Rohan az idő, a legtöbben észre sem vettük, hogy megint eltelt egy év, és ismét itt a Sziget. Mint általában, idén is annyira türelmetlenek voltunk, hogy már a hivatalos kezdés előtt kilátogattunk, hogy tanúi lehessünk a Nagyszínpad felépülésének, a turisták beköltözésének és annak, ahogy szép lassan feltöltődnek italokkal a különböző bárok polcai. Természetesen nem csak lazulással ütöttük el az időt, megnéztük mik az újdonságok, és hogy mennyibe kerül a sör.

Augusztus 11-én, hétfőn ismét elkezdődik a Sziget

Fesztivál. Az időpont sokakat meglephet, de a szervezők tudatosan időzítették a bulit egy héttel későbbre a szokásosnál, mert így a nemzetközi fellépők könnyebben beilleszthették a naptárjaikba a budapesti fesztivált. Ennek egy erősebb line-up lett az eredménye: a fesztiválon fellép idén többek között a Blink 182, az Anti Flag, a Queens of the Stone Age, a Placebo, Korn, Lily Allen, a Prodigy, a Jimmy Eat World, Bordy Dalle és Macklemore.

De mint általában, idén sem a fellépők lesznek a parti középpontjában, a jelenlét maga sokkal inkább fontos lesz, hiszen ismét egy fullos infrastruktúrával rendelkező bulifalu épül a Hajógyári-szigeten, amely az előző évekhez hasonló hangulatot fog hozni, bár talán annyiban változnak a dolgok, hogy mindenből egy kicsit több lesz.

A 76 hektáros kulturális miniállamot mintegy 8000 ember építette fel összesen 3 hét alatt, ehhez mérten pedig valóban egy komplett települést sikerült felhúzni - a Szigeten mintegy 15 000 négyzetméter faburkolattal borított talaj, 2400 négyzetméternyi fém szőnyeg, 255 iroda, raktár és tárolóegység található, a tereléshez kapcsolodó kordonok pedig 25 kamionban érkeztek.

A rendszer 85 ezer látogatót képes egyszerre kiszolgálni idén: minden centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, összesen pedig úgy 2000 helyre lehet menni folyóügyeket intézni.

Ezen kívül a vizuális élmények tekintetében is sok a változás: mintegy 40 kilométernyi díszkivilágítás áll majd a fesztiválozók szeme világának rendelkezésére, illetve körülbelül 30 látványprojekt is megvalósul, amitől az egész lényegesen jobban néz ki, mint eddig. A legmonumentálisabb alkotás egyébként a Hellowood 3000 raklapból épített Colosseuma lett.

Mivel a szervezők az eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak (rekordot is jósolnak), így a személyzet is bővült: mintegy 400 fős egészségügyi csapat dolgozik majd kint, akik 1500 fős biztonsági őrrel és az egyéb civil ruhás, vagy külföldi rendőrökkel karöltve teljesítenek szolgálatot, hogy életben és jókedvben tartsák a fesztiválozókat, valamit megakadályozzanak mindent, ami szembe megy a törvénnyel.

A fizetés a szokásos módon idén is Festipay kártyával (vagy PayPass-el) működik, ezt 500 Ft ellenében lehet felvenni és feltölteni.

A Szigeten történő telefonbeszélgetések lebonyolításáért 4 darab ideiglenesen felállított átjátszótorony felel, a telefonok elvesztésének megelőzésére pedig egy úgynevezett festfone nevű szolgáltatást lehet igénybe venni, amely viszonylag “olcsón” 15 ezer forint körül megvehető, majd egy hét múlva eldobható telefonokat jelent.


Ha pedig a telefonoknál tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a Szigetapplikáció segítségével az ember elég sok időt, kérdezgetést és lapozgatást megspórolhat. Az alkalmazás mind iPhone-ra, mind pedig Androidra letölthető.

Esélyes egyébként, hogy valóban rekord számú látogató lesz idén, hiszen már a hivatalos megnyitó előtti napon elég nagy volt a tumultus, a bejárathoz közeli dohányboltnál nagyjából 20 perces, a hideg sörrel már rendelkező bároknál pedig átlagosan 5-10 perces sorokkal lehetett találkozni, miközben valójában még bőven a kezdés előtti időszámítást mértük.

Az áraknak viszont annyira nem örültünk; egy dobozos sör 740 Ft-ba kerül, ebből mérten pedig meg lehet tippelni a többi ital árát, így nem akarunk több lehangoló információt közölni ezzel kapcsolatban. Na jó, még egyet mondunk: láttunk olyan helyet, ahol egy szelet óriáspizzáért (ami nem volt túl nagy) 800 Ft-ot kértek el.

A We Love Budapest a tavalyi évhez hasonlóan idén is kint lesz a Szigeten - ezúttal a Sziget bevándorlási hivatalnál találhattok majd meg minket, egészen közel a fesztivál bejáratához.