Még meg sem nyílt, máris dögös. Ezt írtuk júniusban, most pedig az a helyzet, hogy mire végzünk az olvasással, tetszőleges célból be is ugorhatunk az igaziból is megnyíló helyre. A Király utca és a Gozsdu udvar sarkán sokak örömére ma nyit ugyanis az ex G13-galéria és Fabrik helyén található kolor bár.

Mi a kolor?Tavasz elején egy kis helyszíni teaserrel és mellesleg diszkréten telt házas bulival (mert az új mindig izgi) indított a kolor projekt, majd helyszínről helyszínre vándoroltak. Volt gyárépületszelidítés a RUSH Loftban, ecettel megspékelt kolor hajó, ahol indulástól visszahorgonyzásig táncolt együtt 600 ember. Augusztusban a pasaréti Honvéd Lovardába költöztek homokkal, lóillattal, legutóbb, szeptember elején pedig egy víztorony épületébe a Vágóhíd mellett. Amíg a bárban szorgosan folytak a munkálatok, a kolor elkezdte kiépíteni táborát és megmutatni saját jellemvonásait. Egy fontos sajátossága a kitelepülés, amit Külkolor névvel illetnek, és amire az állandósult, üzemelő bár mellett továbbra is lehet számítani. Lehet izgulni, hol lesz a következő. Na és mikor.Nem csak bár

A kolor tehát a szokatlanban és újban utazik, mindeközben egyéb projekteket vezényel: tudás alapú, TED-szerű (az Akvárium Klubot és a Lilafüge cukrászdát is megjárt) Vírus Klub működik heti rendszerességgel a Gozsdu udvariSample Central aljában, ahol most körülbelül 300 érdeklődő ül és figyel. A kedd esténként ugyanitt megtartott Vírus Pszicho már ebből nőtte ki magát önálló eseménnyé - mert a miértekre mindenki kíváncsi.

Kolor Kinema néven pár hónapja filmklub indult a két fent említett klubbal azonos helyszínen. A dolog lényege, hogy olyan fimekre hívják fel a figyelmet, amelyeket valamilyen érthetetlen okból kifolyólag nem forgalmaztak széles körben itthon, egyébként fesztiváldíjasak vagy díj nélkül is szimplán jók. Vasárnaponként este nyolctól tartják kényelmes babzsákfotelekben az előzetesen közvéleménykutatott filmeket.Az újévben újabb projekttel indul a kolor: jön a ZIP (igen, mint a tömörített fájl) és rövid, húsz perces előadásokban tömörít gondolkodókat művészet, design, média témában. Januárban startolnak a hip-hop kultúrát boncolgatva. Emellett Kombó néven kétnemzetiségűeknek kerekasztal beszélgetéseket szerveznek, RSG néven pedig elindult a kolor zenei brandje, projektje, amely a péntek-szombati mindenki számára táncolható zenék mellett csütörtökönként egy kis kiszámíthatatlanságot, kísérletezést takar. Ismeretlenebb, vagy nagyon új, vagy inkább régi dalok kerülnek elő erre szakosodott DJ-k vezetésével.

És itt vissza is kanyarodtunk a bárhoz, hiszen a legutóbbi nyitó RSG esemény volt a magát már mutogató kolor bárban. A Szendrő-Pataricza pároshoz köthető belső tér városiasanan indusztriális, és nagy a térérzet. Nem csoda, hiszen a földszínen magában foglalja az egykori G13-galériát, a Fabrikot, és még GMK-t idéző pincehelysége is van. Az ex-Fabrik emeletén dolgozós placcot alakítanak ki, ahol kedvünkre freelancerkedhetünk. A terek szeparálhatóak, így ha sokan vannak, mindent kihasználnak, ha viszont kevesebben, ennek megfelelően optimalizálhatóak.

Péntek-szombaton viszonylag könnyen táncolható zenékkel, minden más nap pedig kicsit mással várnak a belváros egyik legfrekventáltabb helyén. A kolor bár tartja fenn a brand alá tartozó mellékprojekteket, Kurucz Pali tulajdonos kulturális elhivatottsága pedig mindenképp figyelemreméltó. A tervek szerint reggel kilenctől éjszakába nyúlóan lesz nyitva, ez egyelőre viszont még a több kerületet és szórakozóhelyet érintő határozattól függ.

A kolor egy új, friss, érdekes kezdeményezés a városban, és kíváncsian várjuk a végét. Ha ez így lesz, megérdemli a nevét. Így néz ki náluk az év vége:
Kolor (bezárt)
Cím:

1072 Budapest, Király utca 13.