A BorJour Extra ezúttal a Pfneiszl család bájos lányait csábította el boraik bemutatására, amely eseménynek a Continental Hotel Zara****Superior Budapest adott helyet. Az elegáns hotel az egykori legendás Hungária Fürdő és a történelmi emlékű Continental Szálloda házasságából jött létre a zsidónegyed egyik legforgalmasabb utcájában.

A négy csillagos épület sajátos stílusával feladja a leckét Budapest más szállodáinak, hiszen részletekben gazdag, tágas belterei mellett egyedülálló tetőterasszal, lobbival színesíti a szálláshelyek palettáját. A szecesszió, az art deco és a modern design elemekből felépülő komplexumban saját étterem, koktélbár és kávézó található, s néha még egy-egy filmsztárt is alkalmunk lehet itt elcsípni.
A Zara legizgalmasabb része vitathatatlanul a bejárati forgóajtó, amely megőrizte a több mint 100 éves fürdő bejáratának jellegzetességeit és számos építészeti kitüntetést zsebelt be ennek megvalósításáért, így már csak emiatt is érdemes elnéznünk egyszer.

No de most pár szót a Pfneiszl csajokról is, mert mi valójában miattuk látogattunk el az eseményre. Pfneiszl Birgit és Katrin felháborítóan fiatalok és még annál is jobb borokkal lepik meg a kostoló közönséget. A Pfneiszl Pincészet teljes egészében családi vállalkozásként indult, amelyet 1993-ban alapítottak, és amelynek borai 2004-ben jelentek meg a piacon. A borászatot Pfneisl Franz és Elisabeth hozta létre, majd 2006-ban lányaik kezébe adták az irányítást. Pfneisl Birgit a borász diploma megszerzését követően néhány évig külföldön, neves és elismert pincészeteknél dolgozott. Majd 2006-óta teljes egészében az ő felelőssége mindennemű borászati és pincemunka az itthoni vállalkozáson belül. Katrin bár sokáig idegenkedett a kétkezi munkától, s legkevésbé sem szeretett volna naphosszakat kint lenni a szőlősben, mégis beleszeretett a bortermelésbe, s ő foglalkozik a helybeni értékesítéssel, s a marketinggel. Viccesen meg is jegyzi, hogy kedvence lett a traktorozás.

A testvérpáros bár belátja, hogy nem mindig hallgattak a szülői jótanácsokra, mégis sikerre viszik ötleteiket, s újításaikat. Az ország nyugati csücskéből, Sopronból érkező lányok osztrák gyökerekkel rendelkeznek, mégis Magyarországon találták meg számításaikat. A fiatalok életszeretete, frissessége és energiája boraikban is kiérezhető, s kíváncsian várjuk, hogy miként fognak öregedni, akár szép vöröseik.

Hogy kicsit közelebb kerüljünk az igazsághoz, vegyük is sorra, mit is kóstoltunk a Pfneiszl testvérektől és miért tudunk csak nimbuszokban beszélni róluk, tételről-tételre íme, a kóstolás menete:

Az első tétel nem volt más, mint a „Barbie bor”, azaz a Pfneiszl lányok Sparkelinája (Shiraz) 2010-ből. A zenitből készült, annak minden frissességét és gyümölcsösségét megmutató bor leginkább a hölgyek szívére pályázik, s minden bizonnyal nagy sansszal teszi azt. A Pfneiszl-lányok első önálló bora tökéletes választás lehet egy könnyű, nyáresti iszogatáshoz, no de a gyöngyöző habzóborokat pontosan ezért szeretjük. Bár mi a nagyüveges verzióból kóstoltunk, megemlítenénk kishúgát is, amely egy 0.2 l-es kiadás rózsaszín szívószállal a belsejében. A csajos megoldás nem a véletlen műve, a pincészet lányai a VOLT Fesztiválon debütáltak ezzel a kiszereléssel, mert vérzett a szívük, amikor műanyagpohárban látták vissza a Sparkelinát. Ezzel a csavarral a külcsín több mint bájosra sikeredett, arról nem is beszélve, hogy az üveg tartalma is izgalmakkal teli.

A habzóboros indítás után áttértünk a klasszikus vonalra, egy 2008-as Tangóval a poharunkban, amely a Cabernet sauvignon, a Merlot és a Shiraz házasításából született.

