Aki hétvégén az Erzsébet téren járt, az láthatta, hogy áll a bál, és az is elég gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a bor ismét nagy szerepet játszik az események alakulásában. A 2013-as Cégér Gasztro Zsibongás a "Jó bornak tervezz címkét!" elnevezésű pályázatra épült, amelyben olyan 35 év alatti grafikusoké volt a főszerep, akik ismert hazai boroknak terveztek címkét. A 10 döntős közül június 1-jén választották ki a győztest.

Jó bornak tervezz címkét!A 2012-ben sikeresen debütált "Jó bornak tervezz címkét!" alkotópályázat célja, hogy a borászok és a grafikusok álljanak össze, és hozzák ki a legtöbbet az ismert hazai borokból. A dizájn és a gasztronómia e találkozási pontján alakuló együttműködések azért jók, mert a barátságokon túl elsőosztályú magyar termékek is születnek.

A sikerre való tekintettel 2013-ban ismét meghirdették a pályázatot, amelyre március 28-ig lehetett jelentkezni.

Az összesen 120 pályamű közül 10 ígéretes döntős párost választottak ki, akik ezzel esélyesek lettek az egymillió forintos fődíjra. A borkészítők és a művészek párba állítása egyébként teljesen véletlenszerűen, sorsolás útján történt: a kreatív fiataloknak ki kellett választaniuk egy számukra szimpatikus bort, amihez természetesen egy borász is tartozott.

A végső "összecsapásra" június 1-jén került sor az Erzsébet téren, ahol a május 31. és június 2. között megrendezett Gasztro Zsibongás keretein belül választotta ki a győztest egy borászokból, kreatív igazgatókból, grafikusokból és újságírókból verbuválódott, 14 fős szakmai zsűri. A rendezvényen egyébként a gasztronómia mellett a versenyben résztvevő borok is bemutatkoztak.

A döntéshozóknak valószínűleg nem volt könnyű dolguk, hiszen mind a 10 döntős terv megérdemelte volna, hogy első legyen, de végül Radimszky Anna grafikusra és a Ruppert Pincészet borára esett a választás. A nyerteseket Rétfalvi Bence államtitkár hirdette ki.

A kölcsönös előnyökAz ilyen jellegű versenyek fontosak, mert jó hatással vannak a hazai borászatra.

Tudjuk, hogy a minőségi magyar bor már évek óta létező dolog, és szerencsére a hozzá kapcsolódó világhír sem marad el, viszont a csomagolással senki nem lehet teljesen elégedett.

A külsö az italok esetében azért fontos, mert az esztétikai élmény, vagyis a dizájn többletjelentésével kiegészülve nem csak a fogyasztóra lehet hatást gyakorolni, hanem értékesebbé is válik az adott termék.

Emellett persze nem mellékes a külföldiek körében való terjeszkedés sem. Egy jó arculat képes arra, hogy legyőzzön bármilyen nyelvi akadályt.

De a Cégér versenye természetesen a fiatal tervezők karrierjének is jót tesz, hiszen megvan benne a hosszútávú együttműködés, a széles körű megjelenés és a külföldi hírnévszerzés lehetősége is. Ennek jegyében az Akvárium Klubban ingyenesen megtekinthető kiállítás is nyílt a döntős pályamunkákból egészen június 9-ig, ezt követően pedig összesen hét külföldi ország Magyar Intézetében is láthatóak lesznek a legjobb munkák.