Hideg lesz hétvégén, úgyhogy jó érzékkel két olyan filmfesztivált is szerveztek Budapestre, amely minden bizonnyal becsábítja az embereket a fűtött moziba. Az egyiken Sergio Leone klasszikusát, a másikon többek között a Saul fiát láthatod.

Csütörtök
A januári major-kategóriás Asztalitenisz World Tour-on több mint 40 magyar is asztalhoz áll. Rajtuk kívül 56 ország mintegy 400 versenyzője ragad ütőt. Budapest először rendez ilyen kiemelt kategóriás versenyt – január 20-tól a Tüskecsarnokban.

Néha az az érzésünk, hogy vannak éttermek, ahol évente alakítják át a külsőt, meg koncepciókat találnak ki, de a konyhára fele annyi figyelem sem jut. A koreai specialitásokat kínáló K-Point esetében erről szó sincs. Új, autentikus koreai éttermet találtunk Budapesten.

Bemutatásának 50. évfordulóján Sergio Leone örök klasszikusa, avagy "minden idők legjobb filmje" (legalábbis valami Quentin Tarantino szerint) visszatér a Bem Mozi vásznára néhány vetítés erejéig, méghozzá magyar mozikban eddig be nem mutatott 179 perces, teljes változatában ("extended cut"), 35 mm-es kópián!

A Jó, a Rossz és a Csúfcsütörtöktől szombatig látható, jegyek a készlet erejéig még vannak.

Hód Adrienn absztrakt tánca elérkezett a kimondott szóig. A koreográfus által precízen vezetett helyzetek csillogó revüként jelennek meg. Egy normamentes szertartás, közösségi gyónás, ahol négy kitárulkozó és pajkos revügörl pakol elénk lenyúzott és kicsontozott élményeket. A Hodworks: Grace előadás csütörtökön a MU Színházban tekinthető meg.

A modern metál egyik alapvető, kiszámíthatatlan, mindig megújuló zenekara az északír
Therapy?, ami az énekes-frontember AndyCairns vezetésével több mint huszonöt éve ontja a lemezeket. A legfrissebb idén tavasszal jelent meg, és a bevallottan az együttes legsikeresebb albumát, az 1994-es Troublegumot folytató Disquit turnéján a Therapy? ismét Magyarországra látogat – ezúttal azonban nem fesztiválfellépésre, mint eddig, hanem egy súlyos klubkoncertre az A38 Hajón.Péntek

Eleget áradoztunk már a Belvárosi Piac „food court” küldetéséről, jelenéről, és a streetfood úttöréséről, most inkább önmagában a legújabb szereplőt méltatnánk. Az Arany Kaviár csapata is úgy döntött, hogy a már megkedvelt éttermük mellé egy lazább „fast food” helyet nyitnak, a pesti oldalon. Természetesen ugyanúgy tradicionális ízekkel, csak nem a klasszikus éttermi hangulattal. A MoszkvaTérben jártunk, kvaszt ittunk, kijevi csirkét ettünk.

A rockopera szinte egyidős a rockzenével, a sötét, északi, extrémmetal párosítása az operával azonban Christopher Johnsson és a – körülötte folyamatosan cserélődő felállású – Therion számlájára írható. Az áttörést jelentő, '96-os Theli című lemez óta minden Therion-mű megjelenése jelentős hír a metalmediában, ilyenről utoljára 2012-ben számolhattunk be, ám a mester nem tétlenkedett közben: életre hívta a Luciferian Light Orchestra fedőnevű projektet, amiben a '70-es évek Hammond-szőnyeges hard rockja találkozik a Therion motívumaival pénteken a Barba Negrában.Friday Lust, a Tesla Budapest legcsajosabb péntek estéje!

Lányoknak tánc, pasiknak lehetőség...
Minden pénteken várnak Basics, IMMI V és Goyah urakkal a pult mögött.Joan Costes grafikus, dj, valamint Adrien De Maublanc producer alkotja a produktív Masomenos párost. Rajongóikat gyorsan meghódították a különleges ruhakollekcióikkal, dizájnelemekkel és letisztult hangzásukkal. 2008 óta örvend töretlen sikernek Welcome To Masomenos kiadójuk, ahol az izgalmas kollaborációk mellett leginkább saját kiadványaik jelennek meg. Pénteken a Corvin Clubba kell menned értük.

Egy ismeretlen előadó, egy arctalan label, egy füstös fehér lemezsorozat, cím nélküli trekkekkel.

