Sokan a hangulatért, a szabadság érzéséért, nem is konkrét koncertért váltanak jegyet a Szigetre. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy szuper szabadidős programokkal készült idén is a fesztivál, viszont a világhírű argentin társulat Nyers Erőtől duzzadó show-ja igazi jutalomjáték lehet azoknak, akik kedvelik az efféle nagyszabású, minden érzékre ható performanszokat. A Fuerza Bruta félórás tripjén jártunk.

Amerikai magazinok kritikusai rendre szenzációnak aposztrofálták a rendhagyó argentin összművészeti társulat fellépéseit. Minket már a Youtube-on található videók és az említett kritikák is felvillanyoztak, hiszen kevés az olyan produkció, amit egyöntetűen lenyűgözőnek értékelnek. A Fuerza Bruta 50 országban, 10 millió embernek már bemutatkozott, s most rajtunk a sor. A Cirque Du Soleil-t és a Reciquel-t már ismerjük, ám a Fuerza Bruta egészen más dimenziókba kísér minket - és ezt most szó szerint kell érteni. Közel az A38 színpadhoz találjuk az "arénát" melyben napi négy előadásra várják az érdeklődőket. A kulcs a bejutáshoz, hogy kezdés előtt egy negyed órával álljunk sorba és vérmesen induljunk meg, mert különben lehet, csak a következő előadásra jutunk be. A lényeg persze, hogy láthassuk.

Az félórás performansz a társulat "The Bubble" címen futó egész estés show-jának záróeleme. Egyszerre körülbelül 300 embert engednek a küzdőtérre, mely időről időre változik. Hol egy erősebb goa-bulit idéz, hol cirkuszba képzelhetjük magunkat, hol pedig a

Penge klasszikus veretős jelenete elevenedik meg, kevésbé agresszív interpretációban. A zene szuggesztív, a fények bámulatosak és a gyors, pörgős tempó miatt csak úgy gördülünk az előadással. Az egész olyan, mint egy szürreális álom, melyet közösen élünk meg. Sőt, ebbe az álomba könnyen bele is szólhatunk. Érintéssel, tánccal, odafigyeléssel és átéléssel. Elképesztő tömegpszichózist éltünk át, pedig nem kéjgázzal támadtak, hanem művészettel. Táncolsz, közben nem tudod letörölni a mosolyt az arcodról, vagy csak állsz, érzel, vagy tátott szájjal nézel, hogy mi jöhet még, hova keveredtél?Többet írni felesleges, hiszen egy kép is többet mond a litániáknál, de a legjobb persze, ha a Szigetes időbeosztásodat úgy készíted el, hogy 19:00, 21:00, 22:45 ,vagy 00:30-kor egy fél órára kiszakadj a jelenből, az ésszerűből, a kis világodból.

Fuerza Bruta @ Sziget