Hétvégi programajánló, sok olvasó barátja. Bulit, koncertet, fesztivált rejteget a zsákja. Amerre jár vasárnapig, eseménnyel megtelik.

Csütörtök
December 2. és 7. között, hat napon át a spanyol film kiemelkedő alkotásaival találkozhatnak a nézők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A

filmeket spanyol nyelven, magyar felirattal, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik.

Egyre többen teszik le a voksukat a vegán életmód mellett, illetve sokan étkeznek valamilyen intolerancia miatt glutén- és/vagy laktózmentesen. A Karaván eddig is kedvezett a vegetáriánusoknak a Paneerral, ám mostantól a ZöldParadicsom pavilonjából állati eredetű alapanyag nélküli finomságokat is választhatunk. Kipróbáltunk pár fogást – meggyőző alternatíva lehet a lángosok és burgerek között azoknak, akik tudatosabban élik a mindennapjaikat. Ebédre?

Ezúttal a KarácsonyHősejótékonysági projekt záróakkordjaként, a Fogas Házban, december 3-án rendezik meg az év utolsó, igazi hamisítatlan ELTE-s buliját!

Az este kiváló hangulatáról pedig nem mások gondoskodnak, mint Peter Jabin, a Tesco Disco, valamint Hangácsi Márton!

A zenés-táncos mulatságon túl készülnek nektek még kiváló italakciókkal, konzolos táncversennyel a FanInfo jóvoltában, és karaokéval is!

A decemberi Cultivo témája nem más, mint a zene, ahol a három meghívott három teljesen más műfajból érkezik a Cultivo kanapéjára.

Egy dolog mégis közös bennük: aktívan és tudatosan alakítják a hazai popkultúrát és zeneipart.

Szuperizgalmas másfél óra lesz ez, ahol arra keresik a választ, hogy hogyan készül az Év dala (Halott Pénz - Van valami a levegőben), mennyire pörög 14 év után a hazai punk/rock, és, hogy a Bulibáró vajon egy viccnek szánt trash, ami szétrobbantotta a YouTube-ot, vagy egy véresen komoly produkció?

Mongooz and the Magnet:

Rhythm and Blues
minden alkalomra!

Három "pécsi" srác három különböző országból! Hihetetlen energia és komplexitás övezi őket és persze a zenéjüket is. A mongoozok első önálló budapesti koncertjükre a 2016 év elején megjelenő első stúdióalbumuk anyagát is elhozzák. A banda nemcsak a nemzetiségek miatt összetett, hanem a zenéjük is igazán sokszínű. Különleges elegyét képviselik a vérbeli rock&rollnak, a szétesős funknak, az érzelgős soulnak és a koszos bluesnak, ennek következtében az ember vagy kapkodja a fejét a bravúros megoldások hallatán, vagy teljesen átadja magát a húzóerőnek, ami a mongoozok sajátos hatása.
Péntek

A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója – a három éve elhunyt HemzőKároly (1928–2012) – életműtárlata december 4-től látható a MagyarNemzeti Múzeumban. A kiállítás átfogó képet ad az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészről, bemutatja mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót, valamint a lovas képek megújítóját is.

Csáki László Kék Pelikán című animációs rövidfilmje a gyártás megkezdése előtti pillanatokban van, eddig nyilvánosan még egyszer sem vetítették. A rendező korábban már jó néhány animációs, dokumentum- és kisjátékfilmet készített, de leginkább egyedi hangulatú krétaanimációs filmjeiről és videóklipjeiről ismert. Filmjében a négy főszereplő elbeszélésén keresztül meséli el a rendszerváltást követő évek egyik emblematikus jelenségét: a fiatalok között rekordsebességgel elterjedt nemzetközi vonatjegy-hamisítás történetét. A program során azonban nem csupán a filmet láthatjátok, de a rendező kifejezett célja, hogy megismerje a közönség, így ti véleményeteket is, és összegyűjtse azokat észrevételeket, amelyek formálhatják a film végső dramaturgiáját és felépítését.

Az Oktogonnál új hely nyitotta meg kapuját az édesszájúak előtt, itt fehér kesztyűben teszik elénk az olyan bonbonkülönlegességeket, amelyeknek minden négyzetmilliméterét a tökéletességre való törekvés jellemzi. A Casca csokibárban olyan vad kombinációkkal találkozhatunk, mint a szarvasgombás-cseresznyés étcsoki vagy tengeri sós-karamellás étcsoki, emellett pedig a csokoládé elkészítéséhez hasonló aprólékossággal szelektált kávékat és forró csokikat is kínálnak – olyan környezetben, ami inkább egy ékszerüzlethez hasonlít.

Az izlandi art-pop Björk utáni generációjának egyik legtehetségesebbje, Sóley három éve már fellépett az A38Hajón. Akkor a finom hangulatok törékeny művésznője első lemezét mutatta be - most itt az ideje, hogy májusban megjelent második albumával turnézzon. És Budapesten hol máshol léphetne fel, mint ismét az A38-on!

A Fogasházban 3 év után a Metha vezette No Disco estet felváltja egy zeneileg letisztultabb új sorozat, a Herz!
Havi egy pénteken lesz hallható a hangban és fényben megújult Fogasházban.

A Budapest Calling 2015-ös évzáró bulijának vendége a vidám és vokális deep house/ nudisco zenék koronázatlan belga királya és királynője:

Vijay és Sofia Zlatko!

