A 20. század első felében egyszer már volt a budapesti kulturális élet forrpontja, de vajon a hagyományok felelevenítése mellett milyen új lehetőségek rejlenek még a környékben? Hogyan lett egy önkormányzati kezdeményezésből egy élő, baráti közeg, mi a siker titka? A mai napig nyílnak a kávézók, könyvesboltok, bárok, galériák, sörözők, múzeumok, kultúrterek, dizájnboltok és ezeknek mindenféle hibrid keveréke, miközben utcabálok, fesztiválok és kulturális események is színezik a palettát. Mi pedig leültünk beszélgetni környékbeliekkel, legyenek lakók vagy épp galériások, vendéglátósok, hogy ők hogyan látják a Bartókot.

Az eddig bemutatott felfutó negyedektől, a

Rákóczi tértől és

;t=12s">Népszigettől kicsit különböző az, ami a Bartókon történik. A környék felfutása nem most indult, hanem már legalább 6-7 évvel ezelőtt, és önkormányzati kezdeményezésre. Ám úgy tűnik, a városnak ez a szeglete, a Gellért tértől a Móriczig ahelyett hogy kifulladt volna, egyre változatosabbá és izgalmasabbá válik. A 2010-es évek eleje óta folyamatosan alakul a környék, és az első nagy bumm után most mi is újra visszatértünk ide, immár kamerával felszerelkezve, hogy megnézzük, mi minden változott. A galériák, kávézók, dizájnboltok, mellett egyre erősödik a gasztrovonal is, és az éjszakai élet is pezseg, hála a Bartók új lakóinak. 2015 óta az Eleven Ősz és Tavasz színhelye, majd a Hadik utcabál, és időről időre a Budapest100 eseményei is színesítik az évközbeni programokat.

De hogy kerültek itt egymás mellé könyvesboltok, vegán éttermek, kézműves pékség és sörművház, art café, koncerthelyszín és építészeti központ, rengeteg kortárs galéria és a hazai irodalmi szalonélet legfontosabb színhelye? Ezekről, és a környék örökségéről, a benne rejlő lehetőségekről beszélgettünk a Hadik alapító és tulajdonos Bosznai Tiborral, az itt kávézó-könyvesbolt tulajdonos Fortepan alapító, Szepessy Ákossal, a galératulajdonos Faur Zsófival, de az éjszakai élet újabb központját jelentő, legifjabb BÉLA egyik megálmodójával, Szuhay Gergővel is, valamint lakókkal és bérlőkkel, mindazokkal akik részt veszenk a Bartók formálásában.