A VIII. kerület úgy látszik, vonzza a különböző állatok után elkeresztelt helyeket: a Csiga és a Macska mellé alig írhattuk fel a Kék Lovat, máris itt a környék legkülönlegesebb söröző/étterme, a Krak'n Town. A 2316-ban – nem elírás! – megnyitott „steampunk szalon” ugyanakkor több, mint egy átjáró egy Viktoriánus-kori vendéglátóhelyre; az ellenállás és a kraft sör egyik központja is. Bemerészkedtünk a mechanikus kraken barlangjába és elmondjuk, mit láttunk.

A bevezetőt olvasva rögtön adódik az első kérdés: mi pontosan a steampunk, ami voltaképp a gőzt jelenti a Krak'n Town gépezetében? A válasz az, hogy egy kortárs művészeti irányzat, amelynek gyökerei Jules Verne és H. G. Wells munkásságáig nyúlnak vissza. Legfőbb jellemzői a fogaskerekek, a rézidomok, a viktoriánus motívumok és a felfogás, amely a gépészetre mint egy vizuálisan csodálni való tudományágra gondol. Ezt pedig a belső tér abszolút tükrözi: míg a névadó állat egyik csápjával épp lerántja magához a Lánchidat őrző oroszlánokat az egyik képen, addig a másikkal olyan apróságokat helyezett el, mint a rengeteg rézcső, a korhű tapéták, a pilótaszemüvegek, a retró angolszász képek a dolgozókról a falon vagy épp a hőlégballonok a tetőn. Ha pedig a részleteknél tartunk: a helynek külön története van, amelynek karakterei nem csak kiszolgálják a különböző kalózhajók legénységét, de külön nekik szentelt boxokban is ihatjuk a búfelejtő sörünket, malátázás közben többet is megtudva róluk – hiszen a teljes életük megelevenedik a falakon.

Peter Hopsmalt von Corsairék ennek kapcsán elmesélték, hogy mivel a steampunk kocsma legalább olyan ritka, mint a birodalommal szimpatizáló vendégek a Krak'n Townban, nem voltak követendő példáik, mindent maguknak kellett kitalálniuk, illetve legyártatniuk. A felszolgálók uniformisától a mosdókig és a galériáig mindenre odafigyeltek, szerencsére – ottjártunkkor tényleg úgy éreztük magunkat, mint egy steampunk Disneylandben, ahol az attrakció a különböző hullámvasutak helyett a nyolcféle kraft sör a csapon.

Hogy mit takar az új kategória, arról már egy másik cikkben bővebben írtunk, így most a lényegre szorítkoznánk: összesen hét különböző sörfőzde (a Mecénás, a Brew Your Mind, a Mad Scientist, a Monyo, a HopTop, a Horizont és az Ok Brewery) állandóan változó szomjoltóival töltik meg kérésünkre a korsót, de persze kérhetünk olyan tradicionálisabb tételeket is, mint a különböző rumok, vodkák és pálinkák.

Ha pedig megéheznénk egy csempészakció alatt, akkor sem kell rögtön a krakenszigony után nyúlni. Az étlapon megtalálható az angolszász gasztronómia szinte minden fogása: különböző piték, Guiness sörrel párolt marhával (2900 forint), vagy épp ciderben párolt sertéssel (2490 forint) töltve, black pudding (lényegében az angol véres hurka) mentás zöldborsópürével, házi burgonyalepénnyel és gravy mártással (1690 forint) vagy például skót tojás burgonyapürével (790 forint). A kísérletező kedvűeknek, illetve gourmet pacalfanatikusoknak pedig ajánljuk a skót nemzeti költő, Robert Burns által halhatatlanná tett haggist (1690 forint), mely lényegében finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendő, melyet itt burgonyapürével, vajas zöldségekkel töltött yorkshire pudinggal és gravy mártással szervíroznak. Kenrick Coombsnak, a Krak'n Town szakácsának ígérete szerint lesznek steakek is, attól függően, hogy épp mit talál a piacokon illetve a henteseknél.

Ugyan ezért az információért súlyos árat kellett fizetnünk, de azt is megtudtuk Peter Hopsmalt von Corsairtől, hogy hamarosan nyit a Krak'n Town föld alatti szintje is, ahol több mint hatvan lázadó hódolhat nem csak a becsületsüllyesztés, de a sportközvetítések örömeinek is. Utóbbiak terén főleg az olyan amerikai sportokban gondolkodnak mint a kosárlabda, de természetesen a magyar mérkőzések sem maradnak majd ki. A pince nyitási ideje ennek megfelelően eltér majd a szalon „déltől éjfélig”-jétől – érdemes feliratkozni a hírlevélre a pontosabb részletekért. A nyitásáig pedig örüljünk annak hogy Budapest végre bekapcsolódott a világ gőzpunk vérkeringésébe!