A száraz bio vörösbor kóracél tartályban és használt barrique hordóban érlelt, s pontosan azt hossza, amit elvárunk tőle: klasszikus íz világot egy kis tangós szenvedéllyel.

Ha már az érzelmeknél és a tangónál maradtunk, akkor most jöjjön a borkóstoló csókjelenete, vagyis a mi szívünk választottja, a Távoli világ 2007-ből. A bor húzómondata: „Birgit Pfneiszl élete, palackba zárva”, amely sokat sejtet arról, hogy a borászlány bizony körbeutazta a Földet, amíg meg nem tanulta a borkészítés „know how”-ját.

Mindezek után hazatért, és érdekes ötlettel rukkolt elő: Shiraz, Carmenére, Malbec, Zinfandel, Sangiovese termesztésébe kezdett, és mindezeket a fajtákat egyszerre használta fel ebben a nem mindennapi száraz vörösborban. Az elgondolás eredménye egy vérbeli karakteres bor, amely fogyasztóját garantáltan elvarázsolja és messze repíti. 0.5 l-es palackban figyelemreméltó bort kapunk Birgittől.A következő tételt, a Kékfrankos kettő007, (meglepően 2007-ből) az elnöki lakosztályban fogyaszthatta el a kóstoló közönség, amely 60 nm-es helyiség art-deco kiegészítőkkel, impozáns terasszal és hatalmas fürdőszobával megspékelve hirdeti prémium kategóriáját . Az elnöki jelzőt bár kicsit túlzónak éreztük, azt meg kell hagyni, hogy a Budapestre érkező filmsztárok pihenését maximálisan kiszolgálhatja. A Kékfrankost 22 hónapig érlelték tölgyfa barrique-ban, s „Audrey Hepburn bornak” is nevezik a pincészet lányai, hiszen Katrin még nem ismerte a szakma nyelvét, s inkább saját jelzőivel illette a borokat, s évjáratokat. Nagyon is jól tette, ennek kiváló példája a kettő007-es James Bondra utaló kis szójáték.

Tovább kalandozva a hotelben végre sikerült megmászni a tetőt, azaz kijutottunk a szálloda tetőteraszára, ahol különös budapesti panoráma várt minket. Rendkivüli volt látni a Gellért-hegy és a Budai Vár között a Zsinagóga hagymakupoláit, a VII. kerület fővárosi éjszakájában.

Mindehhez az élményhez a pincészet testvérpárosa előállt a Kékfrankos kettő007-es tétellel. A prémium bor címkéjét újra kellett terveztetni, mert tulajdonosai nem voltak megelégedve az előzővel, de a külcsín mellett a bor belső szépsége vitathatatlan.

A hatodik borunkat már a szemerkélő esőben fogyasztottuk el, ami a Vad dolog nevet viseli 2006-ból. A Shiraz szőlőfajtából készült bort 20hónapig kis hordóban érlelték, s illatában a fahéj s a ribizli érződik, míg ízében a harmónia, s az egyáltalán nem zavaró tannin.
És akkor a meglepetés bor. Fadobozban érkezik, lakattal lezárva, arany kulccsal és a lányok izgatott mosolyával – a feszültség nem véletlen, a BorJour eseményen debütált a Mesés 2008-as évjárattal. A 100%-ig kékfrankos vörös a pincészet legújabb bora, amelyet kezében tartva Birgit csak annyit mond: „this is our new wine baby”. A papírba burkolt, magnum üveg izgalmas ízeket rejt, s kincsként vigyáznak rá készítői. A Mesés Sopron és a Pfneiszl család történetét meséli el címkéjén, s a lányok saját történetük főszereplői. A különleges széria mindössze 1000 palackot számlál, s az egyik legdrágább tétel is egyben 21 000 Ft-ért. A debütálás olyannyira jól sikerült, hogy a résztvevők meg is szavazták az est borának.

Mindenki ízlelgeti a szájában a szót, mesés. Túlzottan találó, ha ránézünk erre a két tehetséges fiatalra, akiknek piciny darabja egészen biztosan fellelhető a Mesés palackjában.
Ezzel a meglepetéssel zárult a BorJour Extra rendezvénye, ahol bár mindenki ijedten nézett az üvegablakokon át a zuhogó esőre, mégis finom ízekkel, s illatokkal zárta az estét.