Élmény
Főzőtanfolyamok Budapesten – a kedvencek
Fotó : Balkányi László - We Love Budapest
Főzőtanfolyamok Budapesten - a kedvencek

Sütni-főzni művészet. Évek, sőt évtizedek kellenek ahhoz, hogy valakinek minden egyes fogása kiválóra sikeredjen. Olyanra, ami után minden ismerős és családtag ácsingózhat, amiért érdemes hazajönni messziről is. Amíg a szuper tudás nem érkezik meg, marad a tökélyre fejlesztett fix repertoár: 10-15 étel, ami mindig nagy sikert arat. Úgy döntöttünk, ellátogatunk néhány budapesti főzőiskolába, hogy közelebb kerüljünk a magabiztos szakács címhez.

Auguszt Cukrászda cukrásztanfolyam Gastropolis főzőiskola: Hambekaplak burger mini program Closed/Open The Culinary Agency: Vár: A Speiz Closed/Open The Culinary Agency: Rosenstein
Nyilván  egy 3 órás tanfolyamtól nem várhatjuk el, hogy felszentelt sushi-mesterek, vagy cukrászpápák legyünk, de számos olyan trükköt, alapfogást és praktikus tippet elleshetünk egy-egy ilyen szeánszon, amit bőven tudunk majd használni a saját háztartásunkban is. Nem utolsósorban remek szórakozás a közös csoportos főzés, vagy egy működő étterem/cukrászda konyhájának feltérképezése a konyhafőnök vezetésével. Egyszer már készítettünk egy főzősulis összeállítást, melyben a Makifood, a kukTanoda, a Studio Italia főzőkurzusa, a  és a Csodalámpa Kívánságkonyha szerepelt, most az eddig be nem mutatott kedvenceknél jártunk.

Auguszt Cukrászda cukrásztanfolyam

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
1870-ig nyúlik vissza az Auguszt cukrászfamília története. A Kugler Henrik nevével fémjelzett Gerbeaud után a második legrégebb óta működő cukrászda, jelenleg három üzlettel. Mi a budai oldalon, az Auguszt Pavilonba voltunk hivatalosak egy egész délelőttös sütésre. Érdekes érzés volt a legendás sütődébe belépni: valóban itt készül az E-80? (Nem, ez nem egy színezék, vagy tartósítószer neve, Auguszt Elemér 80. születésnapi tortáját hívják így.) Ezeken a munkalapokon gyúrják az utolérhetetlen spenótos hasé tésztáját? Idegenvezetőnk Auguszt Arató Auguszta, valamint az Auguszt Pavilon egyik cukrásza volt. Minden alkalommal kettő süteményt készítenek a kurzusokon, nekünk egy igazán szuper duó jutott: sajtos fánkocska és Rozalinda torta, tehát egy sós és egy édes finomságot is elkészítettünk, méghozzá párhuzamosan. Mivel a cukrászat nagyban, nagy mennyiségekkel, gépekkel dolgozik és nem egy főzőiskola saját sterilebb konyháján voltunk, ezért nem saját tűzhelyen olvadt a csoki, viszont a kreatív részek mind a mieink voltak. A mini sajtos fánkok zsákból való kinyomása (nehezebb, mint gondolnánk!), és a Rozalinda torta hablapjának elkészítése is. Félidőben, mivel a saját műveink még nem készültek el, egy könnyed Augusztos quiche-szelettel is megvendégelték a tanfolyam résztvevőit – mennyei volt. További 1,5 órán keresztül állítottuk össze végleges formájukra a fánkokat és a tortát – mindenki saját adagot készített. Bár nekünk a Rozalinda túl édesnek bizonyult, a kis sajtos fánkok csupán 3 percig lapultak az Augusztos tortadobozban. A tészta “égetett”, képviselő fánk jellegű, míg a krémben a minőségi márványsajt volt domináns. Fontos, hogy maximum 6-7 főt fogadnak egyszerre; a sütöde elég pici és egyébként sem lenne hangulata a tanfolyamnak, ha egy tucat ember állná körbe az Augusztáékat. Háziasszonyoknak, hobbisütőknek és képzettebb süteményeseknek is ajánljuk.

INFO:
A tanfolyamokat hétfőnként tartják, az Auguszt Pavilonban, 09:00-13:00-ig.
Ára: 18 000 forint / fő
Jelentkezni és tájékozódni a következő alkalomról itt tudtok

Auguszt Pavilon - Sasadi út

Gastropolis főzőiskola: Hambekaplak burger mini program

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Hegedűs Gyula utcában található Gastropolis mini programja csupán azért mini, mert 2-2,5 óráig tart. Ellenben esti elfoglaltság, és mivel a tanfolyamaik 18:00 óra után kezdődnek, így azoknak sem kell lemondaniuk a kurzusokról, akik csak ekkor érnek rá. A kellős közepén természetes, hogy egy burgeres kurzusra is el szerettünk volna menni. Klasszikus programot kaptunk: mindenkinek saját főzőlap, kimért mennyiségek, eszközök jutottak. Balla Margit séf és a szuper receptek tették mégis különlegessé az esténket: egy klasszikus marhaburgert készítettünk és egy zöld fűszeres, pulykahúsos változatot. Emellett saját bucit is dagasztottunk, sütöttünk, sőt megtudtuk, hogy az folpack bizony 60 C fokig simán bedobható a sütőbe, a kelesztés miatt. Favoritunk a főzött barbecue szósz lett, amit ugyan a többi résztvevő elég enyhére készített, mi a cayenne borssal igencsak csípősre fűszereztünk. Állíthatjuk, hogy maximum a kultikus Bull’s Eye BBQ Sauce volt finomabb a sajátunknál. Jack Daniel whiskey-s figurája és a Stubb’s Original is elbújhat emellett. Mindent felügyelt a séfünk, hogy még véletlenül se baltázzuk el a burgereket, így aztán teli hassal távoztunk a közös vacsoráról. Pároknak különösen ajánljuk a saját főzőlapos tevékenykedés miatt.

INFO:
A tanfolyamok ára változó, a Hambekaplak burger 6500 forint/fő, de 5900 forinttól egészen 9900 forintig találhatunk programokat, sőt akár céges bulikat, születésnapokat is tarthatunk a Gastropolisban. Gyerektanfolyamokat és angol nyelvű kurzusokat szintén sűrűn indítanak.
Jelentkezni és tájékozódni a követkető tanfolyamokról itt tudtok.

Closed/Open The Culinary Agency: Vár: A Speiz

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
A Closed/Open Budapest legnívósabb gasztro-helyszíneit, éttermeit, konyháit hivatott bemutatni, zárás után. Vagyis olyan napokon leshetünk be kedvenc éttermeink kulisszái mögé, amikor ők szünetelnek, hiszen egy telt házas szombat estén ez kivitelezhetetlen lenne. Eltérően a többi eddig megjárt tanfolyamtól, nincs külön fakanalunk vagy kimért mennyiségek, a séfek alá dolgozhatunk be, ők mesélnek az adott hely titkairól, a menü kedvenceiről és akár személyes pályafutásukról is. Tanfolyam helyett inkább élményfolyamnak mondanák ezeket az alkalmakat. Ezért is mentünk el két különböző étterembe; a Closed/Open jóvoltából, mintha két külön világot jártunk volna be. Fazekas László, a Várnegyed egyik legszuperebb éttermének séfje nem az a hétköznapi szakács-fazon, akire számítanánk: első, amit kiszúrtunk vele kapcsolatosan, az a kézfeje tájékán mosolygó L’ecsó-ból ismert kis patkány, Rémy tetovált verziója egy fakanállal. Már itt szívünkbe lopta magát, ám nyilván szaktudása és habitusa volt az, amivel végleg elvarázsolt minket a zsebkendőnyi Speiz konyhában. Három kollégájával együtt tanultuk meg tőlük az 5 perc alatt meggyúrható tökéletes gnocchi receptjét (amit meglepő módon olajban sütöttünk ki), a helyes késhasználatot, a szuper ráktatár elkészítését és azt is, hogy miként hámozzuk a friss rebarbarát. Elkészítettük a tökéletes csokoládé tortát is, melyet egy kis csőben dermesztettünk, majd megmelegítettük az oldalát és úgy csúsztattuk le a csöveket. Igazi közösségi munka volt, de sokat készültek előre is, hogy az idővel jól gazdálkodhassunk. Minden fogást felszolgáltak, a hozzájuk passzoló borokkal és egy hosszú asztalnál ülve fogyasztottuk el őket, kötetlenül beszélgetve, a gasztronómiáról, a budapesti helyekről, kedvencekről. Nagyon szívesen időztünk volna még a Speiz konyháján, ahol végre élőben is találkoztunk a legendás sous vide géppel és egy vákumozóval is, ami 3 perc alatt elvégzi a több napos marinálást. Egyedülálló kalandoroknak, barátoknak, gourmand-oknak, Speiz- rajongóknak és a “backstage” érzést keresőknek ajánljuk.
 
UPDATE: Bezárt

Closed/Open The Culinary Agency: Rosenstein

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest
Az ügynökség megalakulásának ihletője maga, a Rosenstein Vendéglő volt, ezért is szerettünk volna ellátogatni egy ilyen szeánszra. A Closed/Open megálmodói egy ott töltött vacsora után kukucskálhattak be a konyhába, ekkor pedig megfogalmazódott a kérdés: miért ne lehetne több emberrel is megosztani ezt a páratlan élményt? Mivel mi is régóta rajongunk a Rosensteinért, egyértelmű volt, hogy ott akarunk lenni, ahol a legfinomabb zsidótojást vagy szarvasbélszínt készítik. Nagy örömünkre szolgált, hogy megismerhettük a nagybetűs Vendéglő történetét és a család egy részét is. Nem kizárólag zsidó étterem a Rosenstein, házigazdánk nagymamája örök érvényű elvén alapul a repertoár: “Minden kóser, ami jó.”. Tibor, a családfő törekszik arra, hogy minden vendégével személyes kapcsolatot alakítson ki. A hely atmoszférája családias, mellőzvén a feszengést, a kozmopolita csillogást, a belvárosi felkapott top éttermek “én nem vagyok idevaló” érzését. Fűszeres tojáspástétomot, (zsidótojás) libatepertőt, töltött libanyakat készítettünk, a legnemesebb anyagokból, Rosenstein Róbert zseniális gersli rizottójával körítve. Ez a gersli (árpagyöngy) bizony ez olasz malomból érkezik az étterembe, sajnos otthon nehéz reprodukálni. Nem úgy a ropogós, ízes tepertőt. Igazi családi vállalkozás ez, Robi felesége állította össze nekünk a sütemény tésztáját, melyet aztán ízlés szerint töltöttük meg házi barack- vagy szilvalekvárral. A lakoma mellé bodzás limonádé, bor és sör is dukált, a 4 órás program végén pedig szinte “barátként” búcsúztunk vendéglátóinktól. Nagyon sajnáltuk volna, ha kihagyjuk ezt a vasárnapot, ilyen élményről lemaradni vétek lett volna. Fantasztikus konyha, egy fantasztikus családtól.

INFO:
Az aktuális tanfolyamokról itt olvashattok.
A tanfolyamok ára változó: 20000 – 22000 forint/fő-re készüljetek

Rosenstein Vendéglő