Senkinek nem kell bemutatni az A38-at, hiszen már szinte klisévé koptatott információ az, hogy a Lonely Planet közönségszavazása alapján jelenleg ez a legjobb bár a világon. Azt viszont kevesen tudják, hogy honnan jött, hová tart és milyen meglepetésekkel készül saját magának és a közönségnek az április 30-án esedékes 10. születésnapja alkalmából a legendás állóhajó. Isten éltessen A38!

A sztori röviden

Az A38, vagyis az Artemovszk 38 egy régi ukrán kőszállító hajó típusát jelöli, és a szocreál hajóépítés korszakának emlékét őrzi. Ez a hajótípus a nevét egy Artyemivszk nevű város után kapta, ez a példány pedig eredetileg a Tripolje nevet viselte.

A hajót 1968-ban épült és 2003-ban horgonyzott le véglegesen a Dunán, a Petőfi hídbudaihídfőjénél, hogy megkezdje Budapest kultúraformálását és a Duna kihasználtságának növelését. A hajó története egy Maceo Parker koncerttel kezdődött, azóta pedig már több ezer buli ikonikus helyszínévé vált.

Az ötlet megszületése és megvalósulása között összesen két év telt el, ugyanis ennyi idő kellett ahhoz, hogy elkészítsék a terveket, átalakítsák a hajót és beszerezzék a szükséges engedélyeket. Ezután a járművet 100 tonna betonnal kötötték a szárazföldhöz, annak érdekében, hogy vad bulik esetén se történjen nagyobb baj. Ezt bölcsen tették, hiszen a nagy mulatozások elég gyakoriak errefelé.

Mára ez a kulturális tér szimbóluma lett a budapesti szórakozásnak; az elmúlt 10 évben körülbelül 5000 program zajlott le a hajón közel 10 ezer előadóval, és erre több, mint 2 millió látogató volt már kíváncsi. A legénység érhető módon már több, mint 100 főre duzzadt.

Mivel ez egy olyan hely, ahol meg lehet szólítani a fiatalokat ezért többen úgy döntöttek, hogy az A38 támogatói kívánnak lenni: így volt ezzel a Magyar Villamos Művek és az Osztrák Kulturális Fórum is, akik a tervek szerint még sok-sok évig kívánnak együttműködni a világ legjobb bárjával.

Szülinapi tervekA hajónak10. születésnapja alkalmából április 30-án, a "Tíz a vízen" nevű bulival kedveskedik a legénység, amelynek keretén belül lesz Random Trip, Junip, Budapest Bár vacsorakoncert, de a nagy durranást kétségtelenül a Tosca fogja előidézni.

A várva várt szülinap alkalmából természetesen a közönség is kap ajándékba valamit: két korábban nagyon várt, de elmaradt koncert: a Billy Talent és a Crystal Castles is meg lesz tartva idén, tekintettel a nagy eseményre.

A koncerteken kívül még rengeteg új dolog történik ebben az évben az A38 háza táján.
Idén is lesz Talentométer, az A38tehetségkutatója egy elég komoly szakmai zsűrivel (Varga Líviusz, Grencsó István, Ganxsta Zolee, Tóth Gergő, Fehér Zsombor) a háttérben; lesz megújult, kevésbé portálos és könnyen áttekinthető honlap; valamint végre csatlakozik a hajó néhány népszerű közösségi felülethez, például az Instagramhoz és tumblr-höz. Természetesen ez még mindig nem minden: szóba került a Ustream, mint partner a jövőbeli koncertközvetítésekkel kapcsolatban, hiszen már eddig is több, mint 1000 koncertfelvétel készült az itt megrendezésre kerülő bulikról.

A még nagyobb szabású tervek között szerepel idén egy felvételi alapú Akadémia 38 elnevezésű iskola, ahol komoly szakemberek útmutatásai nyomán lehet majd elsajátítani a koncerthangosítás mesterségét 300 óra elmélet és 200 óra gyakorlat után. A tervek szerint ez később (ha van érdeklődés) más szakokkal is bővülhet, például világosítással, vagy rendezvényszervezéssel.


Az egyik legnagyobb durranás viszont mégsem ez, hanem a zöld energiára való átállás: mivel a koncertek lebonyolítása igencsak energiaigényes dolog, ezért ezentúl - egyrészt példamutatásból, márészt pedig fenntarthatósági okokból - a természetből fogják megteremteni a működéshez szükséges áramot.

A 10 éves kor egyébként amellett, hogy ikonikus, egy szomorú kötelezettséget is jelent: az A38 megszűnik állóhajónak lenni; a hajót jövő év elején kiemelik és elszállítják a kötelező karbantartási munkálatok miatt a révkomáromi hajógyárba. Hogy ez mennyi ideig fog tartani, azt még senki nem tudja.