A dub technóra jellemző misztikusság és ködös hangulat övezi a Knowone néven futó címkét, mely mögött napjaink egyik illusztris alakja húzódik, kifejező névtelenségbe burkolózva. Január 22-én a Fogas Ház vendége.
Szombat

A Kertészutcában az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak a különleges igényeket kielégítő üzletek: itt üzemel a már majdnem mindenki által ismert Köles, de van bio ABC és organikus kozmetika is. Itt nyílt meg nemrég a Born 2 Bio, amely mind területét, mind pedig árukészletét tekintve az egyik legnagyobb biobolt jelenleg Budapesten, sőt, még egy biokávézó is tartozik hozzá.

A Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt Saul fia vetélytársai közül kettő is eljutott a magyar mozikba: a női önrendelkezés kérdéskörét feszegető, Cinefest-fődíjas Mustang és az amazóniai dzsungelben játszódó, Cannes-ban is díjazott

A kígyó ölelése
. Január 23-án délután az Urániában mindhárom alkotást megtekinthetik az érdeklődők.

A magyar zenetörténet első magyar-japán surf rock filmzenéje a számos nemzetközi díjat besöpört Liza, a rókatündér című film eredeti betétdalaiból áll. A zeneszerző Erik Sumo, alias Tövisházi Ambrus rengeteg ázsiai popzenét hallgatott meg a ’60-as évekből, hogy elérjék a korszak jellegzetes beat hangzását. A hangszerelésnél és a felvételnél is külön figyelmet szenteltek annak, hogy csak korhű technikát használjanak: a Neumann-mikrofonokat, a Ludwig-dobfelszerelést és a gitárhangzást is ehhez igazították. Így bátran mondhatjuk, hogy akár Japánban is felvehették volna az anyagot, ötven évvel ezelőtt.

Erik Sumo exkluzív, egzotikus dj-szettel érkezik a Fogaskertbe, hogy megidézze a '60-as évek jellegzetes stílusait a Távol-Kelettől a vadnyugatig.

Szombat este ismét visszatér a MELT csapata, hogy estétől az éjjelen át egészen hajnalig táncoltasson meg a Tesla Budapest táncterén. A heti vendég a Kazinczy 21-ben Nigel Stately Official jóbarátja, TIGRAN (Official), aki már többször bizonyított ezen a helyszínen! Nem kell aggódni, a Used Disco duója sem marad otthon.

Január 23-án újra megtöltik a Millenáris Teátrumot egy kis éji zenével. Ezúttal Corelli,Vivaldi és Hasse, a mai kor zenéjéből pedig Jörg Widmann művei varázsolnak el benneteket. A Budapesti Fesztiválzenekar most is gondoskodik róla, hogy egy percig se bánjátok, hogy nem a pizsamapartit választottátok.
Vasárnap

Tavaly már az Amber's cukrászda születésével elindult valami a Fővám téren, ami most folytatódni látszik. Mostantól nem csak a Nagyvásárcsarnok pecsenyézőit, vagy a sztenderd franchise hamburgereket fogyaszthatjuk a Szabadság híd lábánál. Az Up & Down street foodban és fine diningban egyaránt szeretne nagyot álmodni, sőt, egy földalatti kocsma is tartozik az egységhez. Mindent érdeklődve figyeltünk, és egy bőségeset ebédeltünk a napfényes januári délutánon.

Követheted a példánkat vasárnap.

A harmincas éveik elején lépdelő Verona és Burt okos értelmiségiek, akik gyereket várnak, de amikor Burt szülei két éves európai kiruccanásra vetemednek, ők is úgy döntenek, hogy megindulnak megkeresni az ideális helyet Amerikában a fészekrakáshoz. Útjuk a szélrózsa minden irányába vezet, barátokhoz-rokonokhoz, akik a lehető legkülönfélébb módokon nevelik a saját utódaikat: van, akinek a hangját már meg sem hallja a fia, van, aki az ezoterikus tanokban látja csemetéje jövőjének zálogát, és így tovább, hőseink utazása pedig a has kerekedésével párhuzamosan gyakorlatilag egy tanulmányúttá érik. Ami persze szórakoztató iróniának sincs híján.

Bájos road movie az Amerikai szépség rendezőjétől három díjjal, kilenc további jelöléssel és két végtelenül rokonszenves főszereplővel vasárnap a Tütüben.