A Tűzoltó utca 22. kezdetben üvegfúvóműhelynek épült, később parkoló lett belőle, majd Tündérgyár, most pedig a sörforradalom gettysburgi csatájának helyszíne; az Élesztő egy kézműves sörökre épülő, romkocsma jellegű zarándokhely, benne éttermekkel, sörfőzdével, bárral és 17 darab sörcsappal. Benéztünk a - még épülőben lévő - kulisszák mögé.

A sörzarándokhely

Valószínűleg a munkásokon és a sörszállítókon kívül mi jártunk először az éppen Élesztővé alakuló, volt Tündérgyárban, ahol az ország sörzarándokhelye nyílik romkocsmákra hajazó stílusban. Persze itt azért jóval többről van szó: ami itt zajlik az egy nálunk eddig példa nélküli újítás, vagyis a tulajdonos és sörfelelős, Bart Dániel szavaival élve “szűzföld feltörés”.

Szerinte egyébként egy város akárhány kézműves sörözőt képes eltartani, ha azt olyanok vezetik, akik megadják a sörnek járó tiszteletet, és szeretetből csinálják, amit csinálnak; éppen ezért nem ütköznek az érdekek a szintén az ő nevéhez köthető Léhűtő Kézműves Sörözővel, amiről korábban már írtunk.Egy sör nem sör...

Az Élesztő hivatalosan egy “multi tap bar”, vagyis sok sörcsappal rendelkező bár lesz, de valószínűleg soha senki nem fogja majd így nevezni; de nem is lenne egyszerű feladat kategóriákkal dobálózni, ami itt lesz, az minden szempontól egyedi.

Az Élesztőben 17 csapról ihatjuk a lehető legjobb

söröket:
kezdetben lesz Keserű méz, Fóti Pils, Sherwood Ale, Brandecker Bodzás Barna, Splash, Távoli Galaxis, Little John, Fekete Mária, Csobánkai Öregsör, Dupla Köleses Sör, Békésszentandrási Szilvás, Szüretlen Félbarna Búzasör, tehát mindenki megtalálja majd a szájízének és pénzárcájának legmegfelelőbbet.


A csapat egyébként fontos küldetésének tartja, hogy kinyisson egy eddig ismeretlen világot azoknak is, akik eddig kimaradtak belőle; az "itallap" úgy lett összeállítva, hogy már 450 Ft-tól lehessen minőségi söröket inni.

A tervek szerint a kínálat folyton változik majd, és bármi sörrel kapcsolatos érdekesség történik a Kárpát-medencében azt itt lehet majd először megkóstolni. Persze egy kicsit messzebbre is kitekint majd az itallap: hiszen hamarosan beindul a London-Budapestsörexpressz is, amely elhozza a Crate és a Camden Brewery söreit. Az üveges felhozatal egyébként is csak külföldi sörökből áll.
Sörbirodalom

A sörivás mellett fontos szerepet fog betölteni az Élesztő területén működő SörfőzőIskola és az úgynevezett Home Brew Bar is, ahol rendszeresen egy vendég sörfőző házi söreinek születésébe tekinthetünk, és kóstolhatunk bele. Nagyon fontos, hogy ezek nem kézműves sörök lesznek, hanem házi sörök, amelyek abban különböznek, hogy csupán egy 20 liter készül belőlük egyszerre.

A söröktől egy kicsit eltávolodva, az Élesztőben lesz még kézműves pálinkázó a keményebbeknek, hostel a magyar sörkultúrára nyitott külföldieknek, lakásétterem a sörvacsoráknak, valamint egy olyan gyereksarokkal felszerelt kávézó, ahol az embernek még a kabátjára is visszavarrják a leszakadt gombot.

A hely egyébként annyira komplex és sokoldalú, hogy külön színháztermet is kialakítottak a különböző filmkluboknak, jazz koncerteknek és a - valószínűleg sörrel kapcsolatos - ismeretterjesztő műsoroknak. A kinti színpadon a törvénybe foglalt decibelkorlátozás miatt és a szomszédok nyugalmának érdekében csak csendesen lebonyolítható zenés műsorok lesznek.

Viszont bármelyik részéről is beszélünk az Élesztőnek, a kézműves szót nagyon komolyan kell venni; a berendezés is teljesen önerőből, az internetről megvásárolt használt bútorok alapanyagaiból készült.
Nyitóhétvége

Az Élesztő hivatalos megnyitását egy péntektől keddig tartó nyitóbuli formájában kiáltják ki, ahol zenére, táncra, sörsétára rengeteg sörre, sörkoktélra és a LegendaSörfőzdesörbemutatójára lehet majd számítani.