Egyre többen teszik le a voksukat a vegán életmód mellett, illetve sokan étkeznek valamilyen intolerancia miatt glutén- és/vagy laktózmentesen. A Karaván eddig is kedvezett a vegetáriánusoknak a Paneerral, ám mostantól a Zöld Paradicsom pavilonjából állati eredetű alapanyag nélküli finomságokat is választhatunk. Kipróbáltunk pár fogást – meggyőző alternatíva lehet a lángosok és burgerek között azoknak, akik tudatosabban élik a mindennapjaikat.

Azért (is) szeretjük a most egyéves születésnapjához közeledő Karavánt, mert nagyobb társasággal, kollegákkal is bátran betérhetünk, hiszen mindenki megtalálhatja a neki ideális, tetsző vagy éppen különleges étrendjével összeegyeztethető fogást. Burger a húsosoknak, lángos és kolbice a betyároknak, ázsiai tészta az egzotikus ízekre vágyóknak, a Paneer sajtos finomságai a vegetáriánusoknak, hiszen sajtos burgereket is árulnak. Igen ám, de az éhes vegánok eddig maximum salátákkal lakhattak jól, ami – tudván, hogy az állati eredetű alapanyagoktól mentes konyha is mennyire változatos – elég szegényes felhozatal. Aztán megérkezett a Zöld Paradicsom, a Karaván legegészségesebb és legtudatosabb food truckja. Az ötlet és a kivitelezés Tikos Dávidé, aki először csak vegetáriánus vonalon gondolkozott, majd kizárta a tojást, tejtermékeket is.

Mindezt nem csak ideológiai megfontolásból, hanem azért is, mert meglátta a lehetőséget a növényi alapú táplálkozás sokszínűségében. Őszintén szólva, egy „mindenevő” el sem tudja képzelni , hogy milyen változatos és ízgazdag lehet egy olyan fogás, ami átgondoltan mellőzi a tejtermékeket, húsféléket és a tojást. Pedig a Zöld Paradicsom is jó példa lehet erre.

Mindig vannak smoothie-k (1200 forint), mi egy céklás verziót és egy zöldturmixot próbáltunk, melyek kellőképpen fűszeresek voltak (gyömbér és zöldfűszerek) és állagukból, jól felhasználható energiájukból fakadóan laktatóak is. Uzsonnára, este, utolsó étkezésnek is szuperek. A reggelt csak azért nem említjük, mert a Zöld Paradicsom a kora reggeli órákban még nincs nyitva.

A napi fogások mindig másképp alakulnak: az idényzöldségeken/gyümölcsökön múlik a felhozatal, de állandó a wrap (1450 forint) és a napi tészta (1200 forint) is. Az abszolút kedvencünk a kókusztejjel, szezámmaggal és pestóval szervírozott tészta lett. Simán kenterbe verte a nehéz tejszínes-húsos tésztaételeket. Rengeteg íz találkozott egymással, harmonikusan.

A wrapek hatalmasak, akár két személyre is ajánljuk őket. Csupa friss zöldség, valamint csírák lettek betekerve egy tojásmentes tésztalapba. Hogy a desszert se maradjon le, a smoothie helyett – vagy mellé – pudingokkal is készül a Paradicsom: egy csokoládés, meggyes zabpudingot (600 forint) ettünk, pohárból kanalazva. Az állag csillagos ötös, ahogy az íz is. Aki készített már zabtejszínes/tejes fogásokat, tudhatja, hogy ennek a növényi tejnek azért akad egy kis kesernyés mellékíze – de a puding selymes és édes volt, mindenféle utóaroma nélkül.

Bátran ajánljuk hát a Zöld Paradicsomot, egészséges életmódot követőknek, vegánoknak, vegáknak, kíváncsi természetűeknek, és azoknak, akik örömmel félretolják a rántott húst egy-egy friss, zöldséges fogás miatt. Fontos megjegyeznünk, hogy a pudingokon kívül minden frissen, helyben, rendelést követően készül, így nyilván többet kell várni egy ragus tésztára, mint a Karaván többi részében egy sült krumplira.

Zöld Paradicsom Facebook
Nyitva tartás:
Hétfő-szerda: 11:30-22:00 szerda-szombat: 11:30-02:00 vasárnap: 11:30-22:00