Már érezhetően közeledik a tavaszi-nyári lazább moziszezon, amikor a kópiák lustábban mozognak, a filmfesztiválok szereplői a vörös szőnyeg helyett a fehér homokot koptatják, az emberek pedig Leonardo DiCaprio két szép szeme helyett inkább a légkondi miatt ülnek be mozizni. Ez látszik az áprilisi kínálaton, de azért Jim Jarmusch új opuszát, egy ígéretes Dosztojevszkij-adaptációt, egy Arany Pálma-jelölt holland thrillert és Christopher Nolan operatőrének elsőfilmes sci-fijét is bátran ajánljuk kipróbálásra. Nem feltétlenül a légkondi miatt.

A hasonmásMegvan a mikrofon hajú Moss a The IT Crowdból (a magyar címe Kockafejek)? Nála ízesebb brit akcentussal valószínűleg

még senki sem szerencsétlenkedett nagyobbat tárgyalóteremben. Ez csak azért fontos, mert a szerkesztőség földszintjéig esett az állunk, amikor kiderült, hogy ez a srác most egy Dosztojevszkij-kisregény adaptációját rendezte meg a Social Network Zuckerbergjével a főszerepben. A Goljadkin-féle orosz neveket elhagyták, de az abszurd, nyomasztó hangulat megmaradt, és a trailer alapján Jesse Eisenberg arca tökéletesen alkalmas arra, hogy egyszerre eljátssza a komplexusaival bajlódó zárkózottat és ennek inverzét, a flegma, rámenős és sikeres ördögi karaktert. Az egyetlen kérdés, hogy az alkotók ki tudják-e hozni a zseniális orosz regényíró mély pszichologizálását, vagy megmarad az egész egy izgalmas, de felületes, "a gyenge csávó őrületbe kergeti önmagát" történetnek.

Bemutató: április 3.

Amerika Kapitány - A tél katonájaÉrdekes egybeesés, hogy Mr. Amerika Kapitány maga, Chris Evans egy héttel a trilógia második része előtt sírja el a Variety magazinnak mennyire szeretne már rendezni a non-stop pajzshajigálás és világmegmentés helyett. Fájó tény, hogy még legalább három filmre köti őt a szerződése a Marvelhez, így két Bosszúállók és egy Amerika Kapitány film erejéig még egészen biztosan muszáj lesz felöltöznie abba a kezeslábasba, aminél valószínűleg csak egy tűző napon viselt pamut Tapsi Hapsi-jelmez kényelmetlenebb. Az előző havi tesztoszteron-bombaként beharangozott 300 második része igazi epic-csalódás volt, az Amerika Kapitány most Samuel L. Jacksontól kezdve Robert Redfordon át egészen egy jó csaj kvartettig (Scarlett Johansson, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Hayley Atwell) mindent bevet. Jó mellekből nőből a 300-ban sem volt hiány, most kivételesen jobban örülnénk egy rendesen megírt forgatókönyvnek.

Bemutató: április 10.

Rio 2A havi rendszeres kedves családi film a túlságosan urbanizált királykék madár történetének folytatása, akit ezúttal egészen az Amazonas őserdőjéig vet a sors és a családfakutatás. A stábban kis túlzással több zenész (Bruno Mars, Sergio Mendes és Will i Am) szerepel, mint hollywoodi sztár, szóval még az sem kizárt, hogy a film egyik dala felváltja az éppen lecsengő ügyeletes filmsláger Happy-t. Kíváncsian várjuk, hogy a Rio 2 cáfolni tudja-e azt a tételt, hogy egy ilyen animációs film folytatásának kb. annyi értelme van, mint a Shrekes szamárnak és egy tűzokádó sárkánynak közös gyerekeket vállalni, de a trailer alapján ez a sztori is inkább csak a gyerekeknek lesz érdekes.

Bemutató: április 10.

