Ezen a hétvégén sem lehet unatkozni Budapesten, hiszen megrendezik az első magyar klipszemlét, dübörög a tizenötödik ARC óriásplakát kiállítás, visszatér a Nemzeti Vágta és az Édes Napok, plusz olyan zenekarok adnak majd koncertet a fővárosban, mint a Parov Stelar vagy a Republic. Irányt mutatunk a hétvégi programdömpingben.

Csütörtök
Harminc év után bezárja kapuit a Petőfi Csarnok.

Szeptember 17. és 20. között közel huszonöt koncerttel búcsúzhatunk el a legendás helyszíntől.
A PeCsa Napozóréten felállított szabadtéri színpadon ott lesz az Auróra, a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Karthago, a Lord, a Moby Dick, Vikidál Gyula, a Takács Tamás Blues Band, a Sing Sing és még sokan mások. Erre a különleges alkalomra összeáll az Exotic, a Skorpió és a Z’Zi Labor!

Szeptember 17-18-án rendezik meg az Első Magyar Klipszemlét a Toldi moziban, a magyar zenei videók hiánypótló szakmai versenyét. A nevezés mindenki számára ingyenes és nyitott. A shortlistre került száz alkotást két napon át vetítik és zsűriztetik a Toldiban. A vetítéseket napközben témába vágó workshopok és előadások, éjszaka party kíséri.

Az idén 15. alkalommal megrendezett ARC óriásplakát kiállítás alkotásai szűk keresztmetszetét adják, milyen gondolatokat szül a szókapcsolat: Magyarálom. A kiállítást megelőző pályázaton a felkínált főtémán kívül – mint minden évben, idén is - bármilyen szabadon választott ötlettel, témával lehetett pályázni. A kiállításról itt írtunk bővebben.Fufavi Lilla márkájára, a Fufavira jellemző az abszolút nőiesség, a megfelelően megválasztott anyagok, a kitűnően megszerkesztett szabásvonalak és a változatos színek. Idén pedig Tóth Eszter társtervezővel közösen elindították a Back To The Fox almárkát, aminek középpontjában az uniszex dzsekik állnak, amelyeket ráadásul mindenki kétféleképp hordhat. Az első kollekció csütörtökön debütál a Mazel Tovban.

Mint megírtuk, Huszár Krisztián, a ZONA egykori séfje szeptembertől a Konyhában főz, a helyére pedig nem kisebb név érkezett, mint Krausz Gábor, aki olyan helyeken dolgozott ezelőtt, mint a londoni Tom's Kitchen vagy a két Michelin-csillagos Koffman’s. Olyan fogásokkal készül az őszi szezonra, mint a serpenyőben sült Szt.Jakab-kagyló gesztenyével, almával juharsziruppal vagy a burrata sajt kandírozott naranccsal, dióval és rukkolával. Mi már kóstoltuk őket és nekünk nagyon átjött.PéntekA Puskinban szeptember 17. és 21. között orosz filmhetet tartanak, öt fontos, Magyarországon nem vetített kortárs filmmel!

A fesztivál programjában egyaránt szerepelnek fesztivál- és közönségsikerek, könnyedebb és súlyosabb alkotások, így mindenki talál majd kedvére valót.A Budapesti Nagy Sportágválasztó ősszel igazán értékes, hasznos programot jelenthet, hiszen a tanévkezdéssel a sportágválasztás kérdése is fókuszba kerül a gyerekeknél. Azoknál a fiataloknál pedig, akik inaktívak és eddig nem merült fel bennünk, hogy sportoljanak, az esemény "sportvágygerjesztőként" hathat, hiszen erről az eseményről garantáltan pozitív sportélményekkel térnek haza. Érdemes lesz tehát kimozdulni!

A Nemzeti Vágta a magyar tradíciókra épülő, nagyszabású, történelmi hangulatú lovasverseny, mely ilyen formán egyszerre hagyományőrző és hagyományteremtő, országos kulturális esemény.

Célja, hogy a nemzeti lovas hagyományt felelevenítse, új tartalommal gazdagítsa, és nagyszabású kulturális fesztivált hozzon létre. Akárcsak az eddigi években, most sem érdemes kihagyni.

2015-ben is a Budavári Palotába költözik Magyarország legrangosabb csokoládé - és édességünnepe, az Édes Napok.

A jubileumi rendezvény alkalmából sok-sok élménnyel és meglepetéssel várnak benneteket.

Ezúttal a cukormentes és az egészséges édességekre fókuszálnak. Idei mottó: legyen a cukorbetegeknek és a diétázóknak is 3 édes napjuk!

