Sört kóstolni egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen a szakszerű érzékszervi vizsgálat során sok-sok szempontot kell figyelembe venni: fontos a hab állaga, a nyitáskor hallható szisszenés, a malátásság, az édesség és az utókeserűség. Nem volt könnyű dolguk tehát a DreherFeszt idei sztárfellépőinek és a velük csapatokat alkotó, kisorsolt szerencsés nyerteseknek, akiknek az volt a feladatuk, hogy kiválasszák az augusztus 29-én ismét megrendezésre kerülő szezonzáró sörgyári fesztivál sörkülönlegességeit.

Ahogy korábban már írtunk róla: idén is megrendezik – augusztus 29-én – a DreherFesztet, amely a nyári szezon zárófesztiválja lesz. Az alkalomra a DreherSörgyár eddig még soha nem kóstolt sörkülönlegességekkel várja a szórakozni vágyókat Kőbányán, ahol egy egész romkocsmanegyedet építenek fel.

A rendezvényre a Nagy Ízteszt keretein belül választották ki a fesztivál sörkülönlegességeit a PASO Plays Covers, a Honeybeast, a Magashegyi Underground és a Kaukázus együttesek tagjai, azaz a DreherFeszt idei sztárfellépői és a velük csapatokat alkotó, kisorsolt szerencsés nyertesek egy sörkóstoló során.

A döntés idén azért került – a négy fogyasztó személyében – a közönség és a fellépők kezébe, mert a tavalyi DreherFeszt kedvenc söre, a Dreher Hidegkomlós olyan nagy sikert ért el, hogy végül idén még a kereskedelmi forgalomba is bevezették.

A sörkóstolás bonyolultabb, de egyben érdekesebb, élvezetesebb feladat is volt, mint amire számítottunk. Koncert után biztos, hogy még egyszer ki fogjuk próbálni az általunk kiválasztott ízeket” – emelte ki Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője, aki nagyon elégedett volt a csapata által kiszemelt szűretlen, pasztőrözetlen Dreherrel, mivel elmondása szerint vonzódik a nyersebb, vadabb ízvilághoz.

Az idei fesztiválra egyébként a Dreher szűretlen, pasztőrözetlen mellett a Dreher Felfedezőt, a Dreher Floralt és a nitrogénnel csapolt Dreher Bakot választották meg nyertesnek.

Ha esetleg valakit részletesebben érdekelne a sörkóstolás módszertana, akkor íme egy kis gyorstalpaló:

Miután körkörös mozdulattal megmozgattuk a sört a pohárban, az orrunktól körülbelül 10 cm-es távolságra tartva a poharat kell néhány rövid szippantást végezni, majd megismételve a mozdulatot, a pohár fölé hajolva mélyet belélegezni. Végül a tenyérrel lezárt pohárban ismételt körkörös mozdulattal keverjük meg a sört, és abból szippantsunk egy hosszabbat. Ezzel a technikával az orr belső receptorait vesszük igénybe a kevésbé illékony komponensek felismeréséhez is, amelyek közül minden egyes lépésnél más és más fog feltárulkozni.

Ezután következik a kóstolás, ám ennek is megvan a menete: fújjuk ki a levegőt, majd vegyünk egy mély lélegzetet, és tartsuk bent a tüdőnkben. Így vegyünk a szájunkba egy kis korty sört, pár másodpercig forgassuk meg, majd nyeléskor lélegezzük ki a levegőt az orrunkon keresztül. Az íz tanulmányozása során a következő komponenseket vizsgáljuk meg: ízharmónia, keserű íz, édesség, malátásság, recencia (szénsavasság „csípősség”), hőfok, testesség, cserzősség, utókeserűség és illó komponensek (észteresség).