Halhatatlan szeretőkHa várunk egy filmet, akkor ezt egészen vitán felül, és nem csak azért, mert hihetetlenül laza, hogy Jim Jarmuschnak mindig olyan a haja, mintha minden egyes nap elaludná (ez egyébként valószínűleg azért van, mert pont ez történik). Az alternatív filmipar Michael Bay-e 1980 óta készít 3-4 éves kihagyásokkal nagyon fontos filmeket: többek között Johnny Depp is forgatott vele (Halott ember), amikor még tudta, hogy kivel kell dolgozni. Jarmusch egyik fő elve szerint lehet ötletet lopni másoktól, ha az nagyon megmozgatja a fantáziáját, és ki tudja alakítani belőle a saját világát. Nem tudjuk az Alkonyat-trilógia melyik részén sírta tele a párnáját, de most a vámpír-témát vette elő, és mivel a földkerekség egyik legizgalmasabb színésznőjével (Tilda Swinton) dolgozik, a végeredményt valószínűleg nem lehet majd egy lapon említeni a tinilányok Pray kódexével.

Bemutató: április 17.

Halálos mélységAz északi filmeket nagyon bírjuk, ezért is figyeltünk fel arra, hogy ez a norvég thriller a hónap közepén levisz majd olyan mélyre, ahonnan nem könnyű visszajönni. A szó szoros és átvitt értelemben is, mert a sztori szerint egy norvég testvérpár lemerül olajfúrás címén a mélybe, de az öcs hibája miatt az idősebb fivér nem tér vissza a felszínre. Gyász, kiakadás és egy hatalmas kérdőjel, hogy mi is történt odalent, mert a fiatalabb testvér elájult, és nem emlékszik semmire. A trailer inkább hasonlít egy hollywoodi thrillerre, mint a skandinávok lélektani mélységeket vizsgáló drámáira, de lehet, hogy a kettőnek az elegyéből jön ki egy olyan erős történet, amire David Fincher is csak jobb napjain lenne képes.

Bemutató: április 17.

Transzcendens

Adná az ég, hogy először ebben az évtizedben Johnny Depp sikeresen bökött rá egy forgatókönyvre. De tényleg. Ha nem számítjuk az első néhány Jack Sparrow-történet üdítő újdonságát és a Sweeney Todd zseniális képi világát, nem nagyon tudnánk olyan filmet mondani, amire szívesen emlékszünk vissza attól az arctól, aki Ollókezű Edwardot, Ed Woodot, Raoul Duke-ot és az Én, Pán Péter végtelenül jólelkű arisztokrata íróját is a vászonra hozta nekünk. Majd most. Wally Pfister, aki Christopher Nolan állandó operatőreként ugrándozott Gotham City háztetőin, sőt létrehozta az Eredet nyálcsorgató képi világát (utóbbiért bezsebelt egy Oscart is), most elsőfilmesként rögtön egy vad sci-fi témába tenyerelt bele: az emberi elmét ötvözi a gépek hatékonyságával, amiből létrejön egy megállíthatatlannak tűnő hatalom. Valami ilyesmit vettünk ki a trailerből, de az ütős névsor (Morgan Freeman, Rebbeca Hall, Kate Mara, Paul Bettany) miatt az első ránézésre kicsit egyszerű történet is a moziba fog minket csábítani. Na és az a tény is, hogy Pfister képébe röhögött a digitális-mániás James Cameronoknak és csak azért is hagyományos celluloid filmre forgatott egy ilyen sci-fi blockbustert.

Bemutató: április 17.
A csajok bosszúja

Hollywood legalább annyira tud időzíteni, mint a főváros a választásokraelkészülő építészeticsodákkal. Ez a film pont tavasszal érkezik, amikor a hormonszintek a csillagos égnél sem állnak meg: most komolyan (nem mintha panaszkodnánk), de egy film stáblistáján sem láttunk még ennyi Sports Illustrated-szintű modellt egy rakáson. Ráadásul nyílt titok, hogy mi volt a castingnál a koncepció: egy villámgyors szemle után legalább 10 olyan szereplőt számoltunk össze, akiknek csak annyi a dolguk, hogy jó csajok legyenek. És eddig még nem is a főszereplőkről beszéltünk: a feleség-típusnak megtalálták az örökké kedvesen dögös Leslie Mannt, Cameron Diaz szingli ügyvédnőként az il Bacio fél ruhatárát elhordja majd, Kate Upton pedig az a csaj, akivel az egyetemisták - fejben - átvészelik a vizsgaidőszakot. Hogy ne csak vigyorgó kamaszok üljenek be a filmre, megnyerték Jaime Félkezű Lannistert férfi főszereplőnek: rajta akarnak bosszút állni a nők, mert neki mindhárom csaj megvolt, és folytatva a sormintát minden héten más kapura játszik. Nem egy Oscar-díjas forgatókönyv.

