„Veszprémi! Maga a Hasfelmetsző Jack, ez már biztos! Ahová beteszi az apró lábait, ott rögtön megölnek valakit! Vonzza a bajt!” A bajjal együtt a tévénézőket is vonzotta Linda, a sárga babettás, fehér klumpás, sikoltozó rendőrlány. A Magyar Televízió 31 évvel ezelőtt mutatta be a sorozatot, úgyhogy az évforduló alkalmából teszünk egy rövid utazást a '80-as évekbe a bilifrizurás nyomozónővel.

Ha van a hazai televíziózás történetének emlékezetes főcíme, a Lindáé mindenképp a képzeletbeli élmezőnyben lenne, elvégre mennyire menő már egy tojás alakú Föld bolygóból kikaratézó és azt darabjaira törő lány berobbanása?! No meg a zene, amelynek dallama életünk végéig beleégett a fejünkbe a célkeresztbe került BodrogiGyula látványával egyetemben – idetartozik, hogy máig nincs egyértelmű válasz a kínzó kérdésre, hogy miért csupán Süsü hangjának a nevét említi külön a narrátor a főcímben.

Amíg a közelmúltban szintén jubiláló Szomszédok főként a kilencvenes esztendőkről, addig a Linda az egy évtizeddel korábbi Magyarországról ad hiteles korrajzot – konkrét politikai és társadalmi hivatkozások hiányában a korabeli budapesti látványról, hangulatról. A sorozat nagyszerűen mutatja be a nyolcvanas évek rendezettebbnek tűnő fővárosát (csillogó-villogó 3-as metró!) és az akkori viszonyokat.A Facebook-generációnak történelemórával egyenértékű lehet egy-egy epizód, mert a sorozat tökéletesen visszaadja az 1980-as Budapestet. A fiatalabbak rácsodálkozhatnak az akkori utca- és városképekre, használati tárgyakra, hallhatják a korabeli slágereket, például az évtized egyik legnépszerűbb magyar zenekarának, az Első Emeletnek a jóvoltából; a szintipop műhely kedvenc együttesének központi szerep jutott az egyik részben.

A Linda-korszakban kisdobosként vagy úttörőként felnövők nosztalgikus érzésekkel ülhetnek le a tévé elé az ismétlések alkalmával, és törölgethetik fátyolos szemeiket a sárga Babettáján az Andrássy útonTrabantok, Skodák és 260-as Ikarusok között cikázó, törékeny ifjú hölgy láttán. Már a nyitóepizódban kiakad a nosztalgiabarométer, ahogy a „kötelező divatnak” megfelelően kék köpenyben kortyolgatják az iskolatejet a diákok, a Vidám Park céllövöldéjében meg moncsicsis matricát nyernek.

A sorozat kitalálója és egyben rendezője Gát György volt, akit annak idején sok-sok kortársával egyetemben a videomagnó elé ragasztottak a VHS-kazettás Bruce Lee- és Jackie Chan-filmek, az inspiráció tehát innen ered. Az MTV döntéshozói viszont kevésbé lelkesedtek egy karatézó (egész pontosan taekwondózó) rendőrlányról szóló sorozatért, ám szerencsére rábólintottak a pilotepizódra, amely akkora siker lett, hogy azonnal rendeltek még 14 részt. Érdekesség, hogy a rendező és a főszereplő a forgatás ideje alatt összeházasodott és két gyermekük is született.A történet kezdetekor Görbe Nóra egy pályaválasztási problémákkal küszködő, végül biológusi karrier helyett a rendőrséget választó gimnazistát alakított. Görbe kifejezetten a főszerep kedvéért tanult meg taekwondózni – annyira jól, hogy több mint egy évnyi edzés után előbb zöld, később sárga övig jutott. A sorozat hatása egyébként a mindennapi életben is megfigyelhető volt: Linda klumpából kilépős, verekedős jelenetei rengeteg embernek csináltak kedvet a küzdősportok elsajátításához, plusz a nyomozópalánta megoldott esetein felbuzdulva egyre többen jelentkeztek rendőrnek.

