Dante birodalmától a Kánaánig tartott az út, miközben a Lakástrend magyar oldalára voltunk kíváncsiak. Az idén első alkalommal a Millenárison megrendezett Lakástrend Kiállítás immár hetedik éve adott otthont a madeinhungary csapatának  is, melynek kiállítóit már az első nap látogatói is elismeréssel üdvözöltek.  Nem csoda: a hazaiak különleges, progresszív, sokoldalú, ismét megújult tárlattal mutatkoztak be idén is.

A dobberman-filozófia

Szőke Gábor Miklós kiállítása mellett nem lehetett elmenni közömbösen még annak sem, aki hitelt adva a kiállítás címének, kizárólag a lakáskultúra tárgykörébe tartozó alkotások miatt érkezett. A hatalmas kibelezett lószoborról ugyanis pont nem az jut eszünkbe, hogy bárcsak több hely lenne az éjjeli szekrény és a franciaágy között.. A képzőművészként induló Szőke munkái közt persze akadnak kisebb szobrok, képek, sőt – részben vendégművészek által tervezett – bútorok is, így értjük a helyét. De akkor is, mégis mi ez? „Egy magától működő, terjeszkedő, folyamatosan megújuló birodalom, szinte már mozgalom.” Szőke Gábor Miklós kollekcióját a dobbermanjáról készített rajzai indították el az útjukon, amelyre aztán több különböző területről érkező művész – köztük például Zságer Balázs zeneszerző is - rákanyarodott. Tulajdonképpen az installációk egy iróniával teli, kutyabőrbe bújtatott világfelfogás megtestesülései, melyek aztán erős inspirációforrásként is működésbe lépnek.Madeinhungary – madeinharmonyA “madeinhungary” tárlat 2012-ben a Millenáris Galériájára került, egy külön kis szigetet alkotva, melynek tárgykultúrája eltér a kiállítás más részeitől. Szigeti Szilvia textildesigner, aki Radnóti Tamás belsőépítésszel együtt szervező is, kifejezetten örült a kapott helyszínnek. „Emelkedjünk fel!”- mondja Szilvia a magyar designra vonatkozóan, amit kitűnően szimbolizált a magaslati elhelyezkedés. A tárlat áttekintést nyújtott 47 a design különböző területein dolgozó, a tárgyaikat egyedi és kisszériás kivitelezéssel, illetve különböző ipari technológiával létrehozó magyar designerek munkáiból. Az egyes munkák tematikus blokkokba rendeződtek– így például akadt öko-, háló-, illetve gyerekszobai-, vagy éppen nappali részleg.
Hét éves együttműködésük során a művészek között komoly szakmai, illetve baráti kapcsolat jött létre, amire például az anyagi feltételek megteremtése, az évenkénti többszörös pályázás miatt is égető szükség van. Szigethy Szilviától azt is megtudtuk, hogy a madeinhungary tagok idén megegyeztek arról, hogy azok közül kerülnek ki a londoni 100% Design kiállítás résztvevői, akik a Lakástrend Kiállítás is bemutatkoznak.A 2007-es évtől hagyomány az ékszertervezők bemutatkozása is a tárlat részeként, amelyre 2008 óta már pályázat útján nyílik lehetőség. Idén is a Pannon Arts Galéria Év ékszere versenyének első tíz helyezett munkáját tekinthették meg a látogatók. Papírnyaklánctól, meteor fülbevalón át, lőtt seb kitűzőig ível a különleges gyűjtemény.Meed – kreativitás, összefogás, megvalósítás

Cseh, lengyel és szlovák tervezők is csatlakoztak a madeinhungary csapatához, akiknek újdonságai a Visegrad Fund, a Nemzeti Kulturális Alap és a Lakástrend támogatásával jutottak el a Millenárisra. Szigethy Szilvia szerint az összefogással nem csak szélesedik a jelenlegi tárgyak palettája, hanem elindul egy olyan fajta kommunikáció, melyre a magyar dizájnereknek ma nagyobb szüksége van, mint valaha. „A madeinhungary valóságos mozgalommá nőtte ki magát, melynek életbentartása még szükségesebb, mint eddig volt”- jegyezte meg Szilvia. Működni annyit tesz: folyamatosan meg kell újulni – ehhez pedig elengedhetetlen a nyitottság, a párbeszéd és az összefogás. Erre jó a Meed.