Vijay és Sofia nemcsak a DJ-pultban alkotnak egy párt, hanem a való életben is. Egy ibizán töltött nyáron kiderült, hogy nem csak egymásra képesek ráhangolódni, hanem a zeneírásra és a közös produceri munkákra is. A kapcsolatukból, érzelmeikből folyamatosan tudnak inspirálódni és olyan minőségi saját zenéket előállítani és mesterműveket áthangszerelni, mely idáig repítette őket. A világ szinte minden táján játszottak már Egyiptomtól Mexikóig és a legismertebb számaikat pedig milliók pörgetik a világhálón.
Szombat

A Negyed7Negyed8 Fesztivál téli kiadásban tágabb szomszédságunk ismert és rejtett tereit járhatod végig. A fesztivál fókuszába ezúttal a köz- és közösségi terek életét, illetve a Hanuka hagyományaihoz is szervesen kapcsolódó segítségnyújtást, önkéntességet, az adományozás csodáját helyezik előtérbe.

Cakó Ferenc animációs filmjei közül a homokanimációs filmek hozták számára a legtöbb nemzetközi sikert. Ebből a műfajból fejlesztette ki a művész az élő homokrajz előadást. A zenére komponált homokanimációt speciális technikai megoldással élőben, a mozivászonra kivetítve élvezheti a közönség. Ez egy különleges performance, a világon egyedülálló produkció, amit Cakó Ferenc mindig óriási sikerrel ad elő szerte a világon - legközelebb szombaton az Urániában.

December 5-én a Star Wars előtt tiszteleg a TetoválókÉjszakája a DürerKertben és a Dürlinben. 15 tetováló is Star Wars mintával készül a hazai legnagyobb szabású tetováló rendezvényre, ahol ráadásul egy időben, egy helyen készítik el a tetoválásokat! És hogy fokozódjon az élmény, az este folyamán a Disney által egyedüliként elismert cosplay csapat is megidézi a kultikus filmet. A látogatóknak pedig nemcsak külső szemlélődésre lesz lehetőségük, ugyanis bárki fel- és kipróbálhatja a birodalmi sisakokat és lézerkardokat.Ezen az estén a Kiscsillag zenekar és vendégei utoljára idézik meg az Idáig tudom a történetet sorozat három főszereplőjét Zsuzsát, Kornélt és Pétert, mielőtt a történet folytatása Semmi konferencia címmel jövőre napvilágot látna. A szerelmi háromszög bonyolódását és a sztorit körbefűző dalokat, amelyet előzőleg két részben láthattak a nézők, most egyben, új dramaturgiával, részben új dalokkal és hangszereléssel adják elő a MOM Kulturális Központban.Elérkezett az idő, bemutatjuk az Ivan & The Parazol harmadik nagylemezét, a "The All Right Nows"-t.

Mivel az első dátumra nagyon gyorsan elfogytak a jegyek, sikerült intézni az A38 közbenjárásával egy második napot.

Mielőtt még hazaszaladnátok a fényesre pucolt bakancsotokhoz, gondoskodnak róla a szervezők, hogy ezt akkor tegyétek, amikor a Télapó már tuti ott járt nálatok! Ez csupán annyit jelent, hogy Candyman da Marquis-szal és Lotfi Begi-vel akkora BRKLYNBounce-t csapnak, hogy zárásig meg sem állnak!

Lesznek a pultban télapók és krampuszlányok, trükkös mikulás "ajándékok" és természetesen a legjobb deep és deep house himnuszok!Vasárnap

A karácsonyi készülődés valahogy minden évben egy kicsit korábban kezdődik, így tartva tempót, összegyűjtöttünk 13 klasszikus budapesti karácsonyi vásárt, ahová érdemes ellátogatni, és, ahol hódolhattok minden bűnös gasztronómiai szenvedélyeteknek. Hisz tudjuk, ez az év azon szakasza, mikor előbukkannak kedvenc forraltboros-standjaink, büntetlenül fogyaszthatjuk a kürtőskalácsot és a többi vásári jóságot, és sajnos exponenciálisan nő a vásárlási kedvünk.

Ha különleges, egyedülálló élményre vágysz, ha rendszeresen gyakorlod, vagy akár csak kipróbálnád a jógát, és mindemellett a rászorulógyerekeknek is örömmel segítesz, akkor december 6-án az Aria Hotel Budapest tetőteraszán a helyed, ahova téged is várnak egy nagy közös jótékonysági jógázásra!Ki az? Nagy szakálla van, piros gúnyája, december hatodikán van az ő napja - és a lábán futócipő van! Igen, lehet a Mikulás is... De mi most rád gondoltunk! És sok száz, ezer másik futóra, akik Mikulás napján pirosba öltöznek, és ellepik Budapest utcáit a 2. Rossmann Mikulásfutás alkalmával.

Végre elindult a karácsonyi visszaszámlálás, és ezzel együtt a WAMP karácsonyi szezonja is. Decemberben mindhárom adventi vasárnap a Millenáris
B csarnokában várnak titeket
minden eddiginél több tervezővel és izgalmas programokkal.

Készítettünk egy adventi kalendáriumot, mely minden napra tartogat valami hasznos, kedves, menő ajándékot. Nektek csak annyi a dolgotok, hogy december 1–24-ig naponta posztoljatok nyilvános Instagram-profilotokra #wlbxmas hashtaggel. A képek stílusát rátok bízzuk, a lényeg, hogy karácsonyi, Budapesttel kapcsolatos fotók legyenek.