Bemutató: április 17.
Borgman

Egy random thrillert nem szoktak jelölni Arany Pálmára Cannes-ban, ezért lehet a hónap kellemes meglepetése a Borgman. A leírásban említett sötét humorról a trailerben nem sokat lehet látni, bár az vitán felül elég abszurd helyzet, hogy egy hosszú hajú, szakállas csöves becsönget jómódú kispolgárékhoz és be akar kéretőzni egy gyors tusira. Ez az alapötlet pedig még erősebb, hogy egy olyan mintatársadalomban történik, mint a holland, ahol a kötelező nyári külföldi nyaralás olyan alap, mint nálunk a rezsicsökkentés. Alex van Warmerdam szinte mindegyik filmje komoly szakmai díjakat nyert hazájában, de egyelőre az európai színtérre nem igazán sikerült kilépnie - úgy tűnik, mostanáig.

Bemutató: április 24.
Göndör fürtök

Egy kisfiú szeretné kiegyenesíttetni haját az iskolai fotózás előtt. Ez pont nem egy olyan drámai alaphelyzet, amire fel lehet építeni egy filmet manapság. Kivéve, ha Venezuelában vagyunk, a kisfiú göndör haja az anyát a hűtlen mulatt apára emlékezteti, közben pedig az anya fél, hogy fia a saját neméhez vonzódik, mert a Chávez-féle rezsim pont nem azokat bátorítja, akik eltérnek a "normálistól". Kifejezetten gondolatébresztő filmnek ígérkezik Mariana Rondón opusza, de ha nagy röhögések közben akarjuk kiborítani a popcornos dobozokat, akkor inkább válasszunk mást. Az viszont kifejezetten a Göndör fürtök mellett szól, hogy szinte mindegyik filmfesztiválon nyert valami nagyot, ahova eljutott.

Bemutató: április 24.
Az elnémultak

A havi félelem és rettegés adagot most oxfordi diákok szolgáltatják a fizikatanáruk vezetésével, mert éppen kitalálják, hogy a természetfelettit valahogy biztos le lehet írni képletekkel és számokkal. Az elmélet rövid úton megdől, és az eleinte kísérleti nyúlként kezelt, zűrös gyerekkort végigszenvedett kislányból kibújik az ördög, és még a szentelt vízben fürdött apácák bőre is tele lesz pentagrammákkal. Egy horrorfilmben ez nem is történhetne másként. A szereplőgárdából valószínűleg csak a mostanában James Moriarty bőrében a Robert Downey Jr.-féle Sherlockot idegesítő Jared Harris lehet ismerős, de nekünk fontosabb, hogy az az Erdély Mátyás volt az operatőr, aki Mundruczó Deltájával már Cannes-t is megjárta.

Bemutató: április 24.
Veszélyzóna

Gyakorlatilag minden azt sugallja, hogy ez egy tucat amerikai akciófilm, pedig a Taxi-sorozat és rengeteg sikerfilm alkotója Luc Besson és egy rakás francia arc áll mögötte. Ettől függetlenül még lehet tucat, de azért Besson kezéből nem szokott nézhetetlen és eszetlen mészárlás kikerülni. Ez volt az utolsó előtti filmje a novemberben elhunyt Paul Walkernek, a főgonosz pedig a Californication nagy dumás rappere, RZA, aki igazából az életben is ugyanezt csinálja a Wu Tang Clan tagjaként. Ráadásul egy olyan fransziás akcentussal beszélő srácot is megnyertek mellékszereplőnek, aki olyan parkour műsort levág, amiről az amerikai Office stábja csak álmodhat. A félelmetes mennyiségű robbanással, falon és tetőn ugrálással kidekorált film alapja, hogy a jó zsaru (Paul Walker) ki akarja nyírni a bandavezért (RZA). Azért bízunk benne, hogy az öreg Luc apó csavar egy nagyot a szálakon.

Bemutató: április 24.