Múlt hétvégén rendezték meg az első KRAFT Sörfesztivált, amely a hazai sörfőzdék új központjában, az egykori Királyi Sörfőzde területén zajlott. A "kézműves" szót a szervezők szándékosan száműzték a repertoárból, hiszen szükségesnek érzik, hogy létrejöjjön egy új kategória, ami biztosítja a fogyasztót arról, hogy a pénzéért a legjobb minőséget kapja. A mozgalom megszervezését a területen egymás mellett működő négy sörfőzde kezdeményezte, de remélhetőleg a jövőben még sokan csatlakoznak. A fesztivál során a főzdéket is lehetőségünk volt meglátogatni.

Az új Főzdepark és a “KRAFT sör”A MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásának köszönhetően a Maglódi út 47. szám alatti (egykor Királyi Sörfőzdeként ismert) ipari park újra megtelt malátával és komlóval, hiszen a kvartett elhatározta, hogy itt hozza létre azt az új Főzdeparkot, amelytől a magyar sörgyártás megreformálását várják. A helyválasztás részben azzal indokolható, hogy itt régen is sörfőzéssel, illetve egyéb élelmiszergyártással kapcsolatos tevékenységekkel (például konzervgyártás) foglalkoztak, így a sörfőzdék már egy jól kiépített infrastruktúrát vehettek át.

Az “újhullámos” söröket KRAFTsör gyűjtőnéven szeretnék bevezetni a köztudatba, a kifejezés pedig szándékosan mellőzi az elhasznált “kézműves” szót. Dudok Ádám (Horizont) szerint a kifejezés mára inkább lejáratás, mint komolyan vehető titulus, ezért feltétlenül szükséges új irányt venni.

A "KRAFT" szó a tervek szerint ezentúl egy olyan védjegy lesz, amely azt jelenti, hogy a vásárló a legjobb minőségű terméket kapja a pénzéért cserébe, ezt pedig a minőségi alapanyagokkal, a profi berendezéssel, a kifogástalan higiéniával és természetesen a szakmai rálátással kívánják elérni. A legjobb az egészben az, hogy a cégek nem versenytársként, hanem együttműködő partnerként tekintenek egymásra, és közösen dolgoznak a mindenkinek érdekében álló közös célok eléréséért. A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy a "KRAFTsör" nem azt jelenti, hogy a termékek kis mennyiségben, kézzel vagy különleges alapanyagok felhasználásával készülnek, a filozófia itt a termék és a fogyasztó kapcsolata, az eltarthatóság, ezen kívül pedig az állandó minőség.

MONYO Brewing Kft. 

A 2014-ben alapított MONYOsörfőzde volt itt az első, hiszen működésüket itt a KirályiSörfőzde területén kezdték azzal a céllal, hogy nemzetközi színvonalú söröket készítsenek. Ők voltak azok, akik a jelenlegi KRAFT sörök alappilléreit, vagyis a minőségi alapanyagokat, a megfelelő technológiát és a hozzáértést lefektették. Szerencsére lehetőségünk volt bepillantani a kulisszák mögé, ahol a csapat tíz darab kétezer literes és négy darab ezer literes tartállyal, illetve két darab ezer literes, sekély domború fenekű druck tartállyal (ezekben érlelnek egyes söröket) dolgozik. Az üzem rugalmas, és gyakorlatilag bármilyen sörtípus előállítására alkalmas.

Megtudtuk, hogy a palackozás kizárólag egyutas, az italokat csak új palackokba töltik (a többi helyen is), ami környezetvédelmi szempontból nem a legjobb, de egy ekkora főzde esetén máshogy kivitelezhetetlen volna a megfelelő minőség megtartása. A palackok a biztonság kedvéért még egy fertőtlenítő öblítést kapnak, mielőtt a korábban használt manuális hatfejes töltő helyett már az automata gépekkel megtörténik a töltés. Ez azért fontos, mert ezzel a technológiával már 1000 üveg lesz tele óránként, míg sok helyen még mindig „kézműves” módszerrel történik a folyamat.

HorizontA Horizont már egy ismert név a szakmában: mintegy 2 évnyi bérfőzés után jutottak el odáig, hogy saját üzemük lehet, ami mostanában éri majd el végleges formáját. A csapat célja, hogy közérthető KRAFTsöröket készítsenek, amelyek nem egy-egy egzotikus összetevő erőltetése, hanem inkább a kiegyensúlyozottságuk és a finomhangolásuk miatt lesznek hosszú távon is érdekesek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a sörökben nincsen valami csavar, hiszen a technológiai háttérnek köszönhetően tényleg úgy játszanak az ízekkel, ahogy szeretnének.

HopTop BreweryAz Ali Rawech Szami vezette sörfőzde a szakmai alázat, a prémium minőség és az emberi-üzleti etika jegyében működik. Az a filozófiája, hogy közös összefogással bármit el lehet érni, és ha a KRAFTmozgalom a már itt lévő sörfőzdékkel kézen fogva beindul, akkor hatalmas lehetőségei lesznek Magyarországnak, hogy felkerüljön a világ sörtérképére.

Ők voltak egyébként a Főzdepark területén a másodikok, és azóta is rengeteg ötletük van, hogy hogyan lehetne ezt a mozgalmat még sikeresebbé tenni. Az üzemben 2500 és 1000 literes tartályokat láttunk, amely egy hűthető és programozható rendszernek a részei. Ami különlegesség itt, az a komlóadagoló, ez akkor hasznos, ha folyamatosan komlóznak egy sört, és a gép segítségének köszönhetően nem habzik ki.


A HopTop számára nagyon fontos a higiénia, ennek bizonyítékaként pedig fél év szavatosságot vállal (ahogy a jelenlévők közül már többen) a söreire, ennek eléréséhez viszont sajnos nekik sem áll módjukban újratölteni az üvegeiket, amit az üzembejárás során többször is hangsúlyoztak. A töltés viszont itt sem kézzel, hanem egy 16 fejes, félautomata töltővel zajlik, amely ugyan régi, de megteszi amit kell – ennek ellenére rengeteg fejlesztést terveznek még a jövőben.

Mad ScientistA Főzdepark egyik leglátványosabb arculatú főzdéje a Mad Scientist, amely ugyan még csak idén nyitott (és a csapat életkorát tekintve is a legfiatalabb), máris több nemzetközi díjat sikerült bezsebelnie, a sör minőségével pedig pillanatok alatt behozta a lemaradását a hazai mezőnyben is. A választék is hamar kinőtte magát, 3 hónap leforgása alatt duplájára növelték a kapacitásukat és ma már 10-féle sört készítenek, amely az év végére akár a 15-öt is elérheti majd.A szimpatizánsok
A KRAFT sörfesztiválon a "forradalom" négy megálmodója mellett további öt főzde: a RothBeer,

a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale is képviseltette magát. Előreláthatóan ők azok, akik értik, hogy miről is szól ez az egész. Arra a kérdésre senki nem válaszolt, hogy tervezik-e azt, hogy ők is beköltöznek a Főzdepark területére, de egyértelmű "nem" választ sem kaptunk. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Főzdepark

Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 47.


Facebook