Kulturális ajánlónk változatos kínálatot mutat. Mehetünk klasszikus balettre, nézhetünk 19. századi román színdarabot, vagy letehetjük saját kézjegyünket a Banksy-kiállításon. Szerintünk ezeket érdemes látni, hallani, átélni novemberben.

Csajkovszkij, Stolze, Cranko: AnyeginA Puskin híres műve nyomán, Csajkovszkij zenéjéből megszületett, ünnepelt balettdarab már látható az Operában, Tatjána szerepében a Magyar Nemzeti Balett új csillagával, a híres kazah származású prímabalerinával, Aliya Tanykpayevával. A csaknem ötven éves Cranko-féle koreográfia kicsit felfrissítve és újragondolva várja a balett szerelmeseit novembertől.

Bemutató: november 2.
Magyar Állami Operaház

Bozsik Yvette Társulat: Orfeusz és Euridiké A halált is lebíró szerelem antik története C. W. Gluck barokk zenéjére, Bozsik Yvette koreográfiáján át valósul meg a színpadon. Hazánk egyik nemzetközi szinten legelismertebb koreográfusának neve szavatolja, hogy a jól ismert történetnek egy új, figyelemre méltó, és jelentésteli előadását láthatjuk.

Bemutató: november 17.
Művészetek Palotája

Howard, Klein: Harlem Swing – Ne rosszalkodj!A Broadway műsorán hatalmas közönségsikerrel játszott, ugyanakkor szakmai díjakkal is elismert musical egy nemzetközi turné részeként most Budapestre is megérkezett. Az őrjöngő húszas évek harlemi dzsesszklubjában játszódó darab fülbemászó dallamai mellett autentikus előadói miatt is kihagyhatatlannak ígérkezik.

Bemutató: november 16.
Centrál Színház

Ion Luca Caragiale: FarsangA hazai színházi szcénában kuriózumnak számító darabot, egy 19. század végi román művet állít színpadra a Katonában Gothár Péter. A vígjátékban központi szerepet játszik a farsangi időszak, hiszen a történet középpontjában álló szerelmi sokszöget még kibogozhatatlanabbá teszi a tény, hogy mindenki álarcot visel.

Bemutató: november 17.
Katona József SzínházDavid Ives: Vénusz nercbenA kortárs amerikai darabot itthon a kiváló Váradi Szabolcs fordításában és Marton László rendezésében láthatjuk a Pesti Színházban. A történet egy fiatal, pályakezdő drámaíróról szól, az önmaga helyzetére reflektáló műben pedig az irodalomról, művészetről, életről való gondolkodás jól megfér a mindent elsöprő szerelemmel.

Bemutató: november 23.
Pesti Színház

Jacoby, Kuselman, Vass: A felfüggesztés gyanújaA három fiatal művészt, akiknek közös kiállítása a Trafóban december elejéig tekinthető meg, két dolog köti össze: mindannyian dél-amerikai születésűek és művészetük merőben konceptuális. Ennek megfelelően a kiállított tárgyak sem közönséges, hanem változékony, illékony természetű holmik. A látogató nem jelenlévő tárgyak rádobott törölközőkön keresztül kirajzolódó szobraival, videoinstallációval és performansszal is találkozhat egyazon térben.

Megnyitó: november 8.
Trafó GalériaBukta Imre: Másik MagyarországA Munkácsy-díjas érdemes művész többször szerepelt már a Velencei, egy alkalommal pedig a Sao Paulói Biennálén is, Budapesten viszont ez lesz az első igazán nagy, önálló kiállítása, melynek címe pontosan és találóan fogalmaz: Bukta művészete egy olyan láthatatlan, titkolt Magyarországot mutat be, amellyel nem szívesen szembesülünk. A mélyszegénység testet-lelket megnyomorító valósága nagyon is jelen van hazánkban. A kiállítás jövő februárig megtekinthető.

Megnyitó: november 10.
MűcsarnokA hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögöttCage az avantgárd zene világhírű képviselőjeként több ízben tett látogatásokat a hatvanas években a keleti blokkba, s nagy hatást gyakorolt a kommunista országok lázadó szellemű művészeire. A kiállításon nem csupán a rendkívülinek számító utazásoknak értékes dokumentumait találhatjuk meg, hanem performansz- és koncertfelvételeken keresztül művészetébe is belepillanthatunk.

Bemutató: november 23.
Ludwing MúzeumBanksy: Kijárat az ajándékbolton átImmár egy éve tartja lázban az érdeklődőket a hír, miszerint idén a híres-hírhedt amerikai street art művész Budapestre érkezik. A több különböző helyiségben, interaktívan megvalósuló kiállítás magában foglalja a Sundance Filmfesztivált megjárt és nagy port kavart dokumentumfilm vetítését is. Technikai okok miatt a megnyitó egy hetet csúszni fog a beharangozott dátumhoz képest, a kiállítás viszont ingyenesen megtekinthető lesz 2013 januárjáig.

Megnyitó: november 29.
Műcsarnok

Hiroaki Umeda: Haptic, 2. repulsionA japán polihisztor, táncos, koreográfus, fény- és hangtervező szokásához híven nagyon komplex előadást hozott létre, melynek egyenrangú főszereplői a táncban feltáruló emberi test, a fények, árnyékok, a színek és a velünk élő, kortárs japán kultúra.

Bemutató: november 30.
Trafó