Egy kicsit bisztró, egy kicsit bár, mellette pedig reggeliző és kocsma is, mi az? A Bartók Béla út legfrissebb helye, amiért érdemes lesz újra és újra hátrahagyni pesti törzshelyeinket.

Tavaly egy videóban jártunk utána annak, hogy hogy lett a Bartók Béla út a mi nagyvilágias boulevardunk, ahol együtt van az, amitől jó hely Budapest. Azóta pedig egy friss nyitás színesíti tovább a palettát, a Két Szerecsen egyik tulajdonosa, Kereszty Gábor által nyitott, egyszerűen csak Bartóknak nevezett... bisztró? Kávézó? Étterem? Bár? Elképzelése szerint egy kicsit mindegyik. A Bartók - reggel.délben.este név eredetileg onnan jött, hogy a hely átalakítása során egyfajta szállóigéje lett, hogy „találkozzunk a Bartókon” vagy „épp a Bartókba tartok” – így hamar egyértelmű lett számára, hogy ez az egy szó tökéletesen megtestesíti a modus operandijukat. Egyrészt mert benne van az utcára jellemző nagyvilági, kozmopolita életmód és szellemi pezsgés, másrészt nem mondja meg előre, mire is számítsunk itt.

Ők ugyanis azt szeretnék, ha a Bartókot mindenki úgy használná, ahogy épp kedve tartja: van, aki csak beugrik munka után egy sörre, mások itt kezdik a napot, és maradnak ebédre is. Egyesek nagy társasággal érkeznek, és szeretik, hogy az éjszakába nyúlóan vacsorázhatnak, át-átnyúlva az asztal fölött, élvezve a tapasozás élményét (erre később még visszatérünk), mások inkább a bárpulthoz ülnek le, és rögtön elkezdik tanulmányozni a borlapot. Úgy állították össze a kínálatot, hogy napszaktól függően minden igényt le tudjon fedni.

Vannak külön reggeli, déli és esti ajánlatok; az alapanyagokat – mint például a füstölt lazac vagy a kacsamájpástétom – igyekeznek saját maguk elkészíteni, és ezeket napszaknak megfelelően variálni, kombinálni. Így fordulhat elő, hogy míg előbbivel például reggel például a lazacos Eggs Benedictben (1790 forint) találkozhatunk, addig ebédidőben már a Gravlax Bowlban (2490 forint), amibe még hatperces tojás, avokádó, és friss saláták is kerülnek. Ezek egyébként jól be is mutatják, hogy épülnek fel a napszakhoz passzoló étlapok.

Míg napindítóként főként tojásos fogásokat kérhetünk, például tükörtojást vagy rántottát vegyes gombával, spenóttal, és cheddarral (1190 forint), esetleg chorizóval, hagymával, és paradicsommal (1290 forint), valamint pékárukat, addig ebédidőben már a különböző bowlokon, salátákon van a hangsúly. De mindig van napi leves (690 forint) és főétel (990 forint) is, hogy aztán az éjszaka leszálltával felváltsák őket a különböző barfoodok és tapasok. Olyanok, mint a fokhagymás, chilis sistergő rák (2190 forint), a marinált sült paprika fetával (1290 forint) vagy a fővárosban méltatlanul mellőzött sztrapacska (1990 forint), amit kérhetünk akár burgonyapürével vagy bajor káposztával is.

Ottjártunkkor hangsúlyozták, hogy már csak a konyha méretéből fakadóan sem akarnak mindenáron gasztronómiai csúcsokat döntögetni, inkább csak megbízhatóan finom ételeket kínálni mindenkinek. A kóstolók alapján pedig ezt mi is alátámasztjuk: minden friss volt, ízletes, és egyáltalán nem hiányoztak a kulináris görögtüzek az asztalról – de azt sem éreztük, hogy „ilyet bárhol elénk tesznek". Ezt a középutat próbálják megtalálni italok terén is: sörök terén vannak kisüzemi sörkülönlegességek például a Hübristől és a RothBeertől, borban pedig a Laposától a Léglin át a Kreinbacherekig terjed a skála. Kávéból pedig egyaránt kérhetünk egy klasszikusabb, olaszos vagy egy újhullámos, világos pörkölésűt.

Bár hat héttel a nyitás után talán még túlzásnak tűnik távlati tervekről beszélni, annyit azért elárultak, hogy szeretnék, ha idővel a Bartók – a Két Szerecsenhez hasonlóan – egyfajta fogalommá válna, szerves részét képezné a környéknek. De ha nem gondolkodnak ennyire előre, akkor sem mondhatják, hogy unatkoznának: alig pár napja nyitott meg a teraszuk, és folyamatosan gondolkodnak új fogásokon, ötleteken. Mi pedig tudunk még egy okot, amiért érdemes átlátogatni Pestről Budára.