Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Igényesebb lett Buda legismertebb tere - megszépült a Clark Ádám tér

Szerzők

  • Bagi László

2014. 07. 29. 2:00

Főként külföldi látogatók tízezrei sétálnak át nap mint nap a város egyik legismertebb, fotókon és képeslapokon is gyakran visszaköszönő terén. Néhány napja az eddiginél sokkal rendezettebb, esztétikusabb és zöldebb környezetben tehetik mindezt, a park padjain vagy a hamarosan nyíló teraszon pedig több hely lesz a pihenésre.

Skót-magyar

A tér nevét a Lánchíd építésének vezetőjéről, egyben az Alagút tervezőjéről kapta, aki 1811-ben Adam Clark néven látta meg a napvilágot a skóciai Edinburgh-ban. Széchenyi hívására érkezett az országba és olyan jól érezte magát, hogy egy kisebb kitérő után hamarosan végleg nálunk telepedett le. A hidat egyébként az angol William Tierney Clark tervezte, aki pusztán névrokona a skót mérnöknek.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Közlekedési csomópont és parkA Clark Ádám tér a budai oldal egyik legforgalmasabb tere. Itt fut össze a Lánchíd, az Alagút, a Hunyadi János út, a Fő utca és a Lánchíd utca, a középen található, virágágyással díszített körforgalom pedig évtizedek óta a budapesti panoráma elválaszthatatlan része. A tér egykori vizuális egységéből mára szinte semmi sem látható: a neoreneszánsz stílusú épületek - az Ybl által tervezett Lánchíd palota kivételével - elpusztultak.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

A körforgalomtól délre két parkos rész található: a Dunához közelebb eső oldalon fából készült pallók teremtik meg az összeköttetést a tér és a parti sétány között. A kellemesen egyszerű, zöld parkot néhány éve újították fel ökológiai szempontok figyelembevételével. A Budavári Sikló aljánál található másik térrész felújítása a napokban készült el.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

MegújultA tér leglátványosabb elemei a Sikló végállomása, az országcímer, valamint a 0 kilométerkő. Korábban egy Patrona Hungariae-szobor, valamint egy munkást és autókereket ábrázoló szobor is funkcionált a magyarországi úthálózat szimbolikus kezdőpontjaként, Borsos Miklós alkotása 1975 óta áll a mai helyén. A szobrot Módy Péter kőszobrász restaurátor tisztította meg. A szobor körüli terület vágott bazalt kockakőből készült burkolatot kapott. Emellett új padok és ivókút is szolgálja a megfáradt turisták és városlakók kényelmét.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A parkos részen a kertészek mintegy 1200 négyzetméter gyepszőnyeget cseréltek le, 400 négyzetméter területre új cserjét, 30 négyzetméter területre egynyári virágokat ültettek ki. A parkot automata öntözőhálózat öntözi majd.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Egy környezetébe illő, télen is használható, teraszos kávézópavilon is felépült a téren, így a turistáknak nem az illegális árusok által kínált frissítők jelentik az egyetlen alternatívát és az eddigieknél kulturáltabb körülmények között pihenhetünk meg. Végül biztonságosabbá tették az alagutat, a felső peremen egy korlátot helyeztek el. A tér tehát megszépült, de ez még csak a kezdet: a Várkert Bazár újjászületéséhez kapcsolódva hamarosan elkészül a Lánchíd utca felújítása is, hosszabb távon pedig biztos, hogy sokat hallunk még a Várról.

Hasonló tartalmak

Admin mode