A Fővárosi Állatkertben az elmúlt hónapokban több büszke állatszülő is újabb utódokkal gazdagodott. Az állatkert szarvas-, muflon-, antilop-, maki-, és pelikánállománya is kibővült pár új jövevénnyel, akik csatlakoztak a kert faunájához. Egészen különleges élmény az állatok generációit csodálva sétálgatni a nyüzsgő parkban. Az alábbiakban bemutatjuk az új gyerekeket.

Bambi, a Fővárosi Állat- és Növénykert fürge Indiai antilopja 2010 óta tíz kicsinyét hozta a világra. A május 14-én született kis borjú hol egy árnyas fa alatt, hol eldugottabb helyeken szunyókál, hiszen az antilopborjak óvatosságból nem szoktak a szüleikkel együtt mozogni.

A gondozók még nem nevezték el őt, mivel még időbe telik, mire egyértelműen el tudják dönteni a nemét. Hogy hűek maradjanak a hagyományhoz, miszerint Bambino, a domináns hím utódainak B-vel kezdődő nevet adnak, ennek a kicsinek E-vel kezdődő keresztnevet fognak keresni, mivel az ő apukája az Enzo nevű antilop.

Az Állatkertpelikánpopulációja nem egy, hanem három új taggal gazdagodott, így ma már nagyjából 50 hosszúcsőrű madár tanyázik a Nagy-tó körül. Öt hónapnyi költés után márciusban keltek ki a kicsik, és mivel két hónap után szokták elhagyni a fészket (amely az Ausztrálház közelében található), hamarosan már a tó környékén láthatjuk őket totyogni. A három kicsi két különböző vízimadárcsoportot képvisel: az egyik a rózsás gödény, míg a másik kettő a borzas gödény fajához tartozik, utóbbi veszélyeztetettnek számít, így különösen óvatosnak kell lennünk, ha meglátjuk a borzas fejű fiókákat.

A mutyákszarvaspár Augsburgból érkezett Budapestre 2014-ben, és második kicsinyük áprilisban született meg. Mivel még nem lehet eldönteni, hogy a bárány milyen nemű, egyelőre névtelen maradt. A félénk jövevény kedvenc búvóhelye egy sziklahasadék, ami kintről könnyen kiszúrható, de mivel gyakran kimerészkedik rejtekhelyéről, szinte mindig adódik alkalom a szarvaslesre.

A muflonbárány márciusban jött a világra, és az anyuka boldogsága csak az apuka levertségével vetekedett, aki ellenszenvét nem is próbálta leplezni, így egy pár napra el kellett különíteni a család többi részétől. Szerencsére a mufloncsalád gondjai megoldódtak, és a kicsi bátran szaladgál az oroszlánfókákkal szemben található kifutón. A kis bárány garantáltan megolvasztja a szíveket, ahogy ingatag kis lábain korzózik.

A Madagaszkár című film óta a gyűrűsfarkú makik sokak szívébe belopták magukat, és most három kölyköt testközelből is megszemlélhetnek a látogatók. A kicsik napjuk nagy részét az anyjuk szőrébe csimpaszkodva töltik. Egyikükről már tudni lehet, hogy kislány, így ő a Maya nevet kapta, de a másik kettő kölyök neme még kétséges.

A fentieken kívül több állatkölyköt is meglátogathatunk az állatkertben, köztük Skippyt, a pingvinfiókát, a lassan mászó lajhárkölyköket, valamint a hét vadkutyacsemetét, akik pár hétnyi lámpaláz után most már bátran játszadoznak. A legközelebbi állatkertben tett látogatásig (ahol a sokféle állaton túl olyan látnivalók sokasága várja a látogatókat, mint a botanikus kert, egy hatalmas játszótér, valamint a nyáresti szabadtéri koncertek) az alábbi videón lehet megtekinteni a Fővárosi Állatkert legújabb jövevényeit.