Az elmúlt évben a Károlyi kertnél található Csendes Társ Winebar & Gardennek ítélték oda a „Budapest legszebb terasza” címet. Hogy idén mely pályázók miatt lesz szokás szerint nehéz helyzetben az ötfős zsűri, az legkésőbb a szeptember 17-ei eredményhirdetésen derül ki. Addig is szavazásra fel, merthogy a közönségdíjat idén is kiosztják!

A terasztulajdonosok még nem maradtak le semmiről, ugyanis pályázni még mindig, egészen pontosan augusztus 28-ig lehet, „közönségszavazni” pedig szeptember 14-ig. A díjátadással egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésre szeptember 17-én kerül sor.A pályázat célja, hogy a teraszok és kerthelyiségek sokszínű palettáján ösztönözze az általános minőségi színvonal emelkedését, követendő példákat állítva irányt mutasson, és reflektorfénybe helyezzen olyan színvonalas vendéglátókat, amelyek megjelenése tovább javítja Budapest városképét, a főváros arculatát.

Három kategóriában értékel majd a zsűri, amely kiemelt figyelmet fordít a városképbe való illeszkedés kérdésére, a közösségi használatra, a minőségi bútorok használatára, az árnyékolókra, az innovatív, egyedi kialakításra, a biztonságra, a gyermekbarát megoldásokra, az akadálymentességre és a kerékpárok tárolási lehetőségeire is.Szóval, a kategóriák:

  • Terasz: közterületi fogyasztótér, amely épületben lévő, állandó jelleggel üzemelő étteremhez tartozik.


  • Kerthelyiség/tetőterasz: magánterületen (pl. belső udvarban, tetőn) üzemelő kerthelyiség vagy tetőterasz.


  • Pop-up terasz: közterületen időszakosan üzemelő, előremutató, különleges megoldások, melyek nem épületben üzemelő vendéglátóegységek időszakos kiegészítő elemei.

A már említett közönségdíjat kategóriától függetlenül írják ki: a legtöbb szavazatot elnyerő kiülős hely a „TERASZ Budapest 2015 – Közönségdíj” elismerésben részesül. Az online voksolás a pályázat hivatalos honlapján zajlik augusztus 31-től szeptember 14-ig. Érdemes kattintani, mert a szavazók között 5 db hellopay kártyát sorsolnak ki darabonként 10 000 Ft értékű feltöltéssel, amelyek a kártyát elfogadó vendéglátóhelyeken használhatóak fel.

Nézzük, kik alkotják a bírálóbizottságot.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese mellett építészeti oldalról itt van F. Kovács Attila Kossuth-díjas építészmérnök, iparművész, díszlettervező, látványtervező, vizuális művész, a legkülönösebb térálmodók egyike. Épületeiben, film- és színházi díszleteiben, képzőművészeti munkáiban szürreális hidat épít a múlt és a jelen között. Finta Sándort, Budapest főépítészét bemutattuk már egy interjúnkban – ő a provokatív terveivel új lendületet vitt a Városházára. Ketten a gasztrovilágból érkeznek: Jókuti András a 2010-ben általa elindított Világevő blog szerzője, aki a világ legjobb éttermeit járja, könyvet ír, szakmai előadásokat tart, eseményeket szervez. Széll Tamásról elég legyen annyi, hogy személyében tisztelhetjük az első magyar szakácsot, aki bejutott a híres Bocuse d'Or szakácsverseny döntőjébe.