníliamártással.

Az ízlésesen berendezett Semmi Extrát nemcsak étteremnek, hanem kulturális-közösségi helynek is szánják, gyereksarok, zongora, feljebb pedig különterem is található. A sötét faburkolatot alul 100 éves, vidékről beszerzett cementcsempék egészítik ki, a növényekkel együtt kissé rusztikus hatást kölcsönözve a raktáros-loftosnak szánt belső térnek. A „semmi extra” stílusjegyében a régi iskolai oktatótáblák sem kimondottan a retró jegyében kerültek ki a falra, hanem a tulajdonos egyéni gyűjtőszenvedélye miatt.

Nekünk nagyon bejött az étterem, és mint környékbeli irodisták, valószínűsíthető, hogy a jövőben is visszatérünk ide. Az is sanszos, hogy a közelben dolgozókat és lakókat nemcsak az ételkínálattal fogják magukhoz édesgetni, hanem a reggel kilenc és dél között kedvezményesen, mindössze 220 Ft-ért kapható és elvihető kávéval is.