A forgatás a Kádár-éra idején, 1982-ben kezdődött. A Veszprémi család klasszikus, hatalmas belmagasságú otthonát a XIII. kerületben található Tátrautca (akkor Sallai Imre utca) egyik harmadik emeleti lakásában rendezték be, míg a rendőrségi jelenetek a Fő utcában, a Batthyány tér és a ClarkÁdámtér között játszódtak. A főcím mellett szintén emlékezetesek a részek végén vetített stáblista alatt megjelenő havas háztetős képsorok, melyeket az ELTEbölcsészkaraPesti Barnabásutcai (ma Piarista utca) épületéről vettek fel (itt ma a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola működik).Mint a legtöbb fikciós történet, néha a Linda is túlságosan elrugaszkodott a valóságtól, mert hát valljuk be, irreálisnak tűnik, hogy majdnem minden részben a suliból frissen kikerülő taknyos újonc oldja meg a rejtélyes bűnügyeket az évtizedek óta szolgáló és védő rutinos kollégák helyett. Ráadásul Veszprémi kisasszony valami überpolihisztor tehetség lehetett, hiszen feltűnés nélkül tudott beépülni női futballcsapatba, balettintézetbe, zenekarba vagy a búvárúszók közé – szerepe szerint a húszas évei elején járva.

Akárcsak a Szomszédokban, a Linda esetében is külön ki kell emelni a legendásszínészek alkotta szereplőgárdát. Legfőképp a Linda édesapját, a bohém színész Bélát alakító BodrogiGyulát és annak szerelmét/múzsáját/pártfogóját, a nagydarab érzelembombát, Klárikát megformáló PécsiIldikót. Kettejük párosa tucatnyi helyzetkomikumot eredményezett, az egész sorozat legszerethetőbb karakterei közé tartoztak, a humoros jelenetek többsége hozzájuk köthető („Béééééélaaaaaaaa!!!”, ugye).Szintén a kedvencek közé tartozott a GábrielTaxi (hol van már az is?!) arkangyala, az OpelKadett kombijával a ladás taxisok mezőnyéből kiemelkedő, Szerednyei

Béla által játszott EmődiTamás, Linda udvarlója, aki hol testőrként, hol csicskásként volt kénytelen elviselni barátnője munkamániáját, cserébe sokszor maradt hoppon, amikor az önzetlen segítség fejében hancúrozós jutalomra áhítozott. Sajnos szomorú eset is beárnyékolta az alapvetően szórakoztatónak szánt sorozatot. A debütáló részekben Linda főnökét, EőszeGábort még DemeGábor játszotta, ám váratlan halála után a stáb látványtervezője, VayerTamás vette át a szerepét, aki viszont soha sem saját hangján, hanem TolnaiMiklósén volt hallható.

Utólag nyilván mindenki okos, de nem bizonyult jó ötletnek 11 évvel a harmadik évadot követően, a 2000-es évek elején folytatni a Lindát. Görbe Nóra csak hosszas rábeszélés után adta be a derekát (nem akarta, hogy beskatulyázzák a szerepébe), többek között azért, mert a régi kedves kollégái (Bodrogi, Szerednyei) egyaránt igent mondtak a felkérésre. Mindössze öt epizódot ért meg az ezredfordulós széria, a korábbiakhoz képest tucatnyi változással: Veszprémi Lindából kifogytak a sikolyok, a Babettáról Chevrolet mikrobuszba ült át, kevesebbet verekedett, cserébe spirituális képességeinek köszönhetően kapta el a rosszfiúkat. Édesapjából természetgyógyász, a pasijából újságíró lett, Klárikát és a rendőr kollégákat viszont hiába kerestük, eltűntek a színről. A kezdeti részekkel ellentétben elmaradtak a poénok, és nyilván sokat vesztett a bájából a sorozat hangulata a közben eltelt idő és a szó szerint megváltozott rendszer miatt is.Bő tíz évet kellett várni, hogy valakinek újra kipattanjon a fejéből egy re-union ötlete: 2013-ban komolyan felmerült, hogy reaktiválják az eredeti szereplőket egy Linda-mozi erejéig. Rossz nyelvek a magyar Expandables-ként emlegették a ma már nyugdíjaskor környékén vagy azon jóval túl lévő színészekkel elképzelt alkotást, melyhez a pletykák szerint DavidHasselhoffot (!) is sikerült megnyerni egy cameo erejéig. A film végül nem valósult meg, pedig szívesen megnéztük volna, ahogy Linda angyali nyugalommal kiszáll K.I.T.T.-ből, és halk sikítással mamuszban fejbe rúg egy bűnelkövetőt.