Parov Stelar azok közé tartozik, akik visszaviszik a dzsesszt a táncparkettre. Nem csoda hát, hogy a linzi fiatalember szinte pillanatok alatt a klubok kedvenc lett, és élő koncertjei ugyancsak élményszámba mennek - pénteki Budapest Parkos koncertjén sem lesz ez másképp.SzombatKorábban írtunk róla, hogy a Budapest Marriott Hotel pályázatot hirdetett, amelyben a szálloda aljában kilenc éve üresen álló üzlethelyiségnek kerestek olyan üzemeltetőt, akinek vannak ötletei, de nincs pénze. A nyertesnek szakmai segítséget, pénzt és munkát kínált a szálloda. A Marionett egy kézműves sörbár lett, amelyet az Élesztőből már jól ismert Tóth Imre és csapata üzemeltet, a folyékony manna mellett pedig a Butcher's Kitchen által készített fogások, pastrami, kolbászok, húsok, saláták és sörfagyik, vagy éppen sörcsokik várják a vendégeket.

Nekünk bejött.

Mihuț Boşcu Kafchin az utóbbi évek fiatal román képzőművészetének egyik megkerülhetetlen alakja, akit mára már nem lehet kihagyni egyetlen nagy román művészeti seregszemléről sem, legyen szó akár a varsói Ujazdowski Kastély, akár a párizsi Palais de Tokyo kiállításairól. A művész nagy gondot fordít arra, hogy időtlen művészeti technikákat használjon művei létrehozása során, mert saját bevallása szerint is egyszerre inspirálja őt AndrejRubljov ikonfestészete, Michelangelo rajzművészete, az absztrakció, a kortárs technológia és akár a kortárs képregények világa is. Péntektől a Trafó Galleryben tekinthető meg legújabb, Fordított öntervezés című kiállítása.

Szeptember 19-20. közt immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Street Food Show-t, ráadásul a rendezvény történetében másodszor a város legimpozánsabb pontján, az Andrássy úton, az Európai Mobilitási Hét csúcspontjának számító Autómentes Nap keretén belül. A bevált slágereken kívül lesz sok új árus, és az erőteljes sörfelhozatal mellett borok, koktélok, pálinkák, pezsgők, továbbá kifejezetten az ételekhez készült alkoholok szerepelnek a kínálatban..A 2015-ös őszi félév indulása alkalmából és a környezetvédelem jegyében a BudapestiFrancia Intézet különleges programmal várja a francia nyelv rajongóit. Tudj meg többet az Intézet nyelvóráiról és nyelvvizsgáiról, valamint tevékenységéről és az épületről!

Számos foglalkozás, játék, tombola és nyelvóra várja azokat, akik először találkoznak a francia nyelvvel vagy tökéletesíteni szeretnék tudásukat!

A Republic 25. jubileumi évének kiemelt eseménye a szeptember 19-i ingyenes koncert a Budapest Parkban. Az együttes visszatekint negyed évszázados munkásságára, egyúttal bemutatja legújabb, immáron platinalemezes albumának néhány dalát is.VasárnapA noppa 2015-ben folytatja a tavaly elkezdett Ez a hely MENŐ!
interaktív várostörténeti jelölőhálózatának bővítését. A városi installáció-sorozat egyes elemei térképre rendeznek különleges múltú helyeket, városi pontokat, amelyek a hétköznapok rohanásában sokszor észrevétlenek maradnak a számunkra. A projekt célja rámutatni azokra az épített értékekre, amelyek a szó átvitt vagy valós értelmében el vannak rejtve a szemünk elől, más épületek, tárgyak, vagy éppen az idő által. Legyenek azok funkcióváltó házak, irodalom vagy kultúrtörténeti jelentőséggel bíró, de táblával meg nem jelölt terek, utcasarkok üzletek vagy éppen természeti kincsek.

A színház lényegesen több, mint ami a színpadon látható. Magában foglal egy egész világot a színfalak mögött, a jelmezek és a díszletek készítőitől a kellékeseken át a technikusokig. Az ősszel induló évad előadásai közül választottunk ki tizet, amelyek nagy része premier és amelyeket érdemes megnézni.

„Dalaim folkos, akusztikus, gazdagon ritmizált, költői darabok. A stílus a folk-pop, a dzsessz, a soul, a világzene és a dallamos költészet elemeit tartalmazza" - jellemzi stílusát a Svédországban született, de jó ideje Budapesten élő bohém souldíva, Antonia Vai, aki zenekarával vasárnap este lép majd fel a Kobuciban. Előzenekar a River Of Lust.