Az egymillió gasztroblogger országában könnyű felhívni a figyelmet egy főzőkultúráról, nemzetközi konyháról szóló weboldalra, vagy kezdeményezésre. Már azok is mesterien készítenek quiche-eket, akik eddig a zacskós levest is képesek voltak elszúrni, hála az internetnek: tutorialok, receptgyűjtemények, blogok egyengetik a hobbifőzők útját. Derya Isztambulból származik, menedzselt már klubokat, dolgozott utazási irodánál, volt ingatlanos és rendezvényszervező, de semmi sem tette annyira boldoggá, mint mostani munkája: utazik, ismerkedik a világgal, a nemzetközi gasztronómiával, miközben kurzusokat tart, török konyhaművészet témában.

Mi is igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen munkánkban nagy az élményfaktor: járjuk a várost, szinte turistaként újra és újra felfedezzük Budapestet. Derya alias “Foodiebackpacker” tán még nálunk is szerencsésebb: ugyanilyen lelkesedéssel utazgat, azzal a különbséggel, hogy elhagyja szülővárosát, Isztanbult. Kiskorában ugyan azt gondolta, mint
John Lennon: nem vadakat terelő juhász, vagy bróker akart lenni felnőttként, “csupán” boldog. Sok év hajtás után talált rá arra, ami leginkább boldoggá teszi, ami nem más, mint hogy közös nevezőre hozza az utazást és a főzést.

“Nem fogsz tőlem tippeket olvasni arról, hogy hogy lehet költségkímélőbben utazni, nem szeretnék pénzügyekről panaszkodni és babkonzervekkel a táskámban utazgatni…A legjobb ételeket fogom megkóstolni - legyen az street food, vagy éppen Michelin-csillagos étterem fogása. Pezsgők, jó borok is jöhetnek, de, ha arról van szó, füstös rock kocsmákba is szívesen megyek, hogy sörrel a kezemben mulassak. Autóstop? Miért ne? Hosteles megoldások, kempingezés, couchsurfing - már nem szeretem a luxus hoteleket, lélektelenek, egyformák. Hogy lehet egy drága szállodában ismerkedni? Hajnalig beszélgetni? Nem a szállásomért fogok fizetni, hanem a szenvedélyemért: a finom ételekért és az utazásért” - írja Derya blogja bemutatkozójában. Amellett, hogy hol rizottót kóstol Róma mellett, hol pedig pljeskavicát majszol Belgrádban alkalmi idegenvezetőivel, szeretné a török és ottomán konyha valós értékeivel és ízeivel megismertetni az egész világot. Hogy ne csak az elnagyolt és mindig az adott ország szájízére formált dönerekből és extrém édes baklavákból induljunk ki. A török konyha ennél sokkal érdekesebb és változatosabb.

Derya nyár elejére tervezte be Budapestet, hogy kurzust tartson itt és mellette megismerje a várost. A blogger folyamatos Facebook postokkal számolt be itteni kalandjairól: megjárta a Vásárcsarnokot, alkalmi idegenvezetőivel ebédelt egy belvárosi ház udvarában, megjárta a Műegyetem rakparton szervezett Főzdefeszt és Street Food Show-t és őszintén rácsodálkozott, hogy gasztronómiailag mennyire haladó a város. Nemrégiben a thenational.ae is elismerően írt Budapest ilyen jellegű fejlődéséről.

A Foodiebackpacker programjai elérhetőek az EatWith platformon, ahol a Kuktaparty főzőiskolában megtartott kurzust is hirdették. Ez egy gyűjtőlap, ahol tematikus főzőestekre jelentkezhetünk, szerte a világon. További budapesti közös főzésekre is jelentkezhettek, az EatWith budapesti oldalán.