Keresztény kávézó nyílt a felújított Ferenciek terén. Az étlapon ugyan nem találtunk misebort, sem pedig miatyánkot, viszont vannak cserébe tágas terek, besütő napfény, egészséges, helyben készült ételek, Herendi Szalon és hangulatfokozó, hatalmas élőnövény-oldalfalak. Ja, és ide járnak a papok a szomszédos templomból megbeszélni az égi dolgokat. Megnéztük a Café Piot.

“És ráparancsolt a felhőkre ott fenn, és az egek ajtait megnyitotta.” (Zsoltárok könyve 78,23)
A
felújított Ferenciek tere

arra rendeltetett, hogy mostantól kezdve Budapest életének kiemelt szereplője legyen, és természetesen fontos pozíciót fognak betölteni a különböző vendéglátóipari egységek ebben a vállalkozásban. A régóta ismert bölcsészbázisok (Kelta, Ibolya) mellett persze új játékosok is porondra léptek: ilyen például a Café Pio, ami egy keresztény szellemben működő kávézó. A környék papjai örvendenek vala, de szerintünk mindenki másnak is nagyon tetszeni fog.

A kávézó a régi Ecclesia kegytárgy- és könyvesbolt helyén nyílt tavaly november 25-én, de egészen a tér átadásáig a romok mögött bujkált, így nem sokan figyeltek fel rá (mi sem). Most viszont, hogy a felszakadoztak a baljós felhők, az ég végre ráragyoghatott erre a gyönyörűen megtervezett helyre, ahová tényleg jó érzés betérni.

A Café Pio belső tere roppantl tágas, lenyűgözően boltíves, és a nagy ablakok miatt pedig rendkívül sok fényt kap a hely. Ez fontos is itt, hiszen élőnövény-oldalfalak vannak több helyen is, amelytől sok extra hangulatpontot és természetes környezetet kapunk. Úgy tűnik, hogy itt minden részletre nagy figyelmet fordítottak a kialakításnál: A székek kényelmesek, a dolgozók barátságosak, minden tiszta, fényes és kifogástalan, és van egy modern kandalló, amit imádtunk. Nehéz csak úgy elmenni mellette.

Különlegesség, hogy a hátsó “VIP” rész is van, ami valójában egy HerendiSzalon. Itt nagyobb társaságok, családi/baráti rendezvények férnek el kényelmesen. Szintén nagyobb társaságoknak van kialakítva az alagsorban található borospince (több mint 100 féle borral), ahol a szomszédos ferencestemplomból szoktak átjönni a papok megvitatni az ég és a föld nagy kérdéseit.

Hal és kenyér... és még rengeteg minden
A Café Pio igazából egy bisztró is, ahol az ételkínálat a nap minden szakát lefedi, és amely elsősorban a magyaros ízekre koncentrál. Kezdjük a reggelinél. Lehet kérni magyaros reggelit (1800 Ft), ami tulajdonképpen egy válogatás magyar felvágottakból, amelyek házi sajttal és vajjal érkeznek, de van roppanós Sacher virsli (1200 Ft), kacsamáj (2100 Ft) és francia reggeli (1300 Ft), ami házi croissant vajjal, lekvárral, kávéval, narancslével. Ha valaki szendivcset preferál a nap bármely szakában, akkor ilyet is rendelhet: a magyar szalámikból összeállított példány (1100 Ft) igen laktatónak tűnik.

A nap hátralévő részére van gulyásleves (1200 Ft), házi disznótoros válogatás (1550 Ft), fish’n chips (1550 Ft), chilis-mézes-currys csirkemell (1450 Ft), vagy halfasirt harcsából (1450 Ft). Vannak persze lájtosabb ételek is, mint például a paradicsomleves (790 Ft), vagy a Cézár saláta krutonnal (1200 Ft).

A vegetáriánusok választhatnak olyat például, hogy grillezett gomolya sajt rukkola ágyon, szárított paradicsommal, korianderes öntettel (1200 Ft).

De mivel ez egy kávézó, ezért fontos megemlíteni a meleg italokat is. Az egyik kávét úgy hívják, szívroham, ami egy presszókávé-kockacukor-szatmári körtepálinka kombó (650 Ft), egy másikat pedig Kávé-G-nek, ami pedig presszókávé-kókuszos tejhab-ginseng kivonat (650 Ft)
A hely amúgy nagyon egészségcentrikus, nincsen például kóla:

ha valaki mindeképpen olyan dologra vágyik, ami édes, annak egy hatalmas süteményválasztékot ajánlunk inkább. Hogy ebbe mi tartozik, azt inkább nem soroljuk fel, javasoljuk a személyes feltérképezést.

A magyarbarát szerzetes - Pietrelcinai Szent PioFrancesco Forgione néven született Pio “művésznevét” a szerzetesrendben kapta, pappá szentelése után pedig Padre Pio néven vált ismertté. Renegeteg különleges esemény fűződik nevéhez, például a testén megjelenő stigmák, a gyónók lelkének, gondolatainak olvasása, illetve az egyszerre két helyen való jelenlevés (bilokáció). Története számunkra azért is releváns, mert komoly jövendölései voltak a magyarokkal kapcsolatban is, péládul ez: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre…”. Padre Piot 1999-ben boldoggá, 2002-ben pedig szentté avatták.

Café Pio

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8.
Nyitva tartás: minden nap 8:00-22:00
Weboldal

Facebook