Budapest a forradalmak kereszttüzébe került: egyszerre zajlik a gasztroforradalom, az élelmiszer-forradalom és sokak nagy örömére a sörforradalom. Úgy tűnik ez utóbbinak új vezére lett Budapesten; hivatalosan is megnyílt a Léhűtő Kézműves Söröző a Gozsdu udvarban!

Már egy ideje nagy a mozgás a Gozsdu udvar és a Hollóutca sarkán, ahol legutóbb akkor volt vendéglátó egység, amikor színes fényképet még nem is lehetett készíteni. A “Léhűtő” névről kezdetben sokra nem lehetett következtetni, de a szemfülesebbek rájöhettek, hogy valami sörrel kapcsolatos dolog van készülőben. Így lett: a budapesti szórakozóhelyek itallapjaira szépen lassan beszivárgó kézművessörökre most egy egész hely épült, méghozzá úgy, hogy csakis a legjobb minőségű italokat lehet kapni. Ezt az is garantálja, hogy a Léhűtő csapatának egyik tagja a Folyékony Kenyér Blog és a Főzdefeszt kapcsán híressé vált Bart Dániel.

A kívül-belül teljesen átalakított és felújított helyiségbe, szuterén jellegéből adódóan, egy meredek lépcsőn lehet lejutni. A dizájn letisztult, de határozott, amely Bonta Gáspár érdeme. Az összképet rögtön a bejárattal szemben látható óriásfotó adja meg, rajta egy sörözgető, nagybajszú parasztemberrel, akinek hatalmas keze egy kosárlabdázóéval vetekszik. De persze nem ez az egyetlen díszítőelem; a helyet természetesen különböző sörrel kapcsolatos relikviák borítják a Sörcikkgyűjtők jóvoltából, megadva az alaphangulatot a pult felé törekvőknek. Ami kevésbé szimpatikus az a lent egyáltalán nem várt meleg, illetve a hátsó billegő asztalok és székek, amelyek festése bukdácsoló szakmunkás-tanulók munkájával versenyzik. Ez szerencsére könnyen felejthető, ha az ember iszik egy kortyot.

A sörválaszték tényleg ütős. Hat csapról kínálják a magyarkézművessörök mindig megújuló választékát; jelenleg 6,2%-os Keserű Mézet (700Ft/0,5l), 4,7%-os Fóti Pilist (500Ft/0,5l), 4,5%-os Kárpi Búzát (600Ft/0,5l), 3,3%-os Stari Szilvát (760Ft/0,5l), 6,5%-os Bors Sherwoodot (760Ft/0,5l) és 6%-os Köleses Sört (600Ft/0,5l) kérhetünk.

A további kb. 30 féle sört üvegben kaphatjuk meg; ezek között találunk magyarkézműves és külföldiminőségisöröket egyaránt. A határainkon túlról a legjobb IPA-kat, stoutokat, weizeneket és dubbeleket kóstolhatjuk itt; a hazai vonalat üveges formában a Rizmájer, a Békésszentandrási, az Ogre Söre és a Tuck Barát képviseli. Az egyik legdrágább sör a Léhűtőben a BrewDogPunk, amelynek ára: 1200Ft/üveg. Mindemellett itt debütál a FőzdefesztBrutal Bitter nevű söre is.


Az italok egyébként első ránézésre drágának tűnhetnek, de a minőség abszolút kompenzálja azt a plusz párszáz forintot, amin tényleg nem érdemes spórolni.

Egyelőre 7-8 asztaltársaság fér el kényelmesen a Léhűtőben, de ez a nyár elejére megváltozik; a tervek szerint a hely a napsütésre való tekintettel elfoglalja még a Gozsdu udvar felé eső mintegy 80 négyzetméteres területet is, ahová nem csak asztalokat, hanem egy egész bárpultot is építenek sörcsapokkal felszerelve. Addig viszont távozáskor a lépcsőn érdemes lesz mindig vigyázni.


A nagyobb alkoholtolerancia elérésének érdekében sörkorcsolyák szintjén is szeretne a Léhűtő történelmet írni, de erre még várni kell; egyelőre be kell érni